Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Posterin toteuttaminen Microsoft Office -ohjelmistoilla

tekijä: Tanja Tuulikki Välisalo Viimeisin muutos tiistai 29. maaliskuuta 2016, 09.09
Tekijä: Saija Silén

  • Yksinkertaisin väline ja varmasti myös laajimmin käytetty on PowerPoint. Se on yksinkertaisin apuväline perusposterin tekoon. Toki yhtä hyvin voisi käyttää vaikkapa Wordia, sillä siitä myös löytyy kaikki tarvittavat työkalut.
  • Sopivin ohjelma Office-paketista on tähän tarkoitukseen kuitenkin Publisher-taitto-ohjelma.

Posterin tekeminen: PowerPoint 2010

  1. Käynnistä PowerPoint. Valitse: File (Tiedosto) > New (Uusi).
  2. Määrittele posterin koko ja suunta ( vaaka/pysty): Rakenne > Sivun asetukset > Dian esitystapa ( A3 paperi) + Suunta
  3. Lisää taustaväri: Rakenne >  taustatyylit > muotoile tausta. Myös taustalla käytettäviä kuvia voit tätä kautta lisätä ja muokata.
  4. Lisää tekstilaatikko: Lisää > tekstiruutu + vedä hiirellä haluamasi kokoinen ruutu tekstille. Voit käyttää tekstiruutua niin kuvateksteille, otsikoille kuin leipätekstillekin

Vanhemmat versiot: (textbox): Insert> Textbox. Tekstilaatikoita on helppo siirtää paikasta toiseen: klikkaa laatikkoa ja raahaa se hiirellä haluttuun kohtaan. Voit  toki käyttää myös powerpoint:in tarjoamia valmiita mahdollisuuksia tekstin sijoittamiseen. Silloin on muistettava, että muotoilut ovat usein ennalta määriteltyjä teemoja myös. Tekstin joko kirjoitat suoraan powerpoint-pohjalle tai voit tuoda sen leikepöydän kautta toisesta ohjelmasta (leikkaa-liimaa-tekniikalla).

  1. Kuvien lisääminen: Lisää > kuva. Valitse kuvan sijainti ja oikea tiedosto
  2. Tallenna: Tiedosto > tallenna nimellä

Jos teet tulostettavaa työtä, kannattanee valita pdf, jolloin elementit säilyvät paikoillaan. Valitse määritteeksi vakio. Älä missään vaiheessa pakkaa käyttämiäsi kuvia powerpointtiin, näin saat laadun pysymään parempana.

Jos käytät vanhempaa Power point -versiota ja tarvitset apua posterin tekoon, vastaavat ohjeet löydät esimerkiksi Helsingin yliopiston sivuilta:

www.helsinki.fi/behav/.../2008/posteriohjeet_yksi%20koko4.07.pdf

Posterin tekeminen: Publisher 2010

  1. Käynnistä Publisher. Ruudulle aukeaa suoraan aloitusnäkymä ( tiedosto-välilehti). Valitse > Tiedosto –> uusi ( oletuksena tyhjä A4) > lisää tyhjien sivujen kokoja (valitse A3, valitse pysty- tai vaakasuunta) 
    HUOM! Kohdasta ”mukautetut” voi valita haluamasi kokoisen pohjan. Valitse aina 1:1 eli lopullista kokoa vastaava pohja. Voit myös tarvittaessa muuttaa työsi mittoja kesken työtä, ”Sivun rakenne” –välilehden kautta ( koko, suunta jne).
  2. Säädä marginaaleja haluamasi kokoiseksi ”Sivun rakenne” –välilehden kautta > Reunukset
  3. Ota avuksesi pohjaruudukko eli gridi, johon sijoitat elementit ( tekstin, kuvat, otsikot). Päätä ensin montako palstaa haluat työhösi ( vaaka/pysty/koko, yleensä 1-3 palstaa). Valitse sen mukaan gridi tai luo kokonaan oma gridisi, lisäämällä apuviivoja poikki ja pystysuuntiin pintaa jakamalla.
  4. Taustan saat tehtyä täällä myös, valitse Sivun rakenne” –välilehden kautta > Tausta> Väri / kuva jne.
  5. Kuvan lisäys: ”Lisää” –välilehti > kuva
  6. Valmiin tekstitiedoston tai muun dokumentin tuonti:
    • vaihtoehto A: ”Lisää” – välilehti > lisää tiedosto
      Tässä voit tuoda jopa pdf-dokumentteja, word-tiedostoja jne. dokumenttiin niin, että ne säilyttävät alkuperäisen rakenteensa. Voit myös mukata niitä Publisherissa.
    • vaihtoehto B (rajoitettu): pidä lähdetiedosto auki omassa ohjelmassaan ( esim. word-tekstitiedosto) samaan aikaan ja kopioi haluamasi tekstiosuus ” Kopioi” (copy) –komennolla. Siirry sitten Publisher-ohjelmaan ja käytä ”Liitä” (paste) -komentoa tekstin sijoittamiseksi. Eli sijoita teksti työpöydälle käytettäväksi.
    Tekstin sijoittamisessa hallitusti voi käyttää apuna ”Tekstiruutu” –työkalua, jonka valittuasi voit hiirellä vetää halutunlaisen tekstialueen paperille. Teksti rajoittuu tälle alueelle. ”Tekstiruutu-työkalut” tulevat myös käyttöösi, tällöin voit mm. linkittää tekstiä eri palstoille ( ”Linkitä” ) automaattisesti tai tehdä typografisia kikkoja, kuten Anfangeja jne.
    Eli: lisättyäsi kuvan ja/tai tekstilaatikon ja /tai objektin, saat käyttöösi lisää työkaluja. Näillä voi muokata ja jatkojalostaa näitä osia.
  7. ”Aloitus” – välilehdeltä löydät tallennuksen. Voit valita ”Tallenna nimellä”-vaihtoehdosta tallennusmuodoksi myös esimerkiksi PDF:n. Muista tarkastaa tallennuksen tarkkuus!!! Jos tallennat PDF-muotoon, se antaa tiedoston nimi- kentän alle ruudun, jossa lukee ”Tulostuspalvelu – Asetukset”. Valittuasi sen, voit määritellä kuinka hyvälaatuisena haluat tiedostosi. Minimivaatimus on 300 dpi ja siitä ylöspäin. Sen alle olevat kelpaavat lähinnä näyttötyöskentelyyn. Jos tallennat Publisher-tiedostoksi, tätä määrittelyä ei tarvitse tehdä. Tiedostot kuitenkin toimitetaan yleensä pdf-muodossa tulostukseen.

 

Tekijä: Saija Silén