Tallentaminen ja julkaisu

tekijä: Tanja Tuulikki Välisalo Viimeisin muutos tiistai 12. tammikuuta 2016, 22.15

Videon tallentaminen julkaisuun sopivassa muodossa

Editointiohjelmassa videota työstetään projektitiedostona, mutta julkaisua varten se pitää vielä renderöidä eli muuntaa ja tallentaa julkaisukelpoiseen muotoon. Samalla video yleensä pakataan eli sen tiedostokoko voi pienentyä paljonkin. Ohjeita tähän löytyy editointiohjelmien ohjeista.

Videon tallentamisessa on hyvä miettiä, miten sitä on tarkoitus katsella ja jaella:

  • pienikokoisena verkkoselaimessa, jolloin video on jaettu jonkin verkkopalvelun kautta vai
  • koko näytön kokoisena joko verkkoselaimessa TAI tietokoneen tai television näytöltä, jolloin video on todennäköisesti tallennettu DVD-levylle, muistitikulle tms.

Jos videota on tarkoitus katsella pienikokoisena verkkoselaimessa, niin sille riittää heikompikin laatu. Heikompilaatuinen video on myös tiedostokooltaan pienempi ja latautuu nopeammin. Esimerkiksi mobiililaitteella katseltaessa on itse asiassa etu, että video on riittävän pieni, jolloin se latautuu nopeasti heikommankin verkkoyhteyden päässä.

Jos videota taas jaellaan esimerkiksi DVD-levyllä ja sen on tarkoitus näyttää hyvältä myös isolla näytöllä, niin sen pitää olla paljon laadukkaampi. Tämä pitää tietysti ottaa huomioon jo videon kuvaamisessa. 

Useimmat ohjelmat tarjoavat valmiita asetuksia videon tallentamiseksi eri tarkoituksiin: mobiililaitteelle, verkkoon, DVD:lle jne. Eri ohjelmissa pääset julkaisemaan videon ja valitsemaan sille sopivan laadun esim. seuraavilla valikkokomennoilla:

  • Apple iMovie '11: Share > Export Movie
  • Windows Live Movie Maker 12: Home > Save movie
  • Sony Vegas Pro 12: File > Render TAI Render as

Videon verkkojulkaisu

Videon verkkojulkaisuun on tarjolla useita eri vaihtoehtoja: