Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Romanttinen Turgenev

tekijä: bubbeli — Viimeisin muutos lauantai 26. tammikuuta 2019, 19.45

 

turgenev
Félix Nadar: Ivan Turgenev

Ivan Turgenev (1818 – 1883) oli 1800 -luvun alun eurooppalaisin venäläinen kirjailija.Hän asui pitkät ajat Ranskassa ja Saksassa. Hänen tuotantonsa tunnettiin siellä hyvin, ja häntä arvostettiin erityisesti luonnon kuvaajana.

 

Metsämiehen muistelmat tarinakokoelma kuvasi venäläistä maaorjaa ja luontoa ja tähtäsi maaorjuuden lopettamiseen. Kun aatelinen metsästäjä vaeltelee metsissä ja järvien rannoilla, hän kohtaa talonpoikia, hyviä ja vieraanvaraisia ihmisiä. Hän nukkuu ladoissa tai maalaistaloissa. 

Metsämiehen muistelmia sanotaan tarinakokoelmaksi koska tarinoissa on harvoin novellimaista rakennetta. Kokoelman arvo on maaorjien henkilökuvissa, Turgenev loi persoonallisia henkilökuvia ihmisistä, joille ei oltu annettu ihmisarvoa.

1830 -luvulla Turgenev matkusti Saksaan ja luopui kirjoittamisesta. Hän innostui saksalaisesta romantiikasta ja idealistisesta filosofiasta. 1840 -luvulla palatessaan Pietariin, hän edisti hegeliläistä ajattelua venäläisen intelligentsijan piirissä. Samalla hän oli alkanut taas kirjoittaa. Nopeasti Turgenevista tuli oitis eräs tunnetuimmista nuorista lahjakkuuksista Pietarissa.

Turgenev sai mainetta ja heittäytyi pietarilaiseen seuraelämään. Hän rakastui, ja koko loppuelämänsä hän aatelisella ehdottomuudellaan palvoi naimisissa olevaa eurooppalaista laulajatarta Mme Vidarotia. Naisen vuoksi Turgenev muutti pois Venäjältä ja rakensi talon naisen naapuriin Baden-Badenissa. Kun nainen muutti Pariisiin, Turjenev rakensi uuden talon sinne, ihailemansa naisen puutarhaan. Turgenev tunnetaan palvontaan keskittyvästä rakkaudestaan, se teki hänet myös yksinäiseksi. Turgenev vieraantui Venäjästä ja kirjallisista piireistä.

Rakkaus on keskeisenä tekijänä lähes kaikissa Turgenevin romaaneissa. Vaikka ne muuten käsittelevät venäläisen älymystön ideogisia kiistoja niin onneton rakkaus on seikka joka usein muuttaa päähenkilön elämänasenteen. Tällainen on myös Turgenevin pienoisromaani Ensirakkaus.

Turgenev vangittiin erään artikkelin vuoksi. Gogol kuoltua v.1852 Trugenev kirjoitti hänestä ja Kuolleitten Sielujen poliittisesta merkityksestä. Tämän seurauksena Turgenev vangittiin. Ajan viralliset venäläiset ihanteet olivat autokratia, ortodoksia ja venäläismielinen nationalismi. Mutta Turgenev kirjoitti valtaapitävien mielestä väärällä tavalla "kansasta" ja venäläisyydestä. Tämän seurauksena Turgenev oli hetken vangittuna.

Nuori Turgenev tunnetaan luonnon ja maaorjien kuvauksistaan, varttunut Turgenev tunnetaan venäläisestä älymystöstä kertovista romaaneistaan. Turgenev kutsui älymystöä ”kulttuuria kantavaksi kerrokseksi”. Hän käsittelee heidän suhtautumistaan 1840 – 70 luvun venäläisen ilmapiirin muutoksiin. Turgenevin Aateliskoti sekä Isät ja lapset ovat kulttuuriromaaneja.

Aateliskodissa (1859) päähenkilö palaa Turgenevin tavoin Venäjälle. Hän piiloutuu kartanoonsa kuin haavoittunut eläin, koska Pariisissa vaimo on jättänyt hänet toisen vuoksi. Silloin slavofiilien ihanteelliset kuvat venäläisesta kansasta tekevät maalla elävään mieheen suuren vaikutuksen, ja hän omistautuu talonpoikien elinolojen parantamiselle. Vastoin odotuksia hän rakastuu maalaisnaiseen, he ovat onnellisia kunnes miehen vaimo palaa yllättäen Pariisista ja katuu syrjähyppyään. Mies tekee johtopäätöksensä, luovuttaa kartanon vaimolleen ja siirtyy itse asumaan maalaistaloa ja elämään vaatimattomasti talonpoikien keskuudessa.

Isät ja lapset (1862) on ensimmäisiä sukupolvien välisistä ideologiseta yhteenotosta kertova teos. Venäläisen nuorison radikalisoituminen 1850 -luvulla kärjisti sukupolvien välistä ristiriitaa. Vanha, liberaali polvi piti nuorten suosimaa demokratiaa vaarallisena. Isät ja lapset romaanissa kiistat saavat merkittävän sijan, ja niissä esiintyi ensi kertaa uudenlainen tyyppi: nihilisti.

Radikaali nihilisti Bazarov on illuusioton hahmo, joka pyrkii provosoimaan ja suututtamaan vanhemman polven miehiä, saaden ne näin paljastamaan heikkoutensa.

Isät ja lapset -romaanin Bazarov -hahmo herätti kiistoja siitä,  onko kyseessä hyökkäys radikaalipolvea vastaan vai heidän puolustuksensa. Turgenevia moittivat sekä radikaalit, että hänen entiset liberaaliystävänsä: kirjailija pakeni ulkomaille. Turgenev kuoli Pariisissa 1871, jonne hän oli asettunut ihailemansa perheen luokse.

Turgenev: Ensirakkaus https://kiiltomato.net/ivan-turgenev-ensirakkaus/

Turgenev: Metsämiehen muistelmia   http://www.arcticparadise.fi/arviot/metsamiehen_mietteita.html

Turgenev ja nihilismi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Nihilismi