Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Videon koostamisen prosessi

tekijä: Tanja Tuulikki Välisalo Viimeisin muutos maanantai 03. tammikuuta 2022, 11.13

Videoeditoinnin prosessi etenee kaikissa ammattimaisissa editointiohjelmissa yleensä samojen vaiheiden kautta, jotka esitellään tässä. Videoeditointiohjelmistoja ja niiden ohjeita löydät omalta sivultaan.

1) Tarinan koostaminen aloitetaan videomateriaalin tuomisella ohjelmaan. Toiminto on yleensä nimeltään Import tai Add

Esimerkkejä komennoista, joilla toiminto löytyy eri ohjelmissa:

  • Windows Live Movie Maker 12: Home > Add videos and photos
  • Sony Vegas Pro 12: File > Import > Media

2) Uusi projekti tallennetaan työtiedostona, esim. Movie Makerissa File > Save Project. Tallennusmuotona on jokin ohjelman oma tiedostomuoto, kuten Movie Makerin .wlmp, Sony Vegas Pron .veg tai Adobe Premiere Elementsin .prel

Tällaisessa tiedostomuodossa etuna on se, että videota voi muokata useampaan otteeseen ja päääsääntöisesti tehdyt muutokset eivät ole pysyviä. Jos siis muutat videon värisävyjä, suljet ohjelman ja palaat myöhemmin muokkaamaan videota uudelleen, voit yleensä vielä perua muutokset, jotka eivät enää miellytäkään silmää. (Tässä tiedostomuodossa oleva tiedosto avautuu vain siinä editointiohjelmassa, jossa se on luotu. Se ei siis sovellu sellaisenaan esim. verkkojulkaisuun.)

3) Tiedostoon tuodaan tarvittaessa lisää videomateriaalia, kuvia, ääntä tekstiä yms. (Tästä lisää verkkomateriaalin kolmannessa teemassa.)

4) Materiaalista koostetaan videoteos.

5) Videosta tallennetaan julkaisukelpoinen versio. Tämä toimenpidettä kutsutaan nimellä renderöinti. Tiedostomuoto valitaan julkaisualustan mukaan. Yleisiä tiedostomuotoja ovat esimerkiksi mp4mpeg, mov tai avi. Esimerkiksi iMoviessa ja Movie Makerissa voi valita useista eri vaihtoehdoista, mille laitteelle tai millaiseen käyttöön videon on julkaisemassa. Kannattaa aina valita sopivin vaihtoehto!

Esimerkkejä komennoista, joilla toiminto löytyy eri ohjelmissa:

  • Windows Live Movie Maker 12: Home > Save movie
  • Sony Vegas Pro 12: File > Render TAI Render as