Kirjastotuutori kurssina (LIB1THP)

tekijä: Johanna Tuulia Kinnunen Viimeisin muutos torstai 02. syyskuuta 2021, 11.47

Tältä sivulta löydät yleiset ohjeet LIB1THP Tiedonhankinnan perusteet -kurssin suorittamiseen. Katso Moodlesta tarkemmat aikataulut ja ohjeet!


Ilmoittaudu LIB1THP Tiedonhankinnan perusteet (1 op) -kurssille Sisussa

 • Kurssista on Sisussa monta versiota: valitse oman tieteenalasi vaihtoehto. Kurssista on myös yleinen, kaikille avoin versio. 
 • Kurssin voi suorittaa syksyisin ja keväisin usean kuukauden ajan. Katso suoritusajat Sisusta.
 • Avoimen yliopiston tutkintotavoitteiset opiskelijat löytävät omat maksulliset kurssinsa Korpista.
 • Jos kurssi ei ole aktiivinen, voit silti ottaa Kirjastotuutorin työkalut heti käyttöösi ja suorittaa kurssin myöhemmin.
 • Tarjolla on myös englanninkielinen kurssi: LIBESIS Systematic Information Seeking.
 • Oppimistavoitteet löydät opinto-oppaasta.

Opiskeluohjeet

Kurssi suoritetaan tekemällä tiedonhankintasuunnitelma. Tiedonhankintasuunnitelmassa on erilaisia tehtäviä ja kysymyksiä, joihin vastaamalla saat käsityksen tieteellisen tiedonhankinnan vaiheista ja tutustut oman tieteenalasi keskeisiin tiedonlähteisiin. Suunnitelma ohjaa ottamaan huomioon tiedonhankinnan kannalta olennaiset asiat. Tiedonhankintasuunnitelma tehdään kahdessa osassa, joiden välissä saatte välipalautteen.

Näin etenet kurssilla

 1. Kurssimateriaalina on Kirjastotuutori.
 2. Kurssisuorituksena teet tiedonhankintasunnitelman Moodlesta löytyvään pohjaan.
 3. Kirjaudu Moodleen ja mene kurssin sivulle. Sieltä löydät tiedonhankintasuunnitelman pohjan sekä tarkemmat ohjeet ja aikataulun.
 4. Valitse tieteellinen aihe, josta teet tiedonhankintasuunnitelman ja josta haet tietoa. Tämä voi olla aihe, josta olet jo esimerkiksi tekemässä tutkielmaa, tai voit keksiä sinua kiinnostavan aiheen omalta tieteenalaltasi.
 5. Lue tiedonhankintasuunnitelman kysymykset huolellisesti läpi. Näin tiedät, millaisia asioita suunnitelmassa käsitellään ja millaisiin kysymyksiin etsit vastauksia. Kysymysten yhteydessä on linkkejä Kirjastotuutoriin sivuille – etene linkkien avulla.
 6. Opiskele Kirjastotuutorista tiedonhankinnan vaiheet ja täytä tiedonhankintasuunnitelmaa. Sovella Kirjastotuutorin ohjeita tiedonhakuun ja vastaa lyhyesti. Keskeisiä asioita ovat esimerkiksi hakusanat, tieteelliset tietokannat ja tutkimusetiikka.
 7. Tiedonhankintasuunnitelmassa on kaksi vaihetta (A ja B), joiden välissä saat välipalautteen. Palautus Moodlen ohjeiden mukaisesti.

Aloita kurssin suorittaminen katsomalla lyhyet ja konkreettiset tiedonhankinnan videot Moniviestimessä.

 

Vinkkejä Kirjastotuutorin läpikäymiseen 

Tiedonhankintasuunnitelma tehdään Kirjastotuutorin pohjalta. Kirjastotuutorissa on tekstiä, videoita ja testaa tietosi -tehtäviä, jotka ovat oman oppimisen testaamista varten eivätkä vaikuta kurssin arviointiin.

 

Lue Kirjastotuutorin sivut läpi huolellisesti kuten lukisit esimerkiksi oppikirjaa.

Kirjastotuutorissa on linkkejä ulkopuolisille sivustoille. Nämä ovat erilaisia tiedonlähteitä, palveluja ja materiaaleja, joista on apua tieteellisessä tiedonhankinnassa. Näihin Kirjastotuutorin ulkopuolisiin sivustoihin ei tarvitse perehtyä.

Harmaissa laatikoissa on keskeisiä asioita, joten lue ne erityisen huolellisesti!

 

Arviointi ja kurssisuoritus

 • Suorituksesi tarkistetaan ja uusinnat järjestetään JY:n tutkintosäännön mukaisesti.
  – Suorituksen arvostelu: Hyväksytty-Hylätty.

  – Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan kokonaan tehty, asianmukainen ja napakka suunnitelma. Vastaa kaikkiin kysymyksiin.

 • Suunnitelmat arvioidaan mahdollisimman pian, viimeistään 2 viikon sisällä palautuksesta. Etenkin kurssin lopussa tarkastuksissa saattaa olla ruuhkaa. Saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun suunnitelmasi on arvioitu.
 • Voit käyttää valmista tiedonhankintasuunnitelmaa apuna myöhemmin esimerkiksi opinnäytetyön tiedonhankinnassa.

Apua

Kysy ja kommentoi -lomakkeella saat helposti yhteyden kurssin opettajaan. Kerro viestissäsi, millä LIB1THP-kurssilla olet (kopioi kurssin koko nimi). Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa, älä siis jää yksin, vaan ota yhteyttä!