Kirjastotuutori kurssina (LIB1THP)

tekijä: Johanna Tuulia Kinnunen Viimeisin muutos perjantai 11. elokuuta 2017, 08.55

Lue tämä sivun ohjeet huolellisesti läpi, ennen kuin aloitat kurssin suorittamisen! :)

Ilmoittaudu kurssille

 • Ilmoittaudu LIB1THP Tiedonhankinnan perusteet (1 op) -kurssille Korpissa:
  • Korppi > Opintojen haku ja ilmoittautuminen -hausta näet, onko kurssi parhaillaan suoritettavissa. 
  • Kauppakorkeakoulun pääaineopiskelijoille järjestetään oma kurssi syksyisin, syksystä 2017 alkaen osana uusimuotoisia viestintä- ja kieliopintoja (UVK).
   • Huomaa, että teet kurssisuorituksena olevan tiedonhankintasuunnitelman kahdessa osassa! Tarkemmat ohjeet Korpissa. Muilta osin alla olevat opiskeluohjeet ovat samat.
  • Muut Jyväskylän yliopistossa kirjoilla olevat varsinaiset opiskelijat voivat ottaa kurssin valinnaiseksi opintojaksoksi työelämäopintojen kautta, ks. Tyoelämäopinnot / Opintotarjotin. Toisin sanoen, voit suorittaa kurssin, jos olet Jyväskylän yliopiston opiskelija. Kurssin voi suorittaa syksyisin ja keväisin usean kuukauden ajan. Katso suoritusajat Korpista.
  • Avoimen yliopiston tutkintotavoitteiset opiskelijat löytävät omat maksulliset kurssinsa reittiä Korppi > Opintojen haku ja ilmoittautuminen / Avoin yliopisto.
  • Jos kurssi ei ole aktiivinen, voit silti ottaa Kirjastotuutorin työkalut heti käyttöösi ja suorittaa kurssin myöhemmin.
 • Kurssi on mahdollista suorittaa yksin tai 2-3 opiskelijan pienrymissä. Akateemisten taitojen oppimisen kannalta suosittelemme ryhmissä opiskelua. Ryhmä tekee ja palauttaa yhden yhteisen tiedonhankintasuunnitelman. Huomaa silloin, että yhdessä tehty tiedonhankintasuunnitelma kannattaa ehdottomasti tallentaa myös itselle jatkokäyttöä varten.
 • Kurssikuvaus ja oppimistavoitteet kirjaston OPSissa

Opiskeluohjeet

Näin etenet kurssilla

 •  Katso ohjevideo (2:31 min) kurssin suorittamiseen. Ohjeet ovat tämän videon jälkeen myös kirjallisina.
   (Jos alla oleva video ei näy, katso video tästä linkistä.)
   
