Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Sopimukset

tekijä: inmamisi — Viimeisin muutos maanantai 25. lokakuuta 2021, 11.13
"Senkin takia meillä on ne sopimukset, että asiat käytäisiin läpi, käytännön paikan ihminen ja opiskelija sopisivat asioista keskenään. Jos niistä ei sovita, niin sitten se jää epämääräiseksi ja muodottomaksi koko projekti, ja kaikki ovat tyytymättömiä."

Ulkopuolisen tilaajan kanssa on hyvä tehdä kirjallinen sopimus. Sopimuksen tarpeellisuus riippuu myös siitä, mitä projektissa tehdään. Jos projektissa liikkuu rahaa, niin sopimus on välttämätön. Lisäksi sopimus usein sitouttaa myös tilaajaa opiskelijaprojektin ohjaukseen.

Kirjallisesti tehdyt sopimukset liittyvät tyypillisesti tekijänoikeuksiin sekä projektin muotoon: tekijöistä, aikataulusta, vastuualueista sekä projektin lopputuloksesta. 

Projektin tuotosten tekijänoikeuksista voi tilaajan suunnalta olla vaatimuksia. Projektin aiheesta riippuen asia kannattaa ottaa esille opiskelijoiden kanssa jo projektin alkuvaiheessa - mitkä oikeudet kuuluvat kenellekin, saako jostakin korvauksia ja mitä tekijänoikeuksien puitteissa saa tehdä. Tekijänoikeuksista ja niiden siirtymisestä on hyvä sopia kirjallisesti.

Sopimuksen laatiminen voi olla tarpeen myös opiskelijoiden kesken. Jos opiskelijat ryhmänä luovat yhteisen tuotoksen, niin heidän voi olla tarpeen sopia yhteisesti oikeuksista lopputuotokseen.