Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Rooleissa improvisointi kaikilla verkkovälineillä

tekijä: Risto Tapani Niemi-Pynttäri Viimeisin muutos keskiviikko 28. huhtikuuta 2021, 11.10

Netprov (Networked Improv Narrative) on diginatiivien projekti, joka on tuo roolipelin ja improvisaation monimediaiselle leikkikentälle. Aluksi tarvitaan vain yhteinen verkkotila, josta löytää pelin säännöt ja johon kokoontua. College-nuorille tarkoitettu netprov käyttää tarpeen mukaan mitä tahansa medianaan: tekstaria, sähköpostia, tweettiä, blogia, you tubea, facebookia. Näitä kaikkia voi käyttää omaksumansa roolin luomisen apuna.Fiktiivinen paikka voi olla vaikka sairaala, jonne on koottu joukko näkönsä, kuulonsa ja puhekykynsä menettäneitä ihmisiä. On epävarmaa saavatko he enää koskaan aistejaan takaisin, se selviää viikon kuluttua leikkauksessa. Sitä ennen heidän aivoihinsa on kuitenkin onnistuttu luomaan yhteys internettiin. Muita aisteja heillä ei ole.

Pelin sääntönä on, että heillä on käytössään kaikki internettiin liittyvät mediat, mutta ei mitään muuta. He voivat chatata, tweetata, blogata, päivittää tilaansa FBssa, he voivat ottaa selfie-kuvia ja tehdä vapaasti videoita you tubeen - sen aikaa kun odottelevat ratkaisevaa leikkaustaan, he voivat kommunikoida keskenään verkon välityksellä.

 

Tämän kirjoitusprojektin nimi oli Last Five Days of Sight and Sound. Siis viisi viimeistä päivää näkijänä ja kuulijana internetin välityksellä.

 

1 päivä. kaikki on ruusuista, olet sairaalassa. Jostain syystä olet menettänyt näkö, kuulo ja puhekykysi ja odottelet leikkausten ja hoitojen alkua, ja aistiesi takaisin saamista. Sitä ennen aivosi on kytkettynä internettiin, ja vain se, mikä on verkossa on sinulle havaittavaa.
Tehtävä: Luo taustatarina, mitä on tapahtunut, miksi näkö kuulo ja puhe katosivat? Kerro, kuvaa, laadi asiaan liittyvä selfie. Traumaattinen kokemus, psykosomaattinen tai fyysinen syy?
Miltä tuntuu aistia vain Internet. kerro päivityksissäsi, mikä tuntuu nyt tärkeimmältä, mitä haluat tehdä, mitä toivot? Mitkä ovat sellaisia näkymiä ja ääniä joita haluaisit vielä kokea, löytää ne internetistä, ja nauttia niistä?

 

3 päivä tehtävänä yrittää kontaktia muihin potilaisiin, nyt voit jakaa tragediaasi ja purkaa tuntojasi, ja jakaa sitä mikä on tärkeintä. Musiikkitehtävä, kutsu muita tanssimaan itsellesi tärkeän musiikin tahtiin, tanssi, pyydä jotain videoimaan se tai ottamaan kuvia, liitä kuvat musiikkiin ja jaa se toisten kanssa, pää paketissa, kuulokkeet korvilla kännykkä silmien edessä esimerkiksi.

 

6 päivä muutamalla leikkaus onnistui, olet niiden joukossa. mitä aiot tehdä sitten.

 

Verkossa kirjoittaminen on nopeasti rutinoitunut, ja siksi tällaisissa harjoituksissa kirjoittaja-roolihahmot joutuvat ottamaan kaiken irti sosiaalisesta mediasta - kun ne ovat ainoat aistit ja mahdollisesti elämän viimeinen viikko.
Netprov (Networked Improv Narrative) oli projekti, jossa kirjoittajat ottivat haltuunsa juuri niitä verkkorutiinien alueita, joista arkemme koostuu. Aikanaan Verkkoproosassa (2007) esittelemäni Plaintext players, tekstuaaliset roolipelit (Sherry Turcle) ja chat-draama on siis noussut toiselle tasolle: rooleissa toimitaan, mutta monimediaisesti.

 

- kirjoittajat esittävät luomiaan hahmoja
- improvisaatio voi olla monimediaista
- se reagoi lukijoiden ja toisten kirjoittajien kommentteihin
- se on yhteistyötä koska kokonaisuus rakentuu tilanteisiin ja toisiin reagoiden
- se on julkista performanssia

 

Parhaita praktiikoita,
ydinpaikka tarvitaan - foorumi, kotisuívu, blogi tweettili ym. Pääinfosivu ja tili... twitter (LAFlood) blogi (sightHear)
2. tarkat ajat. Päivittäinen tehtävä (Hear) tai statuspäivitykset tilanteen kiihtyessä (LAFlood)
3 vuorovaikutusta vaaditaan x tweettiä päivässä, sekä kommentteja tietty määrä, vastauksia
tämä estää tekstin liikaa suunnittelua ja kopioimista, ja vaatii seuraamaan muutosta mikä kokonaisuudessa tapahtuu.
4 arkistointimkannattaa suunnitella etukäteen jälkeenpä'in se ei onnistu
5 yleisohjeet selkeästi, leikin kehykset kaikille tietoon. Mitä tulee tietää aluksi. sekä kirjoitustehtäviä, kutsuja ja käänteitä.

 

Yhteisen tilan suunnittelu on olennaista,
miksi online-tila? koska tulva on ottanut LAn valtaansa ja koulu on suljettu siksi opetus on online-luokassa.
Improvisoinnissa keskeinen sääntö on sama kuin teatterissa, toisten ehdotukset ovat tosia, toisten fiktio on totta ja sitä ei voi epäillä.

 

Parhaita praktiikoita:
1 ydinpaikka t - foorumi, blogi tweet-tili, Facebook-sivu ym. jossa on pääinfo.
2. tarkat ajat. Päivittäinen tehtävä, tai statuspäivitykset, chat ym. keskeisissä tilanteissa.
3 vuorovaikutusta vaaditaan x tweettiä päivässä, sekä kommentteja tietty määrä. tämä vaatii kirjoittajaa seuraamaan muutoksia, mikä kokonaisuudessa tapahtuu.
4 arkistointi kannattaa suunnitella etukäteen, koska jälkeenpäin se ei onnistu
5 yleisohjeet selkeästi. Mitä tulee tietää aluksi, sekä kirjoitustehtävät, kutsut ja käänteet.

ks. Michael Dean Clark: Creative Writing in the Digital Age, 2015, luku 13 (Google books)
Rob Witting toinen Netprov -mallin suunnittelijoista, väitös Uni Bergen
http://robwit.net/wp-content/uploads/2012/07/Wittig_Thesis_FINAL_singlespace.pdf