Erityistä etnologian tutkimukseen

by Marja Liisa Kokko last modified Sep 21, 2020 01:31 PM
Huomioita etnologian tutkimuksen tiedonhausta. Huom! Vuodesta 2019 lähtien Etnologian ja antropologian on korvannut oppiaineena KUMU eli Kulttuurit ja yhteisöt muuttuvassa maailmassa. KUMU on tutkinto-ohjelma, johon kuuluvat etnologia, antropologia ja kulttuuripolitiikka.

Lue tarkkaan: KUMU:ssa tapahtuvan tutkimuksen erityispiirteistä:

• Huomaa erityisesti: "Etnologia on laaja-alainen tieteenala, joka yhdistää kansatieteen, folkloristiikan ja antropologian näkökulmia".
  • Tieteenalan erityispiirteiden vuoksi, opiskelijan ja tutkijan tulee hallita varsin monipuoliset tiedonhankinta ja -hallintataidot.
  • Tietokantaa, joka kattaisi hyvin etnologisen tutkimuksen, ei ole. Voit hakea etnologian, folkloristiikan ja antropologian aloja jossain määrin kattavia tietokantoja valitsemalla JYKDOKin aloitusivulta pikavalikosta "Tietokannat" ja kirjoittamalla hakuikkunaan esimerkiksi etnologia.

Kansainvälisten e-aineistojen hakuvinkkejä: Huomaa, että kuvan yläosassa oleva linkki kansainvälisiin e-aineistoihin, yhdistää kaikki Jyväskylän yliopistossa käytössä olevat tietokannat. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää, että harkitset hakusanasi tarkkaan (palaa Historian ja etnologian pääsivulle ja palauta mieliisi miten voit tarkistaa hakusanasi).

Etnologian opiskelijan on hyvä tuntea seuraavat tieteelliset lehdet (hae tiettyä lehteä JYKDOKin pääsivulta; Tarkennettu haku ja sieltä Nimeke, jolla tarkoitetaan sekä lehtien nimiä että kirjan otsikoita):

• Suomen Antropologi
  • Ethnologia Fennica
  • Elore
  • Ethnologia Europaea
  • Cultural Anthropology
  • American Ethnology
  • EthnographyJournal of Contemporary Ethnography
  • Theory, Culture & Society.