Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Posterin toteuttaminen Adobe InDesign -ohjelmalla

tekijä: Tanja Tuulikki Välisalo Viimeisin muutos keskiviikko 21. lokakuuta 2020, 19.21

Tekijä: Saija Silén & Heini Koskinen

Lataa ohjeet pdf-tiedostona

Katso työkaluja selityksineen

Täysimittainen suomenkielinen opastus löytyy Adoben kotisivuilta osoitteesta: http://helpx.adobe.com/fi/indesign/topics.htmlTekstin joukossa olevat hyperlinkit vievät em. osoitteen toimintokohtaisiin ohjeisiin.

kuva1.png

1. Avaa InDesign-ohjelma pikakuvakkeesta tai Ohjelmat-valikosta

2. Kun ohjelma aukeaa, klikkaa kohdasta Document (Julkaisu) ruudulle avautuneen valikkoruudun Create New (Luo uusi) alta. Vaihtoehtoisesti voit ottaa File (Tiedosto)- välilehden, joista valitset kohdan New (Uusi) ja sitten Document (Julkaisu) http://helpx.adobe.com/fi/indesign/using/create-new-documents.html.

Uuden julkaisun luominen

  1. Valitse Tiedosto > Luo uusi > Uusi > Julkaisu tai Luo uusi.
    Valintaikkunassa voit säätää julkaisun asetukset, reunukset ja palstat ja sivun koon. Pääset muuttamaan näitä asetuksia koska tahansa myöhemminkin.
  2. Julkaisun asetusten määrittäminen. (Katso Uuden julkaisun asetukset.) Määritä leikkausvara- ja informaatioalueet napsauttamalla ensin Nuoli-painiketta Leikkausvara- ja Informaatio-otsikoiden edessä. Leikkausvara- ja informaatioalueet ulottuvat määritetyn Sivukoko-asetuksen reunojen ulkopuolelle. Jotta leikkausvara- ja informaatioalueet ulottuisivat tasaisesti kaikille sivuille, napsauta Määritä kaikki asetukset samoiksi -kuvaketta .
  3. (Vain InDesign CC) Esikatselu-valintaruudun avulla voit tarkastella, miltä uusi julkaisu näyttää. Muokkaa asetuksia tarvittaessa.
  4. Avaa uusi, määritetyt asetukset sisältävä julkaisu valitsemalla OK. Uusien julkaisujen sivuasettelun oletusasetukset määritetään valitsemalla Tiedosto > Julkaisun asetukset tai Sivuasettelu > Reunukset ja palstat. Asetuksia voi määrittää, kun julkaisuja ei ole avoinna.

Luo uusi dokumentti InDesign

3. New Document (Uusi julkaisu) -ikkunassa poista valinta kohdasta Facing Pages (Vastakkaiset sivut), koska teemme vain yhden sivun mittaisen posterin. Jos teet useammasta sivusta koostuvan ns. moniosaisen posterin, jätä valinta voimaan.

4.Valitse samalta välilehdeltä haluamasi posterin koko Page Size (Sivukoko) -kohdasta sekä suunta Orientation (Suunta). Määrittele työllesi haluamasi palstojen määrä kohdasta: Number of Columns (Palstat) sekä määrittele marginaalit kohdasta Margins (Marginaalit). Jos toimiminen pointseilla/pistekoolla tuntuu vieraalta, kokeile ensin erilaisia vaihtoehtoja. Mitään ei tarvitse vielä tässä vaiheessa lyödä lukkoon ja voit säätää näitä asetuksia työsi edetessä.

kuva3.png

5.Kun näytöllä edessäsi on tyhjä sivu, voit aloittaa lisäämällä tekstiä. Valitse T eli Type tool sivuvalikosta. Sitten piirrä hiirellä (vasemmanpuoleisella näppäimellä) sivun marginaalien sisäpuolelle haluamasi kokoinen laatikko ja ala kirjoittamaan. http://help.adobe.com/fi_FI/indesign/cs/using/WSa285fff53dea4f8617383751001ea8cb3f-6fb2a.html Jos sinulla on teksti valmiina tekstidokumenttina (jota lämpimästi suosittelen), voit copy-paste-toiminnolla tuoda sen laatikon sisään avoinna olevasta tiedostosta tai voit tuoda koko tiedoston InDesigniin menemällä File-valikkoon ja valitsemalla Place > valitse haluamasi tiedosto. Ohjelma tukee useimpia tiedostomuotoja.

