Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Luonnontieteet

tekijä: eemakopo — Viimeisin muutos torstai 31. elokuuta 2023, 16.00

 

Tämä sivu on siirretty uusille sivuille. Tällä sivulla voi olla vanhentuneita tietoja. 

 

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan alat ovat bio- ja ympäristötieteet, fysiikka ja kemia sekä matematiikka ja tilastotiede. Näillä aloilla tiedonmuodostus on yleensä kumulatiivista, eli uusi tieto kertyy entisen päälle, ja tutkimustyön yksi kivijalka on jo olemassa oleva tieto. Tietoa on maailmaan kertynyt jo todella paljon: haastava tehtäväsi on suodattaa itsellesi tarpeellinen ja relevantti.

Tiedonhankinnan taidot ovat yksi akateemisten taitojesi kulmakivistä, ja mitä pitemmälle opinnoissasi etenet, sitä kiinteämmin tiedonhankinta liittyy työskentelyysi oman aiheesi parissa. Opiskelupolkusi eri vaiheissa tarvitsemasi osaamisen yleiset perusteet opit Kirjastotuutorin avulla. Kun opettelet siitä perusasiat hyvin, pärjäät minkä tahansa tiedonlähteen kanssa. Vaikka eri tietokannat näyttävät äkkikatsomalta erilaisilta, periaatteet ja viritykset näkymien takana ovat samanlaiset. Käsillä olevalle sivulle on koottu nyrkkisääntöjä ja pikalinkkejä, jotka on tarkoitettu helpottamaan suunnistamistasi luonnontieteellisten alojen tietoavaruudessa.

Julkaisukanavat

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan alojen tärkeitä julkaisukanavia ovat:

  • kansainväliset tieteelliset aikakauslehdet; ehdoton pääkanava
  • konferenssit ja konferenssijulkaisut: tutkimuksen uusin uusi
  • tutkimuslaitosten ja viranomaisten tuottamat julkaisut, mm. raportit ja tilastot

Lue lisää:

Löydä kirjaston aineistot

JYKDOK-tietokannasta tarkistat, kuuluuko kirja, lehti tms. kokoelmiin ja mikä sen sijaintipaikka on. JYKDOKissa on

  • Kirjaston kokoelmat -haku, joka löytää sekä sähköiset että painetut JYKin kokelmiin kuuluvat kirjat, lehdet ja opinnäytteet yms. Voit hakea joko aineiston tai tieteenalan nimellä. Voit rajata haun tiettyyn aineistotyyppiin: kirjat, kurssikirjat, lehdet, opinnäytteet (myös väitöskirjat), tietokannat.
  • Kansainväliset e-aineistot -haku, joka sisältää tietoa suuresta määrästä artikkeleita yms. Tee haut englannin kielellä
  • Painetut aineistot ovat Lähde-kirjastossa tai Kokoelmakeskuksessa, josta niitä voi tilata lukusalikäyttöön.

Jos Jyväskylästä ei tarvitsemaasi aineistoa löydy, käänny kirjaston kaukopalvelun puoleen.

Lue lisää:

Sähköiset kokoelmat

  • Etäkäyttö ulkopuolelta yliopistoverkkoon kirjautumalla.
  • Artikkeliviitteistä kokotekstiin pääset, kun JY:ssä on lehden lukuoikeus, tai se on avointa, ns. open access -aineistoa. Kokotekstiin ei siis aina ole pääsyä kaikista viitteistä, joita tietokantahauillasi saat.
  • Yleensä sähköiset lehdet ovat käytettävissä aikaisintaan 90-luvun loppupuolelta asti. Osasta, pääasiassa kemian ja fysiikan seurojen lehdistä, on vanhempia arkistoja.
Lue lisää:

Bio- ja ympäristötieteiden aineistoknopit

Alojen tärkeitä lehtiä julkaisevat monet kustantajat. Laajalti eri kustantajien lehtiin ulottuvaan hakuun käytä alasi viitetietokantoja. Viitetietokannoista löydät artikkeliviitteiden lisäksi tietoa mm. kirjoista, raporteista, patenteista yms. Yksittäisten lehdenkustantajien palveluista, kuten Science Direct tai Wiley, saat vain kyseisen kustantajan artikkelit.

    Akvaattiset tieteet, ekologia ja evoluutiobiologia, sekä ympäristötieteet

    • ProQuest-ympäristössä tärkeimmät: ASFA, Biological Science Database, Agricultural & Environmental Science Database. Monissa tietokannoissa on alatietokantoja > pääsy sinisessä yläpalkissa. Voi olla alakohtaisia tarkennusapuja, esim. ASFA > Search in: Environmental regime (ER) > marine/ brackish water/freshwater > saat vain valitsemaasi aluetta koskevat viitteet. Hakutermien viilaus ja haun tarkennus > Thesaurus; sisältävät ne sovitut termit, joita asioista ko. tietokannassa käytetään.

    Solu- ja molekyylibiologia

    • Biological Science Database (ProQuest) sisältää MEDLINE-tietokannan.
    • PubMed on MEDLINE-tietokannan oma käyttöliittymä, ja suosittu tutkijoiden parissa.

      Kaikki:

      • Web of Science (WoS)- ja Scopus -tietokannoista saat useiden kustantajien artikkeliviitteitä samanaikaisesti, ja niissä voit myös jäljittää johonkin tiettyyn artikkeliin viitanneet muut artikkelit.
      • Kotimaiset artikkeliviitteet: ARTO-tietokanta, jota voit käyttää JYKDOKin kautta.

