Web 2.0

tekijä: Leena Riitta Kaarina Hiltunen Viimeisin muutos tiistai 25. tammikuuta 2011, 11.25

Web 2.0 sai alkunsa loppuvuodesta 2004, kun O’Reilly-kustantamon Tim O’Reilly piti yhdessä Dale Doughertyn kanssa ideointipalaverin uusien seminaari- ja kirja-aiheiden keksimiseksi. He pitivät ideoitaan niin edistyksellisinä, että nimesivät "uuden sukupolven webin" Web 2.0:ksi aiemman "pelkän" Web:in sijaan.

Web 2.0 on siis ensisijaisesti konsepti, joka kokoaa joukon internetin uusia menestyksellisiä toimintatapoja ja -malleja. Web 2.0 on kooste uusia ideoita, vanhoja tekniikoita, ilmaantuneita ominaisuuksia ja havaittuja piirteitä, joilla ei välttämättä ole edes mitään tekemistä toistensa kanssa.

Web 2.0:n keskeisiä sovellustapoja ovat mm.

  • RSS-syöte: verkkopalvelun tarjoama tiedosto, joka sisältää säännöllisesti päivittyvää sisältöä. RSS-syotteen seuraaminen vaatii syötteen lukijan tyypillisesti joko Internet-selaimeen tai sähköpostiohjelmaan. On toki olemassa myös puhtaita ainoastaan RSS-syötteiden seuraamiseen tarkoitettuja ohjelmia. Ks. videot: RSS in PLain English (kesto 3:44) ja Uutistenlukuohjelman käyttö (kesto 9:24)
Oletko käyttänyt RSS-syötteitä?
  • blogi: verkkosivu tai -sivusto, johon yksi tai useampi kirjoittaja kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti niin, että uudet tekstit ovat helposti löydettävissä (yleensä sivun yläreunassa), ja niin että vanhat tekstit säilyvät luettavina ja muuttumattomina uusista teksteistä huolimatta. Blogissa on mahdollista julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvien, videokuvan tai äänen muodossa. Ks. video: Blogs in Plain English (kesto 2:49)
Oletko lukenut tai kirjoittanut blogia?
  • mashup: sivu tai sovellus, joka yhdistää dataa tai toiminnallisuutta kahdesta tai useammasta ulkoisesta lähteestä luoden uuden palvelun. Ks. video: Maskin' up with Granny Teller (kesto 3:08)
Oletko törmännyt mashupeihin?
  • yhteisöllisyys ja käyttäjien luomat sisällöt: käyttäjät luovat yhdessä haluamansa sisällöt yhteisöllisesti yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.
Oletko osallistunut yhteisölliseen sisällön tuotantoon?
  • omien sisältöjen ja palveluiden jakaminen maksutta: yhteisöt jakavat sisältöjä ja palveluita maksutta kaikille halukkaille.
  • pitkä häntä: erilaisten sovellusten käytön suosiota kuvaava potenssi-käyrä, jonka vasemmalla puolella sijaitsee joukko erittäin suosittuja ja verkottuneita ihmisiä, tuotteita tai blogeja. Niiden suosio tai verkottuneisuus laskee hyvin nopeasti mentäessä oikealle, mutta vähemmän suosittuja on hyvin runsaasti ‘hännässä’.
  • kollektiiviäly: suuren ihmisjoukon muodostama kokonaisuus voidaan saada tuottamaan parempia ratkaisuja kuin yhdenkään yksittäisen asiantuntijan ratkaisut.
  • pc-ohjelmien ja -sovellusten toteuttaminen www-alustalla: verkon välityksellä jaettavat ohjelmat ja sovellukset.
  • kollektiivinen tuotanto ja kehitys: suuri joukko ihmisiä tuottaa yhdessä sisältöjä ja kehittää niitä kollektiivisesti. Esimerkki: vapaa tietosanakirja Wikipedia.