kuva4.png

6.Kun olet saanut tekstiä posteriisi tuotettua, haluat muotoilla sitä. Valitse teksti aktiiviseksi Type Tool (T) –työkalulla, jonka jälkeen mene Font-alasvetovalikkoon ja valitse haluamasi kirjasintyyppi sekä erilaiset leikkaukset ( lihavointi, kursiivi, kursiivi-lihavointi) tarpeittesi mukaisesti.

kuva5.png

7.Voit myöskin säätää marginaaleja tai lisätä useampia palstoja menemällä ylävalikossa Layout-valikkoon ja valitsemalla Margins (Marginaalit) tai Columns (Palstat).

8.Säädä fontin kokoa riittävän suureksi, jotta se voidaan lukea kaukaa.

kuva6.png

9.Voit nyt myös säätää tekstin sijaintia, pidä teksti edelleen aktiivisena (maalamalla se tai valitsemalla hiirellä T-työkalun ollessa valittuna) ja valitse Alignment (Tasaus) -valikko. Siellä vaihtoehtona ovat vasen, oikea tai keskitys. http://help.adobe.com/fi_FI/indesign/cs/using/WS9D351498-DAAC-4be1-B4B8-2B6C72FF6CEDa.html

10.Käytä värejä oikean reunan Swatches (Värimallit) -paletista vaihtaaksesi tekstin väriä. http://helpx.adobe.com/fi/indesign/using/color-1.html

kuva7.png

11.Nyt kannattaa tallentaa tiedosto; mene File (Tiedosto) -valikkoon ja valitse Save As (Tallenna nimellä). Nimeä tiedostosi ja tallenna se sellaiseen sijaintipaikkaan, että löydät sen myöhemminkin.

12.Jos haluat posteriisi värillisen taustan, valitse työkaluvalikosta ensin Rectangle Tool (Suorakulmio) eli ystävällisemmin laatikkotyökalu. Piirrä koko paperin kokoinen (myös marginaalit peittävä) laatikko ja valitse sen jälkeen väri Swatches (Värimallit) -paletista. Voit myös sekoittaa haluamasi sävyn itse käyttämällä Colour (Väri) -valikkoa .

kuva8.png

kuva9.png

13.Kuten voit nähdä, jokainen lisäämäsi objekti tai asia sijoittuu aina edellisen päälle. Koska värillinen laatikko peittää nyt luomasi tekstin, tulee sinun järjestellä objektit. Jotta saat laatikon taustalle, mene Object (Objekti) -ylävalikkoon ja valitse Arrange (Järjestä), sitten Send Backward (Vie taaksepäin).

kuva10.png

kuva11.png

14.Kuvan lisäys.

Voit käyttää taustakuvituksena myös kuvaa. Mene File (Tiedosto) -ylävalikkoon, valitse Place (Sijoita) ja sen jälkeen valitse haluamasi kuva. Voit myös käyttää "drag and drop" -menetelmää kuvien siirtoon eli avoinna olevasta kuvalähteestä raahaamalla InDesign-tiedostoon saat kuvan sijoitettua ruutuun. Huomaa: jos sijoitat tai vedät kuvan siirrettävältä tallennusvälineeltä, kuten CD-levyltä, linkki katkeaa, kun poistat levyn järjestelmästä. Joten posteritiedosto ja kuvatiedosto tulee olla samassa lähteessä koko ajan tai sinun tulee "upottaa" eli tallentaa tiedoston osaksi posteritiedostoa.  Tiedosto ei tämän jälkeen päivity automaattisesti, toiminto kasvattaa julkaisutiedoston kokoa. Linkitys tehdään seuraavasti: valitse kuvatiedosto Links (Linkit) -paneelista, valitse Links (Linkit) -paneelivalikosta Embed Link (Upota linkki). Tiedosto säilyy Links (Linkit) -paneelissa, ja se on merkitty upotetun linkin kuvakkeella. http://help.adobe.com/fi_FI/indesign/cs/using/WSDE47C603-CE39-4952-942B-A84893EA06E7a.html#WS6093080E-9225-4f6a-AE41-02C0F69CE7A8a

