Kirjastotuutori

tekijä: Eeva Marjatta Koponen Viimeisin muutos maanantai 21. lokakuuta 2019, 15.41
In English:
Library Tutorial

Täsmätyökaluilla suunnitelmallinen tiedonhankinta osaksi
opiskelua ja tieteellistä työtä!

  

                                                                                                                                  1 Tutustu aiheeseesi ja työstä hakutermit1.1 Tiedonlähteet eri tarpeisiin1.2 Tutustu aiheeseesi1.3 Käsiteanalyysi1.4 Hakutermit ja hakustrategiat1.5 Hakulauseet1.6 Tutkimusmenetelmät ja tutkimusaineistotTiedonhankintasuunnitelma2. Hae tutkimuskirjallisuutta2.1 Tieteenalasi julkaisukäytännöt2.2 Avoimet tieteelliset julkaisut2.3 Valitse tieteellisiä ja luotettavia lähteitä2.4 Hae kirjoja2.5 Hae lehtiä ja artikkeleita2.6 Paranna hakutulostasi3 Tallenna lähteet ja viittaa oikein3.1 Tutkimusetiikka ja tekijänoikeudet3.2 Älä sorru tieteelliseen vilppiin3.3 Merkitse oikein lähteet ja viittaukset3.4 Julkaise opinnäytteesi

Yllä oleva kuva tiedonhankinnan prosessista on samalla myös Kirjastotuutorin sisällysluettelo! Sisällysluettelona voi käyttää myös vasemman reunan valikkoa.

Suunnitelmallisen tiedonhankinnan vaiheet

 • Aloita kirjallinen tiedonhankintasuunnitelma.
 • Tutustu aiheeseesi lukemalla, mitä aiheesta kerrotaan tieteenalan perusteoksissa, hakuteoksissa ja opinnäytteissä.
  Mitä tiedät aiheesta jo valmiiksi?
 • Mikä sinua kiinnostaa tässä aiheessa? Mitä haluat kysyä aiheeltasi? Tutkimuskysymysten avulla aloitat aiheesi rajauksen.
 • Muodosta hakutermit aiheen keskeisistä käsitteistä. Etsi aiheen peruskäsitteiden lisäksi asiasanastoista aihetta kuvaavat asiasanat.
  Käytä apunasi miellekarttaa.
 • Selvitä, missä muodossa omalla tieteenalallasi julkaistaan uutta tietoa eli mitä julkaisutyyppejä haet.
 • Tutustu oman tieteenalasi tietokantoihin ja muihin tiedonlähteisiin. Mistä haet kirjoja? Entä kansainvälisiä artikkeleita?
 • Valitse hakutermit ja yhdistä ne hakulauseiksi huomioiden tiedonlähteesi hakustrategiset ominaisuudet.
 • Tee tiedonhakuja ja arvioi saamaasi hakutulosta: onko hakutermejä tai hakustrategiaa syytä muokata?
  Millä tavoin voit rajata hakutulostasi eri tietokannoissa?
 • Arvioi lähteen tieteellisyyttä ja luotettavuutta. Laatu vaihtelee myös tieteellisissä tietokannoissa.
 • Tallenna löytämäsi käyttökelpoiset lähteet RefWorksiin, jotta voit myöhemmin palata niihin, sekä viitata niihin tutkimuksessasi.

Lue opiskeluvinkit ja LIB1THP-kurssin suoritusohjeet seuraavalta sivulta Kirjastotuutori kurssina!

Kirjastotuutori

Kirjastotuutorissa on tekstiä, kuvia ja videoita sekä testaa tietosi -tehtäviä. Kirjastotuutori on Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksen (kirjasto) toteuttama avoin itseopiskelusivusto. Kirjastotuutori on kaikille Jyväskylän yliopiston opiskelijoille suositellun LIB1THP Tiedonhankinnan perusteet -kurssin opiskelumateriaali. Kirjastotuutori on kaikkien vapaasti käytettävissä (huomaa viittaus). Kirjastotuutori englanniksi: Library Tutorial.

Huom! Kirjastotuutori toimii parhaiten muilla kuin Internet Explorer -selaimella. Etusivun kuvan linkit eivät välttämättä toimi, jos pienennät selainikkunan.

Kirjastotuutorin perusidea on Carol Kulthaun tiedonhankinnan prosessimalli, Tiedonhankinta tutkimusprosessissa (Kuhlthau), jota olemme kehittäneet oman yliopistomme opiskelijoiden tarpeisiin soveltuvaksi yhdessä opiskelijoiden kanssa.

Creative Commons BY-NC-SA -kuvake
Kirjastotuutori on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Viittaukset materiaaliin: Jyväskylän yliopiston kirjasto (2016) Kirjastotuutori. Jyväskylä: Jyväskylän yliopiston kirjasto. (Päivitetty: Ks. kunkin sivun viimeinen päivitys sivun alalaidasta.)