Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Yliopiston verkkopalvelut

tekijä: Tanja Tuulikki Välisalo Viimeisin muutos tiistai 03. toukokuuta 2016, 15.18
Sähköposti, Korppi, Koppa, Optima, kirjaston tietokannat

Opiskelijalle tärkeisiin verkkopalveluihin pääsee käsiksi yliopiston verkkosivujen yläreunassa olevan työkalupalkin avulla, jonka voi avata tai piilottaa tarpeen mukaan. 

 

Yliopiston verkkopalvelujen osoitteet ovat muotoa palvelunnimi.jyu.fi, joten niiden osoitteet on myös helppo muistaa ulkoa:

Sähköposti

Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden sähköpostijärjestelmä on Isa-posti (isamail.jyu.fi). Sähköpostipalvelu on ostettu Googlelta, joten jos olet käyttänyt Gmail-sähköpostipalvelua, niin myös Isa-postin käyttäminen on helppoa. Ohjeita sähköpostin käyttöön löytyy osoitteesta: http://googletuki.jyu.fi/ohjeet/sahkoposti. Seuraavaksi käydään läpi kuitenkin muutama ominaisuus:

Asetusten muuttaminen

Automaattisen allekirjoituksen määrittäminen nopeuttaa sähköpostiviestien kirjoittamista.

Asetuksista voit muun muassa

 • määrittää, kuinka monta viestiä näkyy yhdellä sivulla
 • asettaa viesteille allekirjoituksen, joka tulee automaattisesti jokaisen sähköpostin loppuun
 • liittää sähköpostitiliin toisen sähköpostitilin, jolloin voit lukea kahden eri tilin sähköposteja samassa palvelussa
 • vaihtaa sähköpostisovelluksen ulkoasua valitsemalla haluamasi teeman tarjolla olevista

Selvitä, missä kohtaa asetuksissa voit muokata yllä lueteltuja ominaisuuksia. Ota halutessasi käyttöön automaattinen allekirjoitus.

Viestien järjestäminen tunnisteiden avulla

Isa-postissa sähköposteja ei järjestellä kansioihin, kuten ehkä aiemmin olet tottunut tekemään, vaan niitä järjestellään tunnisteiden avulla. Ohjeita tunnisteiden käyttöön löytyy Isa-postin ohjeista: http://googletuki.jyu.fi/ohjeet/sahkoposti/sahkopostin-tunnisteet

Tutustu tunnisteiden käyttöön ja luo sähköpostitilillesi ainakin yksi tunniste.

Sähköposti mobiililaitteeseen

Sähköpostin voi myös synkroinoida mobiililaitteiden sähköpostiohjelmien kanssa. Ohjeita tähän löytyy osoitteesta: http://googletuki.jyu.fi/mobiili/

Sähköpostiviestien sisältö

Kun sähköpostia käytetään opintoihin liittyvään asioimiseen, on hyvä muistaa perusasiat myös sisällöstä:

 • tervehdys alussa
 • kokonaiset lauseet ja virkkeet
 • allekirjoituksena koko nimi

Korppi

Opintotietojärjestelmä Korppi on tärkeä sovellus opiskelijan arjessa. Laajat ohjeet Korpin käyttöön löytyvät IT-palvelujen sivuilta. Seuraavassa on kuitenkin joitakin pääkohtia sen käytöstä.

Korpissa navigoidaan vasemman reunan valikon avulla.

Opinnot

Opiskelijalle tärkeimmät toiminnot Korpissa löytyvät Opinnot-kohdasta. Siitä avautuvat ne kurssit ja tentit, joille opiskelija on jo ilmoittautunut tai jotka ovat käynnissä. Alakohdasta Kurssit ja kokonaisuudet löytyvät lisäksi omilta välilehdiltään jo suoritetut ja vanhentuneet kurssit. 

Korpissa voi yksittäisten kurssien lisäksi hakea myös koko oppiaineen opetusohjelman.

Käytetyin toiminto Korpissa lienee kurssien ja kokonaisuuksien ja tenttien hakeminen ja niille ilmoittautuminen. Kursseja voi hakea

 • nimellä tai koodilla
 • oppiaineen tai laitoksen mukaan
 • oppiaineen, laitoksen tai tiedekunnan opetusohjelmaa tarkastelemalla (Opinnot > Opetusohjelma).