      Tietokantoihin ja ohjeisiin:

      Fysiikan aineistoknopit

      • Fysiikan alojen lehtiä julkaisevat monet kustantajat. Tärkeimmät fysiikan erikoistuneet kustantajat ovat American Physical Society APS, American Institute of Physics AIP ja Institute of Physics IOP. Näiden palvelujen artikkeleilla pääsee alkuun, mutta huomaa, että näistä palveluista saat aina kyseisen kustantajan aineistoa, et muiden.
      • Web of Science (WoS)- ja Scopus -tietokannoista saat useiden kustantajien artikkeliviitteitä samanaikaisesti, ja niissä voit myös jäljittää johonkin tiettyyn artikkeliin viitanneet muut artikkelit.
      • ArXiv-palvelu on fyysikoiden avoin arkisto. ArXiv-arkiston artikkelit ovat vasta esipainoksia, ns. pre- tai postprinttejä. Näistä suuri osa ilmestyy lopullisena versiona jossakin tieteellisessä lehdessä. ArXiv näyttää myös sen, onko tiettyyn artikkeliin viitattu.

      Tietokantoihin ja ohjeisiin:

      Kemian aineistoknopit

      Kemian tärkeitä lehtiä julkaisevat monet kustantajat. Kemian erityistietokannoista on Jyväskylän yliopistossa käytössä Reaxys. SciFinder tietokanta ei ole tällä hetkellä käytössä (2020). Reaxys-tietokanta on erityisesti reaktio- ja synteesitiedon hakuun. Artikkeliviitteiden lisäksi löydät tietokannasta mm.

      • rakennetietoa
      • reaktio- ja synteesitietoa
      • patenttitietoa, mikä on usein tärkeä tiedonlähde kemistille

      Kemian alojen tiedonhaussa voit käyttää hakukriteereinä

      • hakusanoja
      • aineiden nimiä
      • CAS-numeroja
      • rakenne- tai molekyylikaavoja
      • synteesejä ja reaktioita
      • Web of Science (WoS)- ja Scopus -tietokannoista saat useiden kustantajien artikkeliviitteitä samanaikaisesti, ja niissä voit myös jäljittää johonkin tiettyyn artikkeliin viitanneet muut artikkelit. Yksittäisten lehdenkustantajien palveluissa, kuten Wiley Online Library, saat vain kyseisen kustantajan artikkelit.
      • Viitteidenhallintaohjelmistoista Zotero ja Mendeley löytyy Kemian laitoksen oma viittaustyyli. Voit myös ladata tyylitiedoston alta.

      Tietokantoihin ja ohjeisiin:

      Matematiikan ja tilastotieteen aineistoknopit

      Matematiikan ja tilastotieteen alojen tärkeitä lehtiä julkaisevat monet kustantajat. Laajalti eri kustantajien lehtiin ulottuvaan hakuun käytä MathSciNet-viitetietokantaa. Artikkeliviitteiden lisäksi löydät viitteitä mm. kirjoihin ja konferenssijulkaisuhin. Yksittäisten lehdenkustantajien palveluissa, kuten Science Direct, saat vain kyseisen kustantajan artikkelit.

      ArXiv-arkiston artikkelit ovat usein vasta ns. preprinttejä, eli vertaisarvioimattomia käsikirjoituksia. Näistä suuri osa ilmestyy lopullisena versiona jossakin tieteellisessä lehdessä.

      Web of Science (WoS)- ja Scopus -tietokannoista saat useiden kustantajien artikkeliviitteitä samanaikaisesti, ja niissä voit myös jäljittää johonkin tiettyyn artikkeliin viitanneet muut artikkelit.

      Tietokantoihin ja ohjeisiin:

      Lähteet talteen

      Käytä kirjallisuusviitteidesi tallentamiseen viitteidenhallintaohjelmaa, kuten Zotero tai Mendeley. Viitteesi ovat tililläsi hyvässä tallessa ja helposti löydettävissä. Ohjelmiin voi myös tallentaa artikkeleiden pdf-kokotekstit. Viitteitä voit muokata ja järjestellä kansioihin.

      Kun kirjoitat opinnäytettä, lisäät ohjelman avulla tekstiisi lähdeviittaukset. Niiden perusteella ohjelma tekee lähdeluettelon lähes automaattisesti.

      Lue lisää:

      Yhteisiä tietokantoja

      • Web of Science (WoS): Viitteitä tieteellisten lehtien artikkeleihin. Lisäominaisuus: Artikkeleiden jäljitys viittaustiedon perusteella > ota hyvä artikkeli > katso, ketkä ovat viitanneet > saat viitteitä artikkeleihin, jotka ovat käsitelleet samaa aihetta. S-linkeistä kokotekstit, jos JY:ssä on lukuoikeus.
      • Scopus: Viitteitä tieteellisten lehtien artikkeleihin, konferenssijulkaisuihin ja kirjasarjoihin. Lisäominaisuus: Artikkeleiden jäljitys viittaustiedon perusteella > ota hyvä artikkeli > katso, ketkä ovat viitanneet > saat viitteitä artikkeleihin, jotka ovat käsitelleet samaa aihetta. S-linkeistä kokotekstit, jos JY:ssä on lukuoikeus.  
      • ARTO: kotimaiset artikkeliviitteet; myös kokotekstejäKäytetään JYKDOKin kautta.
      • Google Scholar: Tieteellisten lehtien artikkeleita, preprinttejä, opinnäytteitä; "Full text available" -linkistä myös kokotekstit.
      Tietokantoihin ja ohjeisiin:

      Yhteisiä muita aineistoja

      Kirjaston tarjoamaa koulutusta:

      • Avoimen tieteen opetus:
      • Lähteet talteen Zoterolla
      • Sopimuksesta tiedonhankinnan koulutusta kandidaatin- ja graduseminaariryhmille

      Yhteyshenkilö: Matti Rajahonka