Hae lehtiä ja artikkeleita

tekijä: Eeva Marjatta Koponen Viimeisin muutos maanantai 23. huhtikuuta 2018, 09.33

Tietokantoja on olemassa erilaisia: jotkut tietokannat ovat monitieteisiä, kun taas toiset ovat tieteenalakohtaisia.

Tieteelliset artikkelit ovat keskeisiä lähes kaikilla tieteenaloilla. Tietokantojen käyttö on helpoin tapa hakea tieteellisiä artikkeleita. Käyttäessäsi tietokantoja haet lähteitä tieteellisten lehtien sisällöistä. Eri kustantajien tietokannat sisältävät erilaisia lehtipaketteja. Kirjaston tarjoamat verkkoaineistot ovat käytössäsi JY:n käyttäjätunnuksilla: E-aineistojen etäkäyttö.

Tieteelliset lehtiartikkelit / Journal Articles

Kun teet suunnitelmallista tiedonhankintaa aiheestasi, käytä tiedonlähteenä esimerkiksi oman alasi keskeisiä tietokantoja.

Oman tieteenalasi keskeiset tietokannat

 • Tieteenalasi tiedonhankintasivulta löydät tietoa siitä, mitkä ovat oman tieteenalasi keskeisiä tietokantoja ja mitä monitieteisiä tietokantoja omalla tieteenalallasi suositaan.
 • Kun etsit tieteellisiä artikkeleita tietokannassa, rajaa hakutulokset vertaisarvioituihin artikkeleihin (peer-reviewed/scholarly articles/scholarly journals) jos mahdollista. Tietokantojen sisällöissä on eroja: joskus vertaisarviointirajaus ei ole tarpeen/mahdollista, joskus kaikki tietokannoista löytyvä aineisto ei ole tieteellistä. Jos rajaat hakutulokset vertaisarvioituihin artikkeleihin, voit pääsääntöisesti luottaa hakutulosten tieteellisyyteen ja luotettavuuteen.
 • Joillakin tietokannoilla on oma tesaurus tai subject terms -hakemisto eli asiasanasto, josta löydät tietokannan käyttämät asiasanat. Muistatko, mitä asiasanat ovat?
 • Muista myös tietokantojen omat oppaat ja kirjaston pikaoppaat.

Löydät tietokannat klikkaamalla JYKDOKin yläpalkissa Hakutoiminnot > Selaa tietokantoja > Tieteenala. Voit tarkentaa valitsemalla tieteenalan alta esimerkiksi Articles. Siirry tietokantaan Tietokannan käyttöliittymä -linkistä.

 

Muita tiedonlähteitä artikkelihakuun

JYKDOK > Kansainväliset e-aineistot

 • Kansainvälisiä artikkeleita, konferenssijulkaisuja yms. Suuri osa aineistosta kokotekstinä, osasta vain viitetiedot.
 • Kun etsit tieteellisiä artikkeleita, rajaa hakutulokset vertaisarvioituihin artikkeleihin: Aineistotyyppi > Vertaisarvioitu.
 • Käytä mieluiten kansainvälisten e-aineistojen tarkennettua hakua.
 • Kansainväliset e-aineistot -haulla voit esim. hakea tiettyä artikkelia, jos tiedät artikkelin nimen. Kansainvälisten e-aineistojen hakua voi käyttää taustatyöhön, esim. jos haluat kartoittaa, kuinka paljon aiheesta on mahdollisesti kirjoitettu, mutta varsinaiset tiedonhaut tehdään tietokannoissa.

Google Scholar

 • Google Scholaria voi käyttää yhtenä hakukanavana, mutta lisäksi kannattaa käyttää myös tieteellisiä tietokantoja. Google Scholarissa ei voi rajata hakutuloksia tieteellisiin, vertaisarvioituihin artikkeleihin tai tieteellisissä lehdissä julkaistuihin artikkeleihin (peer-reviewed articles tai scholarly journals). 
 • Yksi tapa arvioida lähteitä Google Scholarissa on katsoa missä lehdessä artikkeli on julkaistu ja käyttää Julkaisufoorumin Julkaisukanavahakua ja tarkistaa mikä tasoluokka lehdellä on. Jos lehdellä on tasoluokka 1, 2 tai 3, kyseessä on tieteellinen lehti. Tietokantojen käyttäminen on tässä suhteessa vaivattomampaa, koska tietokannoissa riittää, että rajaat hakutulokset vertaisarvioituihin artikkeleihin.
 • Artikkelin saamien viittausten määrä ei välttämättä kerro siitä, onko kyseessä tieteellinen ja luotettava artikkeli. Viittauksia voi olla paljon esim. siitä syystä, että artikkeli on herättänyt keskustelua, mikä voi johtua monesta syystä. Viittausten määrän sijaan kannattaa ennemmin kiinnittää huomiota siihen, onko artikkeli julkaistu tieteellisessä lehdessä
 • Asiasta lisää: Miten arvioit Google-hakuasi.

