Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Blogger-palvelu

tekijä: Tanja Tuulikki Välisalo Viimeisin muutos maanantai 30. syyskuuta 2019, 01.14
Verkkosivuston tai blogin luominen Blogger-palvelussa

Ohjetta on helpointa käyttää niin, että avaat toiseen selainikkunaan ohjeen ja toiseen Blogger-palvelun sekä pienennät ikkunat niin, että ne mahtuvat näytölle rinnakkain.

Blogin luominen

  • Mene osoitteeseen www.blogger.com.
  • OIkeassa alanurkassa kielivalikko, josta voit halutessasi vaihtaa sovelluksen kieltä. Näissä ohjeissa toiminnoista ja painikkeista kerrotaan suomen- ja englanninkieliset nimet.
  • Valitse sinulle sopiva vaihtoehto blogin luomiseksi:
    1. Jos sinulla on ennestään Googlen käyttäjätili (esim. Gmail-sähköpostiosoite), niin voit käyttää samaa tunnusta ja salasanaa kirjautuaksesi sisään Blogger-palveluun. Sinua pyydetään sen jälkeen luomaan Google+-tili tai Blogger-tili, jos sinulla ei ole kumpaakaan ennestään. Lisäksi sinua pyydetään antamaan näyttönimi (display name), joka näkyy esimerkiksi blogikirjoitustesi ja -kommenttiesi lähettäjänä.
    2. Jos sinulla ei ole Googlen käyttäjätiliä (esim. Gmail-sähköpostiosoitetta) ennestään, niin aloita oikean ylänurkan Kirjaudu-painikkeella. Silloin ensimmäisenä askeleena on palvelun käyttäjäksi rekisteröityminen. Paina tunnus ja salasana tarkasti mieleesi!
  • Anna blogillesi otsikko ja verkko-osoite. Ne ovat yleensä samat tai muistuttavat toisiaan. Voit vaihtaa otsikkoa ja verkko-osoitetta myöhemmin. HUOM! Verkko-soitteessa ei saa olla skandinaavisia aakkosia tai erikoismerkkejä (esim. välilyöntejä, huutomerkkejä).
  • Valitse valmiista malleista mieleisesi ulkoasu blogille. Voit vaihtaa tätä myöhemmin.
  • Aloita bloggaaminen!

Blogitekstit

Blogitekstien laatiminen

Blogitekstit (myös blogimerkinnät, blogipostaukset tms.) ovat blogin keskeisin sisältö.

  • Anna tekstille otsikko sille varattuun kenttään sivun ylälaidassa. Se ei ole välttämätöntä, mutta helpottaa blogipostien lukemista ja selailua.
  • Kirjoita lyhyt esittely- tai tervetuloteksti blogisi ensimmäiseksi merkinnäksi.
  • Kokeile hyperlinkin tekemistä:
    • Valitse se tekstin osa, josta haluat tehdä hyperlinkin.
    • Valitse työkalupalkista painike Linkki (Link). Syötä avautuvaan ikkunaan haluamasi verkko-osoite ja klikkaa OK.
  • Tallenna teksti yläreunan painikkeella Tallenna (Save). Sovellus tallentaa muutaman sekunnin välein myös automaattisesti, jos muutoksia on tehty. HUOM! Tallentaminen ei ole vielä julkaisemista!
  • Lisää tekstiin tunnisteita avaamalla oikean reunan kohta Tunnisteet (Labels). Tunnisteet ovat asiasanoja, jotka helpottavat blogin selailua. Ne syötetään niille varattuun kenttään. Tunniste voi koostua useastakin sanasta, mutta ei voi sisältää merkkejä & < > @ ! Tunnisteet erotetaan toisistaan pilkulla.

Yksittäisen blogitekstin osalta voit määrittää myös joitakin muitakin asioita oikean reunan viestiasetuksissa (post options). Voit mm. ajastaa tekstisi ilmestymään tiettynä ajankohtana Aikataulu-kohdassa, liittää blogipostiisi sijainnin, jossa olet viestin kirjoittamisen aikaan tai määrittää asetuksista sen, sallitko kommentteja yksittäisessä viestissä. (Myöhemmin katsotaan kommenttien sallimisesta koko blogin osalta.)

