Aineiston tallentaminen ja varmuuskopiointi

tekijä: Tiia Marjaana Puputti Viimeisin muutos keskiviikko 22. maaliskuuta 2023, 13.17

Aineiston tallentaminen ja varmuuskopiointi

 Aineistonhallintasuunnitelmassa kerrot tässä kohtaa

1 Missä säilytät aineistoa ja miten varmuuskopioit sen opinnäyteprosessisi aikana?

2 Miten käsittelet aineistoa tietoturvallisesti? Kenellä on pääsy aineistoosi?

Liittyy FAIR-periaatteisiin Findable ja Re-usable. 

Tutkimusaineiston tallentamisen suunnittelulla varmistat, että säilytät aineistosi sen tarkoitusta vastaavassa paikassa ja näin takaat sen muuttumattomuuden ja oikeellisuuden.  

Kaupallisten pilvipalveluiden ja ulkoisten tallennusvälineiden käyttöä ei suositella ja joissain tapauksissa se voi olla kiellettyä.

Suojattu paikka aineistolle: 

 • Yliopiston omistama suojattu paikka aineistollesi on U-asema. Katso digipalveluiden ohjeet U-aseman etäkäyttöön VPN-yhteyden avulla.
  • Esimerkiksi Googlen omistamat palvelut tai kaupalliset pilvipalvelut eivät ole turvallisia. Jälkimmäiset ovat kiellettyjä, jos sinulla on välillisiäkään henkilötietoja sisältäviä tutkimusaineistoja. 
  • Yliopiston datapolitiikassa sanotaan, että tutkijan vastuulla on käyttää yliopiston tietoturvallisia tallennusratkaisuja aineiston säilyttämisessä.
 • U-aseman ongelmana on, että se on henkilökohtainen ja että lähtiessäsi yliopistosta käyttäjätunnuksesi vanhenee. Siinä vaiheessa entisen U-asemasi sisältö hävitetään. Muista siis ratkaista osion 5 "Aineiston avaaminen, julkaiseminen ja arkistointi" kysymykset ennen poistumistasi! 

 • Tutkimusryhmän osana sinulla voi olla mahdollisuus käyttää tutkimusryhmän kansiota Nextcloud-palvelussa tai verkkolevyillä (S-asema), jossa ei ole vastaavaa henkilökohtaisuusongelmaa. Nextcloudiin saa pääsyn, jos tekee opinnäytetyötä tutkimusryhmässä ja aineiston keruu tai käsittely sitä vaativat. Pääsyä voi hakea apurahatutkijan lomakkeella.

 • Sekä U-asema että Nextcloud ovat automaattisesti varmuuskopioituja, mutta tee silti omatkin varmuuskopiosi – erityisesti ennen merkittäviä aineiston käsittelytoimenpiteitä. 
  • Voit tehdä omat varmuuskopiosi U-asemalle, mutta huomaa, että henkilötietoihin liittyvä koodiavain on oltava erillisessä tietoturvatussa paikassa, esimerkiksi lukitussa työpöydän laatikossa. 
 • Mikäli aineisto on arkaluonteista, on myös sen siirrot tehtävä suojatussa verkossa, esimerkiksi VPN-yhteydellä. USB-tikulla siirtämistä tulee välttää. 

 

Muistathan aineistoa tallentaessasi edellisen osion tärkeän viestin: 

 • Tiedostot kannattaa nimetä sisältöä kuvaavasti ja niille kannattaa heti miettiä kunnollinen kansiorakenne ja tarvittaessa luoda hakemisto, jotta ne ovat helposti löydettävissä!