Hae lehtiä ja artikkeleita

tekijä: Eeva Marjatta Koponen Viimeisin muutos maanantai 09. tammikuuta 2017, 16.19

Kun etsit tieteellisiä artikkeleita aiheestasi, käytä tietokantoja. Tietokannoista löydät tieteellisiä artikkeleita ja voit usein rajata hakutulokset vertaisarvioituihin artikkeihin. Tietokantoja on olemassa erilaisia: jotkut tietokannat ovat monitieteisiä, kun taas toiset ovat tieteenalakohtaisia. Esimerkkejä monitieteisistä tietokannoista ovat Academic Search Elite, SCOPUS, ProQuest Central ja JSTOR sekä Wiley Online Library. Voit katsoa kirjaston tieteenalakohtaisilta tiedonhankinnan sivuilta, minkänimisiä tietokantoja omalla tieteenalallasi on ja mitä monitieteisiä tietokantoja omalla tieteenalallasi suositaan. Tieteelliset artikkelit ovat keskeisiä lähes kaikilla tieteenaloilla ja tietokantojen käyttö on laadukkain tapa hakea tieteellisiä artikkeleita. Tietokannat sisältävät tieteellisiä lehtiä eli käyttäessäsi tietokantoja haet tieteellisten lehtien sisällöistä. Eri kustantajien tietokannat sisältävät erilaisia lehtipaketteja. Lue alempaa tältä sivulta, miten löydät tietokannat ja katso vinkit tietokantojen käyttöön!

Tieteelliset aikakauslehdet / Academic tai Scholarly Journals (Source type)

Kaikki kirjastoomme hankitut lehdet löydät JYKDOKin perushaulla.

 • Kirjoita hakukenttään lehden nimi tai osa siitä "lainausmerkkien sisään = fraasi" ja hae.
 • Jos et tiedä nimeä, voit hakea esim. tieteenalasi lehtiä; kielisyys ja katkaisu antavat suurimman hakutuloksen, esim. sosiologi* OR sociolog*. Valitse sitten oikean laidan Aineistotyyppi-valikosta Lehti/artikkeli.

Hakutuloksessa ensimmäisenä on kunkin lehden osalta mahdollinen e-lehti.

 • Vanhempi ja vähän käytetty lehtiaineisto voi olla sijoitettuna Varastokirjastoon, josta tilaaminen on maksutonta JY:n opiskelijoille ja henkilökunnalle. Kaukopalvelu hoitaa tilauksen.

Jos hakemasi lehti ei kuulu kirjastomme kokoelmiin, voit tarkistaa finna.fi:n kautta, löytyykö se jostain muusta kirjastosta. Kaukopalvelu tilaa maksua vastaan halutun artikkelin.

Hyödyllistä tietoa: Verkkolehden lukijan opas

 

 

Tieteelliset lehtiartikkelit / Journal Articles (Document type)

Jos kuitenkin olet hakemassa artikkeleita koskien tutkimusaihettasi, etkä tiettyä lehteä ja vain siinä ilmestyneitä artikkeleita:

 • Ota esille tiedonhankintasuunnitelmasi ja työstämäsi suomen- ja englanninkieliset hakutermit ja miten katkaiset ja yhdistelet niitä.

Kun haluat kartoittaa aiheestasi kirjoitettuja artikkeleita, voit käyttää yleisiä, ei-tieteenaloihin sidottuja tiedonlähteitä.

 • Hakutuloksesi on usein laaja ja epätarkka.

JYKDOK > Kansainväliset e-aineistot

 • Kansainvälisiä e-artikkeleita, konferenssijulkaisuja tai muita vastaavia julkaisutyyppejä; suuri osa aineistosta kokotekstinä, osasta vain viitetiedot.
 • Käytä mieluiten kansainvälisten e-aineistojen tarkennettua hakua ja hyödynnä muutenkin aihehaun ohjeita. Kun etsit tieteellisiä artikkeleita, rajaa hakutulokset vertaisarvioituihin artikkeleihin: Aineistotyyppi –> Vertaisarvioitu.

Google Scholarista löydät myös artikkeleita tai artikkeliviitteitä.

