Hae lehtiä ja artikkeleita

tekijä: Eeva Marjatta Koponen Viimeisin muutos tiistai 30. kesäkuuta 2020, 15.31

Tietokantoja on erilaisia: jotkut tietokannat ovat tieteenalakohtaisia, kun taas toiset ovat monitieteisiä.

Tieteelliset artikkelit ovat keskeisiä lähes kaikilla tieteenaloilla. Hae tieteellisiä artikkeleita tieteellisistä tietokannoista. Eri kustantajien tietokannat sisältävät erilaisia lehtipaketteja. Käyttäessäsi tietokantoja haet siis lähteitä tieteellisten lehtien sisällöistä.

Tietokannat ovat käytössäsi JY:n käyttäjätunnuksilla: katso ohje E-aineistojen etäkäyttö. Mene aina tietokantoihin JYKDOKin kautta – kun menet tietokantaan, JYKDOK pyytää kirjautumaan HAKA-tunnuksillä ja tietokanta ymmärtää, että sinulla on siihen käyttöoikeus.

Tieteelliset lehtiartikkelit / Journal Articles

Kun teet suunnitelmallista tiedonhankintaa aiheestasi, käytä esimerkiksi oman alasi keskeisiä tietokantoja.

Oman tieteenalasi keskeiset tietokannat

 • Tieteenalasi tiedonhankintasivulla kerrotaan, mitkä ovat oman tieteenalasi keskeisiä tietokantoja ja mitä monitieteisiä tietokantoja omalla tieteenalallasi suositaan.
 • Kun etsit tieteellisiä artikkeleita tietokannassa, rajaa hakutulokset vertaisarvioituihin artikkeleihin (peer-reviewed/scholarly articles/scholarly journals) jos mahdollista. Tietokantojen sisällöissä on eroja ja joskus vertaisarviointirajaus ei ole tarpeen/mahdollista. Jos rajaat hakutulokset vertaisarvioituihin artikkeleihin, voit pääsääntöisesti luottaa hakutulosten tieteellisyyteen ja luotettavuuteen.
 • Joillakin tietokannoilla on oma tesaurus tai subject terms -hakemisto eli asiasanasto, josta löydät tietokannan käyttämät asiasanat. Muistatko, mitä asiasanat ovat?
 • Muista myös tietokantojen omat oppaat ja kirjaston pikaoppaat.

Löydät tietokannat klikkaamalla JYKDOKin yläpalkissa Hakutoiminnot > Selaa tietokantoja > Tieteenala. Voit tarkentaa valitsemalla tieteenalan alta esimerkiksi Articles. Siirry tietokantaan Tietokannan käyttöliittymä -linkistä. Voit etsiä tietyn tietokannan myös kirjoittamalla sen nimen JYKDOKin perushakuun.

 

Muita tiedonlähteitä artikkelihakuun

JYKDOK > Kansainväliset e-aineistot

 • Kansainvälisiä artikkeleita, konferenssijulkaisuja yms. Suuri osa on saatavilla kokotekstinä, osasta vain viitetiedot.
 • Kun etsit tieteellisiä artikkeleita, rajaa hakutulokset vertaisarvioituihin artikkeleihin: Aineistotyyppi > Vertaisarvioitu.
 • Käytä tarkennettua hakua.
 • Kansainväliset e-aineistot -haulla voit esim. hakea tiettyä artikkelia, jos tiedät artikkelin nimen. Kansainvälisten e-aineistojen hakua voi käyttää taustatyöhön, esim. jos haluat kartoittaa, kuinka paljon aiheesta on mahdollisesti kirjoitettu, mutta varsinaiset tiedonhaut tehdään tietokannoissa.

