Kirjastotuutori kurssina (LIB1THP)

tekijä: Johanna Tuulia Kinnunen Viimeisin muutos keskiviikko 07. helmikuuta 2018, 14.15

Lue tämä sivun ohjeet huolellisesti läpi, ennen kuin aloitat kurssin suorittamisen! :)

Ilmoittaudu kurssille

 • Ilmoittaudu LIB1THP Tiedonhankinnan perusteet (1 op) -kurssille Korpissa:
  • Korppi > Opintojen haku ja ilmoittautuminen -hausta näet, onko kurssi parhaillaan suoritettavissa. 
  • Kauppakorkeakoulun (JSBE) pääaineopiskelijoille järjestetään oma kurssi syksyisin ja keväisin.
   • Osallistu LIB1THP-kurssille silloin, kun suoritat kielikeskuksen opintojakson XYHT1000 Akateemiset tekstitaidot, 3 op, Kauppatieteet.
   • Teet kurssisuorituksena olevan tiedonhankintasuunnitelman aina ryhmässä. Ryhmät sovitaan XYHT1000-kurssin ensimmäisillä opetuskerroilla, jonka jälkeen ryhmät voivat aloittaa LIB1THP-kurssin suorittamisen.
   • Huomaa, että teette suunnitelman kahdessa osassa. Tarkemmat ohjeet Korpissa.
   • Muilta osin alla olevat opiskeluohjeet ovat samat.
  • Muut Jyväskylän yliopistossa kirjoilla olevat varsinaiset opiskelijat voivat ottaa kurssin valinnaiseksi opintojaksoksi työelämäopintojen kautta, ks. Tyoelämäopinnot / Opintotarjotin. Toisin sanoen, voit suorittaa kurssin, jos olet Jyväskylän yliopiston opiskelija. Kurssin voi suorittaa syksyisin ja keväisin usean kuukauden ajan. Katso suoritusajat Korpista.
  • Avoimen yliopiston tutkintotavoitteiset opiskelijat löytävät omat maksulliset kurssinsa reittiä Korppi > Opintojen haku ja ilmoittautuminen / Avoin yliopisto.
  • Jos kurssi ei ole aktiivinen, voit silti ottaa Kirjastotuutorin työkalut heti käyttöösi ja suorittaa kurssin myöhemmin.
 • Kurssi suoritetaan 2-3 opiskelijan pienryhmissä. Kurssi on mahdollista suorittaa yksinkin mutta akateemisten taitojen oppimisen kannalta suosittelemme ryhmissä opiskelua. Ryhmä tekee ja palauttaa yhden yhteisen tiedonhankintasuunnitelman. Huomaa, että yhdessä tehty tiedonhankintasuunnitelma kannattaa ehdottomasti tallentaa myös itselle jatkokäyttöä varten.
 • Kurssikuvaus ja oppimistavoitteet kirjaston OPSissa

Opiskeluohjeet

Näin etenet kurssilla

 •  Katso ohjevideo (2:31 min) kurssin suorittamiseen.
   (Jos alla oleva video ei näy, katso video tästä linkistä.)
   
 1. Kurssimateriaalina on Kirjastotuutori. Materiaaliin kuuluu tekstiä, videoita, monivalintatehtäviä, sekä linkkejä ulkopuolisiin materiaaleihin.
 2. Kurssisuorituksena teet tiedonhankintasunnitelman omasta aiheestasi.
 3. Valitse tieteellinen aihe, josta teet tiedonhankintasuunnitelman ja josta haet tietoa. Tämä voi olla aihe, josta olet jo esimerkiksi tekemässä tutkielmaa, tai voit keksiä sinua kiinnostavan aiheen omalta tieteenalaltasi. Ryhmäsuorituksessa tehdään yhteinen tiedonhankintasuunnitelma yhteisestä aiheesta.
 4. Kirjaudu yliopiston käyttäjätunnuksillasi yliopiston Koppaan: https://koppa.jyu.fi/
 5. Valitse sinisestä palkista Oma sivu ja kurssi LIB1THP Tiedonhankinnan perusteet, ja kurssin Koppa-sivulta Tiedonhankintasuunnitelma.
  lib1thp_ohjeet.png
 6. Luo itsellesi ohjeiden mukaan uusi tiedonhankintasuunnitelma ("Lisää uusi tiedonhankintasuunnitelma"). Suunnitelmalomaketta ei tarvitse täyttää kerralla kokonaan valmiiksi. Voit tallentaa lomakkeen välillä ja jatkaa täyttämistä edetessäsi Kirjastotuutorissa. Ryhmäsuorituksessa yksi ryhmän jäsen luo tiedonhankintasuunnitelman ja suunnitelmaan merkitään kaikkien ryhmän jäsenten nimet.
 7. Lue tiedonhankintasuunnitelman kysymykset läpi. Näin tiedät, millaisia asioita suunnitelmassa käsitellään ja millaisiin kysymyksiin etsit vastauksia. Lomakkeen pääkysymyksistä on linkkejä Kirjastotuutoriin sivuille, joissa kyseisiä asioita erityisesti käsitellään – linkkien avulla voit tarkistaa, millaisia asioita kysymyksiin liittyy.
 8. Opiskele Kirjastotuutorista tiedonhankinnan vaiheet ja täytä tiedonhankintasuunnitelmaa. Tiedonhankintasuunnitelman tehtävissä sinua pyydetään vastaamaan tiedonhankintaa koskeviin kysymyksiin sekä hakemaan tietoa aiheestasi. Sovella Kirjastotuutorin ohjeita. Kirjastotuutoriin kuuluvat osiot 1–3. Kun napautat osion nimeä Kopan vasemmassa navigaatiopalkissa, näet osioiden alasivut. Keskeisiä asioita ovat esimerkiksi hakusanat, tieteelliset tietokannat ja tutkimusetiikka.
 9. Tarkista, täydennä ja viimeistele lopuksi suunnitelmasi. Vastaa suunnitelman jokaiseen kysymykseen. 
 10. TÄRKEÄÄ! Kun tiedonhankintasuunnitelmasi on valmis, lähetä lomake opettajalle tarkastettavaksi valitsemalla lomakkeen yläreunassa vihreästä palkista Tila: Lähetä tarkastettavaksi. Suunnitelmaa ei lähetetä opettajalle sähköpostilla. Ohjeet lomakkeen palauttamiseen löydät myös Kopan tiedonhankintasuunnitelma-sivulta.

  Ennen kuin aloitat, katso vielä video Tutkimussuunnitelma ja tiedontarve (11 min). Videossa tiedonhankinnan prosessin vaiheet esitellään esimerkin kautta. (Jos alla oleva video ei näy, katso video tästä linkistä)


Vinkkejä Kirjastotuutori-materiaalin läpikäymiseen
 

 

 • Kirjastotuutori-materiaalissa on linkkejä ulkopuolisille sivustoille. Nämä ovat erilaisia tiedonlähteitä, palveluja ja materiaaleja, joista on apua tieteellisessä tiedonhankinnassa. Kaikkia näitä Kirjastotuutorin ulkopuolisia sivustoja ei tarvitse käydä kurssilla perusteellisesti läpi.

 

Arviointi ja kurssisuoritus

 • Suorituksesi tarkistetaan ja uusinnat järjestetään JY:n tutkintosäännön mukaisesti.
  • Suorituksen arvostelu: Hyväksytty-Hylätty.
  • Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan kokonaan tehty, asianmukainen ja napakka suunnitelma.
  • Suunnitelmat arvioidaan mahdollisimman pian, viimeistään 2 viikon sisällä palautuksesta. Etenkin kurssin lopussa tarkastuksissa saattaa olla ruuhkaa. Saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun suunnitelmasi on arvioitu. Ilmoituksessa on linkki, jonka kautta voit lukea opettajan palautteen suunnitelmalomakkeestasi.
 • Voit käyttää valmista tiedonhankintasuunnitelmaa apuna myöhemmin esimerkiksi opinnäytetyön tiedonhankinnassa.

Apua

Kysy ja kommentoi -lomakkeella saat helposti yhteyden kurssin opettajaan.
Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa, älä siis jää yksin, vaan ota yhteyttä!