Opintojen suunnittelussa käytetään eHOPS-sovellusta, joka löytyy kohdasta Opinnot > Opintojen suunnittelu. Kyseessä on sähköinen henkilökohtainen opintosuunnitelma, jonka avulla suunnittellaan omia opintoja. Sovellus esitellään ja otetaan käyttöön opinto-ohjauksen yhteydessä ensimmäisen opiskeluvuoden aikana - ajankohta vaihtelee oppiaineesta riippuen. Opintosuunnitelmaa päivitetään koko opintojen ajan.

Opintosuoritusote kertoo opintorekisterissä olevat opintosuoritukset. Kun opintosuoritus tulee näkyviin Korpissa, kestää yleensä pari vuorokautta ennen kuin se tulee näkyviin opintosuoritusotteessa. Tässä näkymässä voi myös valita, haluaako tiedon opintorekisterisuorituksista sähköpostitse. HUOM! Opintosuoritusote löytyy omalta välilehdeltään myös englanninkielisenä - tämä voi tulla tarpeeseen esimerkiksi haettaessa harjoittelupaikkaa ulkomailta.

Kalenteri

Kalenteriin pääsee käsiksi sekä vasemman reunan valikon kautta, että vasemman ylänurkan pienestä kalenterinäkymästä. Kalenterissa näkyvät ne kurssit, joille on ilmoittautunut.

Kalenteriin voi lisätä myös henkilökohtaisia tapahtumia

 • kohdasta Kalenteri > Lisää tapahtuma tai
 • suoraan kalenteriin halutun päivän ja kellonajan kohdalle +-merkkiä klikkaamalla.

Kalenterista voi myös varata ohjausaikoja niille henkilökunnan jäsenille, jotka ovat ottaneet toiminnon käyttöön Korpissa (Kalenteri > Ohjausajat).

Katso myös IT-palvelujen laajat kuvitetut ohjeet kalenterin käyttöön ja kalenteritietojen viemiseen mobiililaitteille.

Henkilötiedot

Henkilötiedoissa voi muokata esimerkiksi sähköpostiosoitetta, johon Korpin ilmoitukset tulevat. Tässä suositellaan käytettäväksi yliopiston sähköpostiosoitetta. HUOM! Jos vaihdat sähköpostiosoitettasi Korpissa, ole tarkkana, että kirjoitusasu on oikea. Kursseihin liittyvät tärkeät sähköpostitiedotteet tulevat yleensä Korpin sähköpostilistojen kautta, ja opiskelijan oletetaan seuraavan kurssin sähköpostitiedotusta.

Kyselyt

Kyselyt-kohdasta löytyvät kaikki vastattavat kyselyt, jotka liittyvät esimerkiksi meneillään oleviin kursseihin. Kurssikyselyihin on aina linkit myös kurssien tietojen yhteydessä.

Täällä opiskelijat voivat myös laatia omia kyselyjä esimerkiksi tutkielman tekemisen yhteydessä. Korppi-kyselyjä ei kuitenkaan saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin.

Kartat

Kartat-kohdasta löytyy rakennusten sijainti eri kampuksilla sekä useimpien yksittäisten salien sijainti rakennusten sisällä. Erityisesti opintojen alkuvaiheessa salien sijainti kannattaa tarkastaa jo etukäteen kartasta. Myös Navi.jyu.fi-palvelu on hyödyllinen erityisesti mobiililaitteella.

Useimmiten salien nimi koostuu rakennuksen kirjaimesta ja luvusta, jonka ensimmäinen numero kertoo, missä kerroksessa sali sijaitsee. Esimerkiksi mikroluokka L128 sijaitsee L-rakennuksen (Liikunta) ensimmäisessä kerroksessa.

Koppa

Koppa (https://koppa.jyu.fi/) on kurssi- ja oppimateriaalien jakamiseen tarkoitettu palvelu, jossa on mahdollista myös palauttaa tehtäviä. 

Koppa jakautuu kahteen osaan

 • avoimiin materiaaleihin ja
 • kurssikansioihin.

Avoimet materiaalit ovat julkisia eli näkyvissä kaikille. Esimerkiksi tämän kurssin materiaalit ovat Kopan avoimissa materiaaleissa.

Kurssikansiot ovat suojattuja eli niiden sisältöihin pääsevät käsiksi vain kurssin opiskelijat kirjautumalla Koppaan omilla tunnuksillaan.

Optima

Optima (https://optima.cc.jyu.fi/) on Jyväskylän yliopistossa käytössä oleva verkko-oppimisympäristo. Kattavat Optima-ohjeet löytyvät IT-palveluiden verkkosivuilta. Optimassa on mahdollista mm. osallistua verkkokeskusteluihin ja chattiin, täyttää lomakkeita sekä monivalinta- ja aukkotehtäviä, lukea dokumentteja, ladata dokumentteja kotikoneelta ja kotikoneelle sekä muokata dokumentteja yksin ja ryhmässä. Optima toimii parhaiten seuraavilla selaimilla:

 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Microsoft Internet Explorer

Kirjautuminen Optimaan

Kirjaudu Optimaan alla olevien askelten mukaan.

 • Mene Optiman sisäänkirjautumissivulle.
 • Valitse Kirjaudu Jyväskylän yliopiston käyttäjätunnuksella -linkki.
 • Anna avautuvassa ikkunassa yliopiston käyttäjätunnuksesi ja salasanasi (samat kuin yliopiston sähköpostissa käyttämäsi). Ensimmäistä kertaa palveluun kirjautuessasi sinun tulee hyväksyä käyttäjätietojesi liittäminen Optimaan ja hyväksyä Optiman tekijänoikeusehdot.

Aloitusnäkymä

Yläpalkissa keskellä on sen Optima-ympäristön nimi, johon olet kirjautuneena. Tästä voit myös vaihtaa ympäristöä, jos käyt jossain toisessa tiedekunnassa kurssia, jolla käytetään Optimaa.

Yläpalkin oikeassa reunassa on Ohjeet-pikakuvake .

Aloitusnäkymässä näet eri kurssien työtiloista mahdollisesti tulleet ajankohtaiset ilmoitukset.

Vasemmassa reunassa Jyväskylän yliopiston logon alapuolella on

 • Työtilat-välilehti 
 • Oma tila -välilehti 

Vasemman reunan palkin voi piilottaa nuolikuvakkeella .

Työtilat

Työtilat-välilehdellä ovat näkyvillä kaikki työtilat, joiden jäsen käyttäjä on. Tämän kurssin osallistujilla pitäisi näkyä vähintäänkin tämän kurssin työtila. Työtilan nimeä klikkaamalla avautuu työtilan etusivu.

Kurssin työtilassa on kurssista riippuen erilaisia sisältöjä:

 • luentodioja
 • muita oppimateriaaleja
 • tehtävälomakkeita
 • palautuskansioita tehtäville
 • keskustelualueita jne.

Sisältö koostuu objekteista ja kansioista. Niihin pääsee käsiksi vasemman reunan valikon kautta tai sivuilla olevien linkkien avulla.

Takaisin työtilan etusivulle pääsee klikkaamalla työtilan nimeä vasemman reunan valikosta.

Jokaisen objektin yhteydessä näkyy oikeassa yläreunassa valikkokuvake . Sitä klikkaamalla avautuu objektista riippuen erilaisia toimintoja kuten:

 • Tallenna omalle tietokoneelle
 • Tulosta pääkehyksen sisältö
 • Avaa uuteen selaimen ikkunaan

Objektien luominen

Uusia objekteja voi luoda niissä työtiloissa ja kansioissa, joihin on myönnetty kirjoitusoikeudet. 

TEHTÄVÄ. Luo uusi tekstiobjekti kurssin työtilan kansiossa Hiekkalaatikko. Anna objektin nimeksi oma nimesi muodossa Sukunimi Etunimi.

Optimaan voi tuoda tiedostoja omalta tietokoneelta tai luoda uusia objekteja Optimassa

Uuden tekstiobjektin luominen tapahtuu seuraavasti:

 1. Valitaan vasemmasta reunasta työtila ja kansio, johon tiedosto halutaan luoda ja sen alta Uusi objekti -linkki.
 2. Valitaan työkalu uuden objektin luomiseen. Esimerkiksi tekstiobjektin voi luoda joko tekstidokumentti-työkalulla tai web-editorilla. Ensiksi mainitulla voi kirjoittaa pelkkää tekstiä, jälkimmäisellä tekstiä voi myös muotoilla ja lisätä esimerkiksi kuvia.
 3. Luodaan sopiva sisältö ja tallennetaan Tallenna-painikkeella.
 4. Seuraavaksi objektille annetaan nimi. Optima itse ehdottaa vain geneeristä nimeä, joka on yleensä hyvä muuttaa joksikin toiseksi. Samassa näkymässä voidaan vaikuttaa objektin muihin asetuksiin, kuten tehdä objektista piilotettu, jolloin se näkyy vain objektin luojalle itselleen ja työtilan omistajalle (yleensä kurssin opettaja).
 5. Hyväksytään nimi ja muut asetukset OK-painikkeella. Vasta nyt objekti on tallennettu!
 6. Käyttöoikeudet-linkistä voi vielä määrittää objektin luku- ja kirjoitusoikeuksia. Halutessaan voi esimerkiksi antaa kirjoitus- eli muokkausoikeudet jollekulle toiselle.