Google Scholar

 • Google Scholaria voi käyttää yhtenä hakukanavana, mutta lisäksi kannattaa käyttää myös tieteellisiä tietokantoja. Google Scholarissa ei voi rajata hakutuloksia tieteellisiin, vertaisarvioituihin artikkeleihin tai tieteellisissä lehdissä julkaistuihin artikkeleihin (peer-reviewed articles tai scholarly journals). 
 • Google Scholar toimii ikään kuin avoimen verkon ja tietokantojen välillä: se hakee lähteitä avoimesta verkosta, mutta lisäksi pystyy noutamaan lähteitä myös joistain tietokannoista.
 • Yksi tapa arvioida lähteitä Google Scholarissa on katsoa missä lehdessä artikkeli on julkaistu ja käyttää Julkaisufoorumin Julkaisukanavahakua ja tarkistaa mikä tasoluokka lehdellä on. Jos lehdellä on tasoluokka 1, 2 tai 3, kyseessä on tieteellinen lehti. Tietokantojen käyttäminen on tässä suhteessa vaivattomampaa, koska tietokannoissa riittää, että rajaat hakutulokset vertaisarvioituihin artikkeleihin.
 • Artikkelin saamien viittausten määrä ei välttämättä kerro siitä, onko kyseessä tieteellinen ja luotettava artikkeli. Viittauksia voi olla paljon esim. siitä syystä, että artikkeli on herättänyt keskustelua, mikä voi johtua monesta syystä. Viittausten määrän sijaan kannattaa ennemmin kiinnittää huomiota siihen, onko artikkeli julkaistu tieteellisessä lehdessä.
 • Google Scholar ei sovellu systemaattisen kirjalisuuskatsauksen tekemiseen, sillä sen algoritmi ja sisältö muuttuvat usein eivätkä hakutulokset sen vuoksi ole stabiileja.
 • Jotta saat Google Scholarissa avattua ne artikkelit, joihin sinulla on pääsy yliopiston tunnuksilla, mene Google Scholariin JYKDOKin kautta. Kirjaudu JYKDOKiin yliopiston tunnuksilla. Hae JYKDOKissa sanoilla google scholar ja klikkaa Tietokannan käyttöliittymä -linkkiä.
 • Asiasta lisää: Miten arvioit Google-hakuasi.

Monitieteiset verkkolehtipalvelut

JYKDOK / Kotimaiset artikkelit (ARTO) (monitieteinen)

 • Pääsisältö: suomenkielisiä artikkeleita ja kirja-artikkeleita.
 • Osassa artikkeleista on saatavilla sähköinen versio. Osa artikkeleista on saatavilla vain painettuna. Katso tällöin artikkelin tiedoista, missä se on julkaistu ja katso JYKDOKista lehden tai kirjan tiedot ja selvitä sen sijainti. Katso SFX-linkitys lehden saatavuustietoihin.
 • Huomaa, että suuri osa ARTOn sisällöstä on ei-tieteellisiä artikkeleita.
 • Hakutuloksesi voi olla pieni, käytä siksi hakutermeinä myös YSO:n termejä katkaistuna.

 

Muistathan, että etäkäytössä sinun kannattaa aloittaa kirjautumalla JYKDOKiin yliopiston Jyväskylän yliopiston tunnuksilla ennen kuin siirryt tietokantaan, jotta saat löytämiesi artikkelien kokotekstitiedostot avattua. Joskus artikkelin kokoteksti saattaa olla s-linkin takana: klikkaa tällöin linkkiä, jossa lukee full-text, check availability, s-links tai sfx. Saat etäkäytössä myös Google Scholarista enemmän kokotekstimahdollisuuksia, kun käytät sitä yliopiston tunnuksilla: kirjaudu JYKDOKiin yliopiston tunnuksilla, kirjoita hakukenttään Google Scholar ja siirry Scholariin Tietokannan käyttöliittymä -linkistä.

tuutori_tiivistelmä4_etäkäyttö.png

Konferenssipaperit / Conference papers tai Conference articles

Joillain tieteenaloilla myös konferenssipaperit ovat keskeinen julkaisumuoto (IT ja kauppatieteet). Löydät konferenssipapereita muun muassa

 • oman tieteenalasi tietokannoista > rajaa hakutulokset konferenssipapereihin
 • JYKDOKin Kansainväliset e-aineistot -hausta
 • Google Scholarista

Katso tarkemmat tiedot oman tieteenalasi tiedonhankinnan sivuilta.

