Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Valaistus ja valoisuus

tekijä: Tanja Tuulikki Välisalo Viimeisin muutos tiistai 12. tammikuuta 2016, 21.43

Valon määrä

Tyypillisiä valaistusongelmia ovat pimeä kuva ja sitä yleensä seuraava "kohina", epätarkkuus ja voimakkaat varjot kuvattavassa kohteessa. Nämä ongelmat johtuvat heikosta valaistuksesta. Luonnonvalossa on usein helpointa tuottaa laadukasta kuvaa. Erittäin kirkas auringonvalo tuottaa kuitenkin voimakkaita varjoja, joten "puolipilvinen" sää on usein paras. Luonnonvaloon voi myös yhdistää keinovaloa tai heijasteita.

Valon määrään voi vaikuttaa myös kameran säädöillä. Useimmissa kameroissa voi säätää kameran aukkoa eli F-lukua. Kameran asetuksista F-luku on ilmaistu yleensä muodossa F4, F16, F22 jne. Mitä suurempi on F-arvo, sitä pienempi on kameran aukko. Aukon koko puolestaan kertoo, miten paljon valoa siirtyy objektiivin kautta tietyssä ajassa. Kokeile kuvausta samassa valaistuksessa ja samassa paikassa erilaisilla F-arvoilla, niin huomaat eron!

Valot ja heijasteet

Keinovalossa kuvatessa valaisimia on hyvä olla vähintään kaksi, mieluiten kolme. 

Henkilökuvauksessa toimiva valaistus syntyy esimerkiksi seuraavanlaisella yhdistelmällä:

  1. päävalo, sijoitettu kuvattavan näkökulmasta etuviistoon vasemmalle/oikealle
  2. yksi valo samoin etuviistoon vasemmalle/oikealle poistamaan varjoja
  3. yksi valo kuvattavan yläpuolella ja hieman takana, ei liian voimakas

Kun valo on erityisen kirkasta ja tulee epäedullisesta suunnasta, saattaa syntyä voimakkaita varjoja. Voimakkaiden varjojen välttämisessä ensiarvoisen tärkeää on, että ei kuvaa vastavaloon. Vastavaloon kuvatessa ainoa tai ylivoimaisesti voimakkain valon lähde on suoraan kuvattavan takana. Tällöin kuvattava jää varjoon.

Voimakkaan valon tuomia varjoja voi poistaa myös käyttämällä heijasteita. Heijasteeksi käy kotistudiossa vaikkapa valkoinen lakana. Heijasteella voi

  • peittää keinovalon, jolloin voimakas kohdevalo pehmenee ja suodattuu tai
  • heijastaa valoa takaisin kuvattavaan henkilöön asettamalla sen esimerkiksi maahan tai pöytäpinnalle puhujan eteen.

Valon sävy

Valon sävyyn vaikuttavat valon lähde ja kamera.

Luonnonvalo ja keinovalo tuottavat hyvin erisävyistä valoa. Kameran asetuksissa voidaan kuitenkin helpottaa tilannetta säätämällä kameran valkotasapainoa. Valkotasapainon säätö on kamerassa usein ilmaistu kirjainlyhenteellä WB. Sen avulla voidaan "auttaa" kameraa toistamaan värit "realistisina".

Käytännössä valkotasapainon säätäminen tapahtuu kohdistamalla kamera johonkin valkoiseen, esimerkiksi valkoiseen paperiarkkiin. Näin kamera tietää, mikä on valoisuuden "perustaso".Valkotasapainosta ja sen säädöstä voi lukea tarkemmin Digivideo.fi-wikin artikkelista. Samat periaatteet pätevät tavalliseen kameraan.

Mobiililaitteiden tai tietokoneiden kameroissa säätömahdollisuudet ovat yleensä pienet. Kuvan sävyjä voi onneksi muokata myös jälkikäsittelyllä.

Lue lisää valaistuksesta ja valotuksesta:

Ranta, Pekka, Valaisu ja ääniVideon peruskurssi. 1995 - 2006.