Tämän jälkeen tee kuten yllä ja mene ylävalikkoon Object (Objekti) > Arrange (Järjestä) > Send backward (Vie taaksepäin). Vastaavasti voit sijoittaa objekteja toisten eteen.

kuva12.png

15.Jos kuvaa ei ole käännetty tai haluat sijoittaa sen poikkeuksellisesti, voit kääntää kuvan ohjelmassa haluamaasi suuntaan. Kuva tulee olla valittu aktiiviseksi (työkaluvalikon nuolityökalu Selection (Valinta)). Kun kuva on valittu, raahaa hiirellä kuva oikealle paikalleen ja säädä kuvan kokoa. Kuvan kokoa säädät hiirellä. http://help.adobe.com/fi_FI/indesign/cs/using/WSa285fff53dea4f8617383751001ea8cb3f-6bc5a.html

kuva13.pngkuva14.png

16.Käyttäessäsi taustakuvaa, täytyy sitä usein vaalentaa, jottei se tule liian hallitsevaksi ja teksti säilyy sen päällä luettavana. Lisäksi, jos käytät kuvan alla väriä, tulee kuvan olla läpinäkyvä saadaksesi kuvaan taustasävyn. Pidä kuva aktiivisena ja valitse Effects (Tehosteet) -paneeli sivun oikeasta laidasta ja säädä Opacity-valikon arvoja. Jos paneeli ei ole näkyvillä, näytä se valitsemalla Window (Ikkuna) > Effects (Tehosteet). http://help.adobe.com/fi_FI/indesign/cs/using/WSa285fff53dea4f8617383751001ea8cb3f-6eb8a.html

17.Graafisen elementin kuvaa saat erilaisilla ttavoilla: voit piirtää sen itse käyttämällä Line Tool (Viiva) -työkalua työkaluvalikosta tai voit käyttää valmiita muotoja ja niiden yhdistelmiä.  Työkaluja käytät yhdessä väripaletin kanssa. http://help.adobe.com/fi_FI/indesign/cs/using/WSa285fff53dea4f8617383751001ea8cb3f-6c23a.html

kuva15.png

18.Posterin eri osien jäsentely voidaan tehdä myös layers toimintojen avulla, joissa eri objektit voidaan sijoittaa eri layereille eli tasoille. Tasoja voidaan siirtää eteen ja taak-se. Jos eri osia on työssä vähän, ei tätä menettelyä tarvita työn osien järjestyksessä pitämiseen.

19.Posterin kuvituskuvat voidaan lisätä nyt. Se tapahtuu samalla tavalla kuin taustakuvan lisääminen, mutta tällä kertaa kuvia ei siirretä taakse. Eli ylävalikko File (Tiedosto) > Place (Sijoita) ja valitse kuva.

20.Varsinaista leipätekstiä voit tyylitellä kokonaisuudessaan valitsemalla Edit (Muokkaa) > Select All (Valitse kaikki) ja testaamalla erilaisia fonttityyppejä.

kuva16.png

21.Säädä tekstin kokoa ja välistystä (eli tilaa rivien välissä) tekstin luettavuuden paranta-miseksi, voit testata fonttien kokoja tulostamalla testipapereita luonnollisessa koossa. Lisää halutessasi sisennyksiä kappaleisiin ja säädä tekstikappaleiden sijaintia suh-teessa kuviin. http://help.adobe.com/fi_FI/indesign/cs/using/WSa285fff53dea4f8617383751001ea8cb3f-6e68a.html

22.Kun olet valmis, muuta tiedosto PDF-muotoon: File (Tiedosto) > Export (Vie). Valitse mine haluat tidoston tallentaa ja nimeä se, sen jälkeen valitse PDF:n laatu (Press Quality, Smallest File Size, jne.) , ja jos haluat painotiedostoon kohdistusmerkit ym. näkyväksi. Kun olet tallentanut tiedoston PDF-muotoon, tarkasta näyttääkö työ sellaiselta kuin sen pitikin. Tulosta ja testaa, onko teksti luettavissa, ja kuinka kuvat toimivat.

Tekijä: Saija Silén