Tieteelliset aikakauslehdet / Academic tai Scholarly Journals

Jos haluat esimerkiksi selata tietyn lehden sisältöä, etsi lehti JYKDOKista. Kaikki kirjastoomme hankitut lehdet löydät JYKDOKin perushaulla.

 • Kirjoita hakukenttään lehden nimi tai osa siitä "lainausmerkkien sisään" ja hae.
 • Voit myös hakea oman tieteenalasi lehtiä. Haussa kielisyys ja katkaisu antavat suurimman hakutuloksen, esim. sosiologi* OR sociolog*. Valitse sitten oikean laidan Aineistotyyppi-valikosta Lehti/artikkeli.

Selaa lehtiä: JYKDOK > Hakutoiminnot > Selaa lehtiä > Tieteenala

Hakutuloksessa ensimmäisenä on kunkin lehden osalta mahdollinen e-lehti. Suurin osa paperisista lehdistä on kokoelmakeskuksessa, josta niitä voi tilata.

Vanhat lehdet saattavat olla Varastokirjastossa, josta tilaaminen on maksutonta JY:n opiskelijoille ja henkilökunnalle. Kirjaudu JYKDOKiin yliopiston tunnuksilla, jos haluat tilata artikkelikopion sähköpostiin. Muussa tapauksessa ota yhteyttä kaukopalveluun ja tilaa paperikopio.

Jos hakemasi lehti ei kuulu kirjastomme saatavuuksiin, voit tarkistaa Finnan kautta, löytyykö se jostain muusta kirjastosta. Kaukopalvelu tilaa maksua vastaan halutun artikkelin.

Hyödyllistä tietoa: Verkkolehden lukijan opas

Sanomalehdet

Sanomalehdetkin haetaan JYKDOKin perushaulla. Kirjoita hakuikkunaan lehden nimi. Käytä fraasihakua.

 • Varaudu siihen, että muualle kuin pääkirjaston varastoon sijoitettujen paperisten sanomalehtien toimitusaika voi olla pitkä. Sanomalehtiä kannattaa käyttää mikrofilmeinä tai digitoituina versioina, jos mahdollista.
 • Tietoa kirjaston sanomalehtikokoelmista: esimerkiksi mistä löydät uudet sanomalehdet, Media-arkisto, vanhat sanomalehdet, mikrofilmatut sanomalehdet, Historiallinen sanomalehtiarkisto.
 • Huomaa myös Jyväskylän kaupunginkirjaston lehtitarjonta ja Maakuntakokoelman lehdet.

Kansalliskirjaston Digiarkisto on käytettävissäsi kirjaston 2. kerroksessa digi-arkiston työasemalla (B 228).

Sanomalehtiartikkelit

JYKDOKin perushaussa kirjoita hakuikkunaan sanomalehdet OR newspapers ja hae. Valitse sitten oikean laidan Aineistotyyppi-valikosta Tietokanta. Saat tiedonlähteitä, joista hakea sanomalehtiartikkeleita.

 • Kotimaisia, esim. Media-arkisto.
 • Kansainvälisiä, esim. ProQuest Newsstand, PressReader (vain 90 päivän arkisto).

Lehtien omilla sivuilla voi olla artikkeleiden arkistohakumahdollisuus.

 • Sanomalehdet verkossa
 • Sanomalehdet maailmalla
  • Jos löydät artikkelin julkaisutiedot, tarkista JYKDOKin perushaulla ja/tai kirjaston Lehdet-sivustolta, onko kyseinen lehti meillä esim. mikrofilmattuna.
  • Artikkeleiden kokotekstisaatavuus ei ole kattava.