Objektin tuominen omalta tietokoneelta tapahtuu samaan tapaan. Voit halutessasi katsoa ohjevideon aiheesta (JAMK / YouTube).

Objektia voi myöhemmin muokata valitsemalla ensin objekti ja valitsemalla sen jälkeen oikeasta yläreunasta Muokkaa-painikke .

Objektin asetukset löytyvät objektin nimen vierestä olevan rataskuvakkeen alta (ks. kuva alla).

Asetuksissa voi muun muassa

 • vaihtaa objektin nimeä,
 • muokata objektin luku- ja kirjoitusoikeuksia tai 
 • poistaa koko objektin.

Oma tila

Omassa tilassa käyttäjä voi muun muassa

 • muokata omia tietojaan ja asetuksiaan (Käyttäjätiedot),
 • nähdä nopeasti viime käynnin jälkeen tapahtuneet muutokset (Uudet ja muokatut),
 • kirjoittaa yksityisviestejä ja tarkastella kootusti eri kurssien keskustelualueilla kirjoitettuja viestejä (Omat viestit)
 • luoda tai tuoda omia dokumentteja ja tarkastella kootusti luomiaan dokumentteja (Omat materiaalit)

TEHTÄVÄ. Mene omaan tilaan ja siellä kohtaan Käyttäjäkortti.
(a) Valitse siellä välilehti Muokkaa tietojasi ja tee haluamasi muutokset.
(b) Mene välilehdelle Asetukset ja tee haluamasi muutokset. 

Yliopiston kirjaston tietokannat

Yliopiston kirjasto tarjoaa koulutusta erilaisten tietokantojen käytössä. Vaikka olisit aiemmin etsinyt ja löytänyt yleisen kirjaston tietokannasta suosikkikirjailijasi uusimman teoksen, ei tämä vielä anna valmiuksia yliopiston kirjaston tietokantojen täysimääräiseen hyödyntämiseen. Siksi kannattaa perehtyä tieteelliseen tiedonhakuun ja osallistua yliopiston kirjaston järjestämään tiedonhankinnan koulutukseen.

Yliopiston kirjaston verkkosivuilta löytyy tietoa kirjaston tarjoamasta koulutuksesta. 

Tietokannat

JYKDOK on Jyväskylän yliopiston kirjaston kokoelmatietokanta, josta löytyvät yliopiston kirjaston kokoelmissa olevat painetut tai elektroniset julkaisut. 

TEHTÄVÄ. Selvitä, onko kirjaston jossain toimipisteessä paikalla tutkimuksen tekemisen perusopas Tutki ja kirjoita. Missä se on? Perehdy tarvittaessa JYKDOKin omiin ohjeisiin tai Kirjastotuutorin ohjeisiin koskien JYKDOKin kirjan hakua ja hakutuloksia.

JYKDOKin kansainvälisten e-aineistojen haku on opinnoissa äärettömän tärkeä väline, sillä suuri osa uusimmasta tutkimuksesta julkaistaan artikkeleina kansainvälisissä aikakausjulkaisuissa, joihin tällä haulla pääsee käsiksi. Monet näistä aikakausjulkaisuista ovat maksullisissa tietokannoissa, joihin pääsee käsiksi vain yliopiston käyttäjätunnuksilla.

Kirjautumalla sisään JYKDOKiin omilla tunnuksillaan voi myös

 • tallentaa suosikkeja (hyödyllinen erityisesti esim. e-kirjojen kanssa)
 • tallentaa kokonaisia hakuja 
 • uusia lainoja
 • tehdä varauspyyntöjä

Kaksi muuta keskeistä tietokantaa ovat ARTO ja MELINDA. ARTO (https://arto.linneanet.fi/) sisältää kotimaisia artikkeliviitteitä eli tietoja kokoelmateoksissa ja aikakausjulkaisuissa olevista artikkeleista, ei kuitenkaan teosten sijaintitietoja. MELINDA (http://melinda.kansalliskirjasto.fi/) kertoo, mistä yliopistonkirjastoista tietty teos löytyy.

Tiedonhaku ja -hankinta

Jyväskylän yliopiston kirjaston verkkosivuilla on runsaasti materiaalia tiedonhankinnan itseopiskelun tueksi, muun muassa Kirjastotuutori tiedonhankinnan perusteiden opetteluun

TEHTÄVÄ. Tutustu oman alasi tiedonhankintalinkkeihin yliopiston kirjaston sivuilla.

  Materiaalin ovat laatineet Miia Lehtola ja Tanja Välisalo.