 1. Kurssimateriaalina on Kirjastotuutori. Materiaaliin kuuluu tekstiä, videoita, monivalintatehtäviä, sekä linkkejä ulkopuolisiin materiaaleihin.
 2. Kurssisuorituksena teet tiedonhankintasunnitelman omasta aiheestasi.
 3. Valitse tieteellinen aihe, josta teet tiedonhankintasuunnitelman ja josta haet tietoa. Tämä voi olla aihe, josta olet jo esimerkiksi tekemässä tutkielmaa, tai voit keksiä sinua kiinnostavan aiheen omalta tieteenalaltasi. Toisin sanoen, kurssilla opiskelet Kirjastotuutori-materiaalin asiat, sovellat niitä etsimällä tietoa omasta aiheestasi ja täytät samalla tiedonhankintasuunnitelmalomaketta. Ryhmäsuorituksessa tehdään yhteinen tiedonhankintasuunnitelma yhteisestä aiheesta.
 4. Kirjaudu yliopiston käyttäjätunnuksillasi yliopiston Koppaan:
   https://koppa.jyu.fi/
 5. Valitse sinisestä palkista Oma sivu ja kurssi LIB1THP Tiedonhankinnan perusteet, ja kurssin Koppa-sivulta Tiedonhankintasuunnitelma.
  lib1thp_ohjeet.png
 6. Luo itsellesi ohjeiden mukaan uusi tiedonhankintasuunnitelma ("Lisää uusi tiedonhankintasuunnitelma"). Suunnitelmalomaketta ei tarvitse täyttää kerralla kokonaan valmiiksi. Voit tallentaa lomakkeen välillä, ja jatkaa edetessäsi Kirjastotuutorissa. Ryhmäsuorituksessa yksi ryhmän jäsen luo tiedonhankintasuunnitelman ja suunnitelmaan merkitään kaikkien ryhmän jäsenten nimet.
 7. Lue aluksi tiedonhankintasuunnitelman kysymykset huolellisesti läpi. Näin tiedät, millaisia asioita tulet työstämään tehtävää tehdessäsi ja millaisiin kysymyksiin olet etsimässä vastauksia. Lomakkeen pääkysymyksistä on linkkejä Kirjastotuutoriin sivuille, joissa kyseisiä asioita erityisesti käsitellään - linkkien avulla voit tarkistaa, millaisia asioita tiettyihin kysymyksiin liittyy.
 8. Opiskele Kirjastotuutori-materiaalista tiedonhankinnan vaiheet, hae tietoa aiheestasi ja vastaa samalla tiedonhankintasuunnitelman kysymyksiin. Sinun tulee soveltaa Kirjastotuutorin ohjeita etsimällä tieteellistä tietoa omaan aiheeseesi liittyen. Kirjastotuutoriin kuuluvat osiot 1-3. Osioiden alasivut aukeavat Kirjastotuutorissa, kun napautat osion nimeä vasemmassa navigaatiopalkissa. Keskeisiä asioita ovat esimerkiksi hakusanat, tieteelliset tietokannat ja tutkimusetiikka.
 9. Tarkista, täydennä ja viimeistele lopuksi suunnitelmasi. Vastaa suunnitelman jokaiseen kysymykseen. 
 10. TÄRKEÄÄ! Kun tiedonhankintasuunnitelmasi on valmis, lähetä lomake opettajlle tarkastettavaksi valitsemalla lomakkeen yläreunassa vihreästä palkista Tila: Lähetä tarkastettaksi. Suunnitelmaa ei lähetetä opettajalle sähköpostilla. Ohjeet lomakkeen palauttamiseen löydät tiedonhankintasuunnitelman aloitussivulta.
 11. Ennen kuin aloitat, katso video Tutkimussuunnitelma ja tiedontarve (11 min). Videossa tiedonhankinnan prosessin vaiheet esitellään esimerkin kautta.
  (Jos alla oleva video ei näy, katso video tästä linkistä)


Vinkkejä Kirjastotuutori-materiaalin läpikäymiseen
 

 

 • Kirjastotuutori-materiaalissa on linkkejä ulkopuolisille sivustoille. Nämä ovat erilaisia tiedonlähteitä, palveluja ja materiaaleja, joista on apua tieteellisessä tiedonhankinnassa. Kaikkia näitä Kirjastotuutorin ulkopuolisia sivustoja ei tarvitse käydä kurssilla perusteellisesti läpi.

 

Arviointi ja kurssisuoritus

 • Suorituksesi tarkistetaan ja uusinnat järjestetään JY:n tutkintosäännön mukaisesti.
  • Suorituksen arvostelu: Hyväksytty-Hylätty.
  • Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan kokonaan tehty, asianmukainen ja napakka suunnitelma.
  • Suunnitelmat arvioidaan mahdollisimman pian, viimeistään 2 viikon sisällä palautuksesta. Etenkin kurssin lopussa tarkastuksissa saattaa olla ruuhkaa. Saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun suunnitelmasi on arvioitu. Ilmoituksessa on linkki, jonka kautta voit lukea opettajan palautteen suunnitelmalomakkeestasi.
 • Voit käyttää valmista tiedonhankintasuunnitelmaa apuna myöhemmin esimerkiksi opinnäytetyön tiedonhankinnassa.

Apua

Kysy ja kommentoi -lomakkeella saat helposti yhteyden kurssin opettajaan.
Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa, älä siis jää yksin, vaan ota yhteyttä!