Kirjastotuutori kurssina (LIB1THP)

tekijä: Johanna Tuulia Kinnunen Viimeisin muutos torstai 05. huhtikuuta 2018, 09.45

Lue tämä sivun ohjeet huolellisesti läpi, ennen kuin aloitat kurssin suorittamisen! :)

Jos osallistut kurssille Moodlessa, lue tarkemmat suoritusohjeet aikatauluineen kurssin omalta Moodle-sivulta.

Ilmoittaudu kurssille

Ilmoittaudu LIB1THP Tiedonhankinnan perusteet (1 op) -kurssille Korpissa:

 • Korppi > Opintojen haku ja ilmoittautuminen -hausta näet, onko kurssi parhaillaan suoritettavissa.
 • Kurssi on avoin kaikille: Jyväskylän yliopistossa kirjoilla olevat varsinaiset opiskelijat voivat ottaa kurssin valinnaiseksi opintojaksoksi työelämäopintojen kautta, ks. Tyoelämäopinnot / Opintotarjotin. Kurssin voi suorittaa syksyisin ja keväisin usean kuukauden ajan. Katso suoritusajat Korpista.
 • Kauppakorkeakoulun (JSBE) pääaineopiskelijoille järjestetään oma kurssi syksyisin ja keväisin.
  • Teet kurssisuorituksena olevan tiedonhankintasuunnitelman ryhmässä.
  • Huomaa, että teette suunnitelman kahdessa osassa. Tarkemmat ohjeet Korpissa ja Moodlessa.
 • Avoimen yliopiston tutkintotavoitteiset opiskelijat löytävät omat maksulliset kurssinsa reittiä Korppi > Opintojen haku ja ilmoittautuminen / Avoin yliopisto.
 • Jos kurssi ei ole aktiivinen, voit silti ottaa Kirjastotuutorin työkalut heti käyttöösi ja suorittaa kurssin myöhemmin.
 • Kurssikuvaus ja oppimistavoitteet kirjaston OPSissa

Opiskeluohjeet

Kurssi suoritetaan 2-3 opiskelijan pienryhmissä. Kurssi on mahdollista suorittaa yksinkin, mutta akateemisten taitojen oppimisen kannalta suosittelemme ryhmissä opiskelua. Ryhmä tekee ja palauttaa yhden yhteisen tiedonhankintasuunnitelman. Huomaa, että yhdessä tehty tiedonhankintasuunnitelma kannattaa ehdottomasti tallentaa myös itselle jatkokäyttöä varten.

Näin etenet kurssilla

 1. Kurssimateriaalina on Kirjastotuutori. Materiaaliin kuuluu tekstiä, videoita, monivalintatehtäviä, sekä linkkejä ulkopuolisiin materiaaleihin.
 2. Kurssisuorituksena teet tiedonhankintasunnitelman Moodlesta löytyvällä lomakkeella.
 3. Valitse tieteellinen aihe, josta teet tiedonhankintasuunnitelman ja josta haet tietoa. Tämä voi olla aihe, josta olet jo esimerkiksi tekemässä tutkielmaa, tai voit keksiä sinua kiinnostavan aiheen omalta tieteenalaltasi.
 4. Kirjaudu Moodleen ja mene kurssin sivulle. Löydät kurssin Moodle-sivulta tiedonhankintasuunnitelman lomakkeen sekä tarkemmat ohjeet ja kurssin aikataulun.
 5. Lue tiedonhankintasuunnitelman kysymykset läpi. Näin tiedät, millaisia asioita suunnitelmassa käsitellään ja millaisiin kysymyksiin etsit vastauksia. Lomakkeen kysymyksistä on linkkejä Kirjastotuutoriin sivuille, joissa kyseisiä asioita erityisesti käsitellään – linkkien avulla voit tarkistaa, millaisia asioita kysymyksiin liittyy.
 6. Opiskele Kirjastotuutorista tiedonhankinnan vaiheet ja täytä tiedonhankintasuunnitelmaa. Tiedonhankintasuunnitelman tehtävissä sinua pyydetään vastaamaan tiedonhankintaa koskeviin kysymyksiin sekä hakemaan tietoa aiheestasi. Sovella Kirjastotuutorin ohjeita. Kirjastotuutoriin kuuluvat osiot 1–3. Kun napautat osion nimeä Kopan vasemmassa navigaatiopalkissa, näet osioiden alasivut. Keskeisiä asioita ovat esimerkiksi hakusanat, tieteelliset tietokannat ja tutkimusetiikka.
 7. Tiedonhankintasuunnitelmassa on kaksi vaihetta (A ja B), joiden välissä saat välipalautteen.
 8. Tarkista, täydennä ja viimeistele lopuksi suunnitelmasi.

Vinkkejä Kirjastotuutori-materiaalin läpikäymiseen 

 

 • Kirjastotuutori-materiaalissa on linkkejä ulkopuolisille sivustoille. Nämä ovat erilaisia tiedonlähteitä, palveluja ja materiaaleja, joista on apua tieteellisessä tiedonhankinnassa. Kaikkia näitä Kirjastotuutorin ulkopuolisia sivustoja ei tarvitse käydä kurssilla perusteellisesti läpi.

Voit katsoa videon "Ohje kurssin suorittamiseen ja vinkkejä tiedonhankintaan", 35 min. Videolla opettaja antaa yksityiskohtaiset ohjeet kurssin suorittamiseen sekä antaa vinkkejä tiedonhankinnan keskeisimpiin asioihin.

 

Arviointi ja kurssisuoritus

 • Suorituksesi tarkistetaan ja uusinnat järjestetään JY:n tutkintosäännön mukaisesti.
  • Suorituksen arvostelu: Hyväksytty-Hylätty.
  • Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan kokonaan tehty, asianmukainen ja napakka suunnitelma.Vastaa kaikkiin kysymyksiin.
  • Suunnitelmat arvioidaan mahdollisimman pian, viimeistään 2 viikon sisällä palautuksesta. Etenkin kurssin lopussa tarkastuksissa saattaa olla ruuhkaa. Saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun suunnitelmasi on arvioitu.
 • Voit käyttää valmista tiedonhankintasuunnitelmaa apuna myöhemmin esimerkiksi opinnäytetyön tiedonhankinnassa.

Apua

Kysy ja kommentoi -lomakkeella saat helposti yhteyden kurssin opettajaan.
Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa, älä siis jää yksin, vaan ota yhteyttä!