Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Validointi

tekijä: Tanja Tuulikki Välisalo Viimeisin muutos torstai 24. maaliskuuta 2011, 12.00

Säännöllisin väliajoin on syytä tarkistaa, että html-koodi ei sisällä virheitä. Tästä puhutaan yleensä validointina. Jos dokumentin selainnäkymä ei ole sellainen kuin pitäisi, validaattorilla ongelma voi löytyä. Vaikka dokumentti näyttäisi oikealta, koodissa voi silti olla virheitä, jotka ilmenevät esimerkiksi toisella selaimella tai selainversiolla. Jos dokumentti sisältää virheellistä koodia, se ei välttämättä toimi oikein kaikenlaisissa selaimissa eri käyttäjien tietokoneilla.

Webistä löytyy useitakin validaattoreita, mutta tunnetuimmat lienevät:

W3C:n validaattori http://validator.w3.org/ ja
WDG:n validaattori http://www.htmlhelp.com/tools/validator/

  • Mene W3C:n validaattorin verkkosivuille.
  • Koska tarkistettava dokumentti ei ole webissä, valitse linkki Validate by File Upload.
  • Hae tiedosto klikkaamalla Choose-painiketta. Löydettyäsi ja valittuasi oikean tiedoston klikkaa painiketta Avaa (Open). Kun tiedoston nimi näkyy tekstikentässä, valitse painike Check.
  • Jos sivusto antaa tulokseksi This Page Is Valid XHTML 1.0 Transitional!, olet laatinut harjoitustehtävän oikein. Muussa tapauksessa sivusto antaa listan virheistä. Korjaa virheet ja validoi uudelleen, kunnes tehtävä on oikein suoritettu.
  • Halutessasi voit kokeilla myös WDG:n validaattoria. HTML-Kit-ohjelmassa on myös pikalinkkejä validaattoreihin yläpalkin välilehdellä Online.

Tulet tarvitsemaan validaattoria myös myöhemmissä demoissa sekä harjoitustyötä laatiessasi. Vie validaattorin osoite siis WWW-selaimen kirjanmerkkeihin!

Materiaalin on laatinut Tanja Välisalo.