Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Tristan ja Isolde

tekijä: bubbeli — Viimeisin muutos torstai 22. tammikuuta 2015, 22.16


Tristan ja Isolde legenda kertoo parista, joka on sidottu yhteen mutta jotka eivät koskaan saa toisiaan.

Tristan nimi viittaa hahmoon, joka on syntynyt onnettomaksi. Tarina alkaa siitä, kun hänet on juuri vihitty ritariksi. Hän on voittanut taistelussa toisen ritarin. Vastustaja oli kuitenkin ehtinyt haavoittaa häntä myrkyllisellä miekallaan. Nykyaikaisesti sanottuna hän oli juuri saavuttanut puberteetin, siihen viittaa sekä ritariksi tulemine että haavoittuminen. Ainoa lääke tähän haavaan on vihollisritarin sisaren, Irlannin kuningattaren luona. Tristan matkustaa Irlantiin ja salaa, että hän on tappanut kuningattaren veljen.Tristanin haavaa hoitaa Isolde -prinsessa, ja kun ritari paranee hän hyvästelee prinsessan ja palaa kotimaahan.

Vuosia myöhemmin Tristan on ritarina kuningas Markin palveluksessa. Ihmeelinen lintu tuo kuninkaalle kultaisen hiuksen, ja kuningas päättää mennä naimisiin naisen kanssa, jolle tuo hius kuuluu. Hän on Isolde valkotukkainen. Tