Kirjastotuutori kurssina (LIB1THP)

tekijä: Johanna Tuulia Kinnunen Viimeisin muutos maanantai 21. lokakuuta 2019, 16.18

Lue tämä sivun ohjeet huolellisesti läpi, ennen kuin aloitat kurssin suorittamisen! 

Jos osallistut kurssille Moodlessa, löydät lisää ohjeita sekä aikataulut kurssin omalta Moodle-sivulta.

Ilmoittaudu kurssille

Ilmoittaudu LIB1THP Tiedonhankinnan perusteet (1 op) -kurssille Sisussa

 • Kurssi on avoin kaikille: Jyväskylän yliopistossa kirjoilla olevat varsinaiset opiskelijat voivat ottaa kurssin valinnaiseksi opintojaksoksi työelämäopintojen kautta, ks. Tyoelämäopinnot / Opintotarjotin. Kurssin voi suorittaa syksyisin ja keväisin usean kuukauden ajan. Katso suoritusajat Sisusta.
 • Kauppakorkeakoulun (JSBE) pääaineopiskelijoille järjestetään oma kurssi syksyisin ja keväisin.
 • Avoimen yliopiston tutkintotavoitteiset opiskelijat löytävät omat maksulliset kurssinsa reittiä Korppi > Opintojen haku ja ilmoittautuminen / Avoin yliopisto.
 • Jos kurssi ei ole aktiivinen, voit silti ottaa Kirjastotuutorin työkalut heti käyttöösi ja suorittaa kurssin myöhemmin.
 • Tiedonhankinnan perusteista on myös englanninkielinen kurssi: LIBESIS Systematic Information Seeking.
 • Kurssikuvaus ja oppimistavoitteet kirjaston OPSissa

Opiskeluohjeet

Kurssi suoritetaan tekemällä tiedonhankintasuunnitelma. Kurssi suoritetaan 2–3 opiskelijan ryhmässä, jolloin ryhmä palauttaa yhden yhteisen tiedonhankintasuunnitelman yhteisestä aiheesta. Kurssi on mahdollista suorittaa yksinkin, mutta oppimisen kannalta suosittelemme ryhmissä opiskelua.

Tiedonhankintasuunnitelmassa on erilaisia tehtäviä ja kysymyksiä, joihin vastaamalla saat käsityksen tieteellisen tiedonhankinnan vaiheista ja tutustut oman tieteenalasi keskeisiin tiedonlähteisiin. Suunnitelma ohjaa ottamaan huomioon tiedonhankinnan kannalta olennaiset asiat.

Tiedonhankintasuunnitelma tehdään kahdessa osassa, joiden välissä saatte välipalautteen.

Näin etenet kurssilla

 1. Kurssimateriaalina on Kirjastotuutori. Materiaaliin kuuluu tekstiä, videoita, monivalintatehtäviä, sekä linkkejä ulkopuolisiin materiaaleihin.
 2. Kurssisuorituksena teet tiedonhankintasunnitelman Moodlesta löytyvällä lomakkeella.
 3. Kirjaudu Moodleen ja mene kurssin sivulle. Sieltä löydät tiedonhankintasuunnitelman pohjan sekä tarkemmat ohjeet ja aikataulun.
 4. Valitse tieteellinen aihe, josta teet tiedonhankintasuunnitelman ja josta haet tietoa. Tämä voi olla aihe, josta olet jo esimerkiksi tekemässä tutkielmaa, tai voit keksiä sinua kiinnostavan aiheen omalta tieteenalaltasi.
 5. Lue tiedonhankintasuunnitelman kysymykset huolellisesti läpi. Näin tiedät, millaisia asioita suunnitelmassa käsitellään ja millaisiin kysymyksiin etsit vastauksia. Kysymysten yhteydessä on linkkejä Kirjastotuutoriin sivuille, joissa kyseisiä asioita erityisesti käsitellään – voit edetä linkkien avulla tai Kirjastotuutorissa navigoiden.
 6. Opiskele Kirjastotuutorista tiedonhankinnan vaiheet ja täytä tiedonhankintasuunnitelmaa. Sovella Kirjastotuutorin ohjeita tiedonhakuun ja vastaa lyhyesti. Keskeisiä asioita ovat esimerkiksi hakusanat, tieteelliset tietokannat ja tutkimusetiikka. Kirjastotuutoriin kuuluu osiot 1–3: kun napautat osion nimeä vasemman laidan valikossa, näet osion alasivut.
 7. Tiedonhankintasuunnitelmassa on kaksi vaihetta (A ja B), joiden välissä saat välipalautteen.
 8. Tarkista, täydennä ja viimeistele suunnitelmasi. Palautus Moodlen ohjeiden mukaisesti.

Seuraavat videot antavat vinkkejä tiedonhankintaan:
1. Kuinka haen tieteellisiä artikkeleita (7:56)
2. Apuvälineitä hakusanojen valintaan (2:38)
3. Google Scholar (4:11)

 

Vinkkejä Kirjastotuutorin läpikäymiseen 

 

Lue Kirjastotuutorin sivut läpi huolellisesti kuten lukisit esimerkiksi oppikirjaa.

Kirjastotuutorissa on linkkejä ulkopuolisille sivustoille. Nämä ovat erilaisia tiedonlähteitä, palveluja ja materiaaleja, joista on apua tieteellisessä tiedonhankinnassa. Näihin Kirjastotuutorin ulkopuolisiin sivustoihin ei tarvitse perehtyä.

Harmaissa laatikoissa on keskeisiä asioita, joten lue ne erityisen huolellisesti!

 

Arviointi ja kurssisuoritus

 • Suorituksesi tarkistetaan ja uusinnat järjestetään JY:n tutkintosäännön mukaisesti.
  – Suorituksen arvostelu: Hyväksytty-Hylätty.

  – Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan kokonaan tehty, asianmukainen ja napakka suunnitelma.Vastaa kaikkiin kysymyksiin.

 • Suunnitelmat arvioidaan mahdollisimman pian, viimeistään 2 viikon sisällä palautuksesta. Etenkin kurssin lopussa tarkastuksissa saattaa olla ruuhkaa. Saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun suunnitelmasi on arvioitu.
 • Voit käyttää valmista tiedonhankintasuunnitelmaa apuna myöhemmin esimerkiksi opinnäytetyön tiedonhankinnassa.

Apua

Kysy ja kommentoi -lomakkeella saat helposti yhteyden kurssin opettajaan. Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa, älä siis jää yksin, vaan ota yhteyttä!