  • Julkaise tekstisi Julkaise (Publish) -painikkeella. Teksti on julkaistu ja Näytä blogi (View Blog) -painikkeella pääset näkemään tekstisi sellaisena kuin se näkyy muillekin webin käyttäjille.

Blogitekstien muokkaaminen jälkikäteen

Blogitekstejä voi muokata myös jälkikäteen.

  • Valitse oikeasta yläreunasta Ulkoasu (Design) -linkki. Pääset näin takaisin "konepellein alle".
  • Valitse sivun vasemmasta reunasta kohdan Tekstit (Posts).
  • Vie kursori juuri kirjoittamasi blogipostin otsikon päälle. Nyt otsikon alle tulee näkyviin linkkejä: Muokkaa (Edit), Esikatselu (Preview) ja Poista (Delete). Muokkaa (Edit) -linkki vie tekstin muokkaukseen.
  • Kun olet muokannut tekstiä, julkaise muutokset valitsemalla yläreunasta Päivitä (Update) -painike. Halutessasi voit myös palauttaa tekstin luonnostilaan Palauta luonnos (Revert to draft) -painikkeella, jolloin se poistuu julkaistujen blogitekstien joukosta, mutta pääset itse kuitenkin vielä muokkaamaan sitä.

    Kuvan lisääminen blogitekstiin

    • Valitse tekstin muokkausnäkymässä työkaluriviltä painike Lisää kuva (Insert image).
    • Avautuvassa ikkunassa on useita vaihtoehtoja kuvan lisäämiseksi. Kuvia voi tuoda blogiin esim. lataamalla omalta tietokoneelta tai hakemalla kuva suoraan jostain verkko-osoitteesta. Lisää kuva haluamaasi reittiä tekijänoikeudet huomioiden.
    • Kuva sijoittuu omalle rivilleen ja keskelle riviä. Kuvaa klikkaamalla saat näkyviin kuvan muokkauspalkin. Voit muokata mm. kuvan sijaintia ja kokoa. HUOM! Kuvan koon valinta ei vaikuta kuvan varsinaiseen kokoon – siihen voit vaikuttaa kuvankäsittelyohjelmalla ennen kuvan lataamista blogiin. Tämä valinta sen sijaan määrittää sen, minkä kokoisena kuva näkyy blogissasi.

    Videon upottaminen blogitekstiin

    Toisessa verkkopalvelussa sijaitsevan videon upottaminen blogitekstiin onnistuu seuraavasti:

    • Valitse tekstin muokkausnäkymässä työkaluriviltä painike Lisää video (Insert video).
    • Avautuvassa ikkunassa on useita vaihtoehtoja videon lisäämiseksi. Videoita voi tuoda blogiin esim. lataamalla omalta tietokoneelta tai hakemalla kuva YouTube-palvelusta. Lisää video haluamaasi reittiä tekijänoikeudet huomioiden.

    Blogin asetukset

    Asetukset (Settings) -kohdassa voi vaikuttaa moniin blogin toimintaan liittyviin seikkoihin. Muutokset pitää tallentaa jokaisessa alakohdassa erikseen. Seuraavassa on esitelty joitakin tärkeimpiä osia asetuksista. Tutustu kuitenkin kaikkiin Asetukset (Settings) -kohdan alakohtiin huolella.

    Perusasetukset (Basic)

    Täällä voi muuttaa blogin otsikkoa (Title) ja antaa sille kuvauksen (Description) eli alaotsikon.

    Tietosuoja (Privacy) -kohdassa voit vaikuttaa blogin näkyvyyteen webissä. Jos luot blogin osana kurssia, mutta haluat sen silti olevan mahdollisimman yksityinen, niin älä anna bloggerin lisätä blogiasi hakemistoon tai tarjota sitä hakukoneille. HUOM! Vaikka et anna listata blogiasi Bloggerin hakemistoon tai hakukoneindeksointiin, niin blogisi saattaa silti päätyä Google-hakuun, jos levität itse sen linkkiä verkossa.

