Näin haet tietokantoja

tekijä: Tiia Marjaana Puputti Viimeisin muutos maanantai 26. huhtikuuta 2021, 10.29

Tieteellisiä tietokantoja on monenlaisia. Tietokannat voivat olla tieteenalakohtaisia tai monitieteisiä, esim. Scopus. Löydät tietokannat JYKDOKista. Jos tiedät jo haluamasi tietokannan nimen, hae tietokanta kirjoittamalla tietokannan nimi perushakukenttään.

Tieteenalasi tiedonhankintasivulta näet, mitkä ovat alasi keskeisiä tietokantoja

Hae tieteenalasi tietokannat klikkaamalla JYKDOKin yläpalkissa Hakutoiminnot > Selaa tietokantoja > Tieteenala > Esim. Artikkelit.


Muistathan, että tietokantoihin mennään aina JYKDOKin kautta, muuten tietokanta ei toimi. JYKDOKissa on Tietokannan käyttöliittymä -linkki kunkin tietokannan kohdalla. Pääset siitä tietokantaan. Kun klikkaat linkkiä, sinua pyydetään kirjautumaan Haka-tunnuksilla.

Ohjeita tietokantojen käyttöön

  • Kun etsit tieteellisiä artikkeleita tietokannassa, rajaa hakutulokset vertaisarvioituihin artikkeleihin (peer-reviewed/scholarly articles). Kaikissa tietokannoissa tämä ei ole tarpeen/mahdollista.
  • Lähteiden systemaattinen tiedonhankinta on suositeltavaa toteuttaa alasi keskeisissä tietokannoissa.
  • Joillakin tietokannoilla on oma thesaurus tai subject terms -hakemisto, josta löydät tietokannan käyttämät asiasanat. Mitä asiasanat ovat?
  • Katso ohjevideo tietokantojen hakuun JYKDOKissa.
  • Kirjaston pikaoppaat auttavat tietokantojen käytössä.
  • Joskus artikkelin kokoteksti saattaa olla linkin takana (esim. "Tarkista saatavuus/Check availability", s-links, SFX tms).

 

Myös Google Scholariin kannattaa mennä JYKDOKin kautta, niin saat enemmän artikkeleita auki. Hae JYKDOKin perushaussa Google Scholar ja klikkaa Tietokannan käyttöliittymä -linkkiä.