Monitieteiset verkkolehtipalvelut

JYKDOK / Kotimaiset artikkelit (ARTO) (monitieteinen)

 • Pääsisältö: suomenkielisiä artikkeleita ja kirja-artikkeleita.
 • Osassa artikkeleista on saatavilla sähköinen versio. Osa artikkeleista on saatavilla vain painettuna aineistona. Katso tällöin artikkelin tiedoista, missä se on julkaistu ja katso JYKDOKista lehden tai kirjan tiedot ja selvitä sen sijainti. Katso SFX-linkitys lehden saatavuustietoihin.
 • Huomaa, että ARTO sisältää paljon aineistoa, joka ei ole tieteellistä.
 • Hakutuloksesi voi olla pieni, käytä siksi hakutermeinä myös YSA:n termejä katkaistuna.

 

Muistathan, että etäkäytössä sinun kannattaa aloittaa kirjautumalla JYKDOKiin yliopiston Jyväskylän yliopiston tunnuksilla ennen kuin siirryt tietokantaan, jotta saat löytämiesi artikkelien kokotekstitiedostot avattua. Joskus artikkelin kokoteksti saattaa olla s-linkin takana:klikkaa tällöin linkkiä, jossa lukee full-text tai s-links tai sfx. Saat etäkäytössä myös Google Scholarista enemmän kokotekstimahdollisuuksia, kun käytät sitä yliopiston tunnuksilla: kirjaudu JYKDOKiin yliopiston tunnuksilla, kirjoita hakukenttään Google Scholar ja siirry Scholariin Tietokannan käyttöliittymä -linkistä.

tuutori_tiivistelmä4_etäkäyttö.png

Tieteelliset aikakauslehdet / Academic tai Scholarly Journals

Jos haluat esimerkiksi selata tietyn lehden sisältöä, etsi lehti JYKDOKista. Kaikki kirjastoomme hankitut lehdet löydät JYKDOKin perushaulla.

 • Kirjoita hakukenttään lehden nimi tai osa siitä "lainausmerkkien sisään" ja hae.
 • Jos et tiedä nimeä, voit hakea esim. tieteenalasi lehtiä. Haussa kielisyys ja katkaisu antavat suurimman hakutuloksen, esim. sosiologi* OR sociolog*. Valitse sitten oikean laidan Aineistotyyppi-valikosta Lehti/artikkeli.

Hakutuloksessa ensimmäisenä on kunkin lehden osalta mahdollinen e-lehti.

 • Vanhempi ja vähän käytetty paperinen lehtiaineisto voi olla sijoitettuna Varastokirjastoon, josta tilaaminen on maksutonta JY:n opiskelijoille ja henkilökunnalle. Kirjaudu JYKDOKiin yliopiston tunnuksilla, jos haluat tilata artikkelikopion sähköpostiin. Muussa tapauksessa ota yhteyttä kaukopalveluun ja tilaa paperikopio.

Jos hakemasi lehti ei kuulu kirjastomme kokoelmiin, voit tarkistaa Finnan kautta, löytyykö se jostain muusta kirjastosta. Kaukopalvelu tilaa maksua vastaan halutun artikkelin.

Hyödyllistä tietoa: Verkkolehden lukijan opas

Sanomalehdet

Sanomalehdetkin haetaan JYKDOKin perushaulla. Kirjoita hakuikkunaan lehden nimi. Käytä fraasihakua.

Sanomalehtiartikkelit

JYKDOKin perushaussa kirjoita hakuikkunaan sanomalehdet OR newspapers ja hae. Valitse sitten oikean laidan Aineistotyyppi-valikosta Tietokanta. Saat tiedonlähteitä, joista hakea sanomalehtiartikkeleita.

 • Kotimaisia, esim. Media-arkisto.
 • Kansainvälisiä, esim. ProQuest Newsstand, PressReader (vain 90 päivän arkisto).

Lehtien omilla sivuilla voi olla artikkeleiden arkistohakumahdollisuus.

 • Sanomalehdet verkossa
 • Sanomalehdet maailmalla
  • Jos löydät artikkelin julkaisutiedot, tarkista JYKDOKin perushaulla ja/tai kirjaston Lehdet-sivustolta, onko kyseinen lehti meillä esim. mikrofilmattuna.
  • Artikkeleiden kokotekstisaatavuus ei ole kattava.