Saat etäkäytössä Google Scholarista enemmän kokotekstimahdollisuuksia, kun käytät sitä yliopiston tunnuksilla: kirjaudu JYKDOKiin yliopiston tunnuksilla, kirjoita hakukenttään Google Scholar ja siirry Scholariin Tietokannan käyttöliittymä -linkistä.


Kun olet jo kartoittanut aihettasi yleisempien tiedonlähteiden avulla ja teet tiedonhankintaa aiheestasi, käytä tiedonlähteenä esimerkiksi oman alasi keskeisiä tietokantoja, joista löydät esimerkiksi tieteellisiä artikkeleita.

Oman tieteenalasi keskeiset tietokannat

 • Tieteellisen työn lähteiden systemaattinen tiedonhankinta on suositeltavaa toteuttaa alasi keskeisissä tietokannoissa.
 • Hae tietokannat JYKDOKin perushaulla.
 • Kun etsit tieteellisiä artikkeleita tietokannassa, rajaa hakutulokset vertaisarvioituihin artikkeleihin (peer-reviewed/scholarly articles/scholarly journals) jos mahdollista. Tietokantojen sisällöissä on eroja: joskus vertaisarviointirajaus ei ole tarpeen/mahdollista, mutta toisaalta kaikki tietokannoista löytyvä aineisto ei välttämättä ole tieteellistä tai kyseessä ei välttämättä ole tieteellinen artikkeli. Jos rajaat hakutulokset vertaisarvioituihin artikkeleihin, voit pääsääntöisesti luottaa hakutulosten tieteellisyyteen ja luotettavuuteen.
 • Joillakin tietokannoilla on oma tesaurus tai subject terms -hakemisto eli asiasanasto, josta löydät tietokannan käyttämät asiasanat. Muistatko, mitä asiasanat ovat?
 • Tietokannat voivat olla monitieteisiä, esim. Academic Search Elite ja Scopus.
 • Tieteenalasi tiedonhankintasivulta löydät vinkkejä ja tietoa siitä, mitkä ovat oman tieteenalasi keskeisiä tietokantoja.
 • Muista myös tietokantojen omat oppaat ja kirjaston pikaoppaat.

 Tietokantojen haku JYKDOKissa:

Tietokannat JYKDOKissa


Muistathan, että etäkäytössä sinun kannattaa aloittaa kirjautumalla JYKDOKiin yliopiston Jyväskylän yliopiston tunnuksilla ennen kuin siirryt tietokantaan, jotta saat löytämiesi artikkelien kokotekstitiedostot avattua. Joskus artikkelin kokoteksti saattaa olla s-linkin takana.

tuutori_tiivistelmä4_etäkäyttö.png

Monitieteiset verkkolehtipalvelut

JYKDOK / Kotimaiset artikkelit (ARTO) (monitieteinen)

 • Pääsisältö: aikakauslehtiartikkeleiden viitetietoja. Katso SFX-linkitys lehden saatavuustietoihin JYKDOKissa.
 • Huomaa, että ARTO sisältää paljon aineistoa, joka ei ole tieteellistä.
 • Hakutuloksesi voi olla pieni, käytä siksi hakutermeinä myös YSA:n termejä katkaistuna.

 

  

 

 

Sanomalehdet

Sanomalehdetkin haetaan JYKDOKin perushaulla. Kirjoita hakuikkunaan lehden nimi. Käytä fraasihakua.

 

Sanomalehtiartikkelit

JYKDOKin perushaussa kirjoita hakuikkunaan sanomalehdet OR newspapers ja hae. Valitse sitten oikean laidan Aineistotyyppi-valikosta Lehti/artikkeli. Saat tiedonlähteitä, joista hakea sanomalehtiartikkeleita.

 • Kotimaisia, esim. Media-arkisto.
 • Kansainvälisiä, esim. ProQuest Newsstand, PressReader (vain 90 pv arkisto).

Lehtien omilla sivuilla voi olla artikkeleiden arkistohakumahdollisuus.

 • Sanomalehdet verkossa
 • Sanomalehdet maailmalla
  • Jos löydät artikkelin julkaisutiedot, tarkista JYKDOKin perushaulla ja/tai kirjaston Lehdet-sivustolta, onko kyseinen lehti meillä esim. mikrofilmattuna.
  • Artikkeleiden kokotekstisaatavuus ei ole kattava.