Aineistonhallintasuunnitelma

tekijä: Tiia Marjaana Puputti Viimeisin muutos maanantai 02. joulukuuta 2019, 13.02

Tulossa 2020: aineistonhallinnan verkkokurssi LIB1DATA Aineistonhallinnan perusteet. LIB1DATA ei ole osa LIB1THP-kurssia.


Aineistonhallinnan suunnittelu
 on tärkeä osa tutkimuksen suunnittelua. Sen tarkoituksena on varmistaa, että tutkimusaineistojen suhteen noudatetaan hyvää tieteellistä käytäntöä ja että tutkimusaineisto ei vaarannu missään vaiheessa. Samalla pohditaan, onko aineiston jatkokäyttö mahdollista. Aineistonhallintasuunnitelma auttaa aineiston avaamiseen liittyvien kysymysten huomioinnissa. Aineistonhallintasuunnitelma on yhä useammin myös tutkimusrahoituksen ehto. LIB1DATA-kurssin opiskelumateriaali tulee olemaan Moodlessa.

Tutkimusaineistojen hallintaSisältö

Aineistonhallinnan käsikirja

 

Valtakunnallinen tutkimusaineistoja arkistoiva ja välittävä Tietoarkisto on koonnut Aineistonhallinnan käsikirjan asioista, joihin aineistonhallintasuunnitelmassa tulisi vastata.
DMP Tuuli
- suomalaisten tutkimusorganisaatioiden tuottama aineistonhallinnan
suunnittelun työkalu

Data management plan = DMP Tuulin lomakkeet ovat yksi vaihtoehto aineistonhallintasuunnitelman tekemiseen. Kun rekisteröidyt käyttäjäksi ja aloitat uuden suunnitelman luomisen (Create a new plan), käytä Jyväskylän yliopiston tuottamaa aineistonhallinnan suunnittelun ohjeistusta (Select guidance). Voit käyttää myös Tuulin ohjeistoa, suomenkielinen ohje alkaa sivulta 6. Jotkut rahoittajat voivat vaatia DMP Tuulin käyttämistä.