    Täysin yksityisen blogin saat vain valitsemalla blogin lukijoiksi pelkästään sen kirjoittajat. Jos luot blogin kurssilla, niin blogin yleensä edellytetään olevan julkinen. Noudata kuitenkin opettajan ohjeita. Kirjoitusoikeudet blogiin voit halutessasi antaa 99 eri henkilölle.

    Tekstit ja kommentit (Posts and comments)

    Kommenttien näyttäminen ja salliminen rekisteröityneiltä käyttäjiltä tai kaikilta lukijoilta lienevät yleisimmin käytetyt vaihtoehdot. Kommenttien salliminen antaa lukijoille mahdollisuuden keskusteluun. Halutessaan voi ottaa käyttöön kommenttien valvonnan, jolloin blogin pitäjä hyväksyy kommentit ennen julkaisua. Kuitenkin jo sanavahvistuksen käyttö estää valtaosan roskaposteista.

    • Salli kommentit blogissasi, jotta opettaja ja muut kurssilaiset pääsevät kommentoimaan kirjoituksiasi.

    Kieli ja muotoilu (Language and formatting)

    • Muuta blogin aikavyöhykkeeksi Suomen aika (GMT +02:00) Helsinki, mikäli kirjoitat blogia Suomessa ja kenties ensisijaisesti suomalaiselle lukijakunnalle. Näin viestien lähetysajat näyttäytyvät oikein.

    Hakuasetukset (Search Preferences)

    Sisällönkuvauskentät-kohdassa voit lisätä blogistasi kuvauksen, joka on tarkoitettu ensisijaisesti hakukoneille blogisin löydettävyyden parantamiseksi. Kuvaus näytetään myös useimmissa hakukoneissa hakutuloksissa. Kuvauksen on hyvä sisältää blogisi sisällön ja kohderyhmän kannalta keskeisiä termejä.

    Blogin poistaminen

    Asetukset (Settings) -kohdan alakohdassa Muu (Other) voit poistaa blogisi kokonaan valitsemalla linkin Poista blogi (Delete blog)Avautuvassa ikkunassa varmistetaan vielä, että haluat jatkaa. Klikkaa painiketta Poista tämä blogi.

    Blogin ulkoasu

    Malli (Template)

    Tässä välilehdessä voi vaikuttaa blogin ulkoasuun. Voit vaihtaa mallia valitsemalla jonkin tarjolla olevista ja/tai ryhtyä muokkaamaan yksityiskohtia Mukauta (Customize) -linkin avulla sivun yläreunasta.

    Ulkoasu (Layout)

    Tässä valikossa voi määritellä palstojen ja palkkien määrän ja koon. Lisäksi täällä voi muokata mm. sivupalkin sisältöä. Sivupalkkiin voi lisätä erilaisia sisältöjä, mm. tekstiä, linkkilistoja, blogilinkkilistoja, kyselyjä tai omia kuvia Flickr- tai Picasa-kuvapalveluista. Sivupalkin sisältöjä kutsutaan gadgeteiksi. Oletuksena siellä on yleensä ainakin Blogiarkisto (Blog Archive).

    Pääset muokkaamaan tai poistamaan valmiita gadgeteja Muokkaa (Edit)-painikkeen avulla. Voit myös muuttaa niiden järjestystä hiirellä raahaamalla. Voit lisätä uusia klikkaamalla Lisää gadget (Add a Gadget) -linkkiä.

    • Lisää blogisi sivupalkkiin näkyviin blogin tunnisteet (Labels). Voit kokeilla erilaisia asetuksia tunnisteiden näyttämiselle.
    • Muokkaa sivupalkin gadgeteja muuten mielesi mukaan. Kokeile!

    Materiaalin on laatinut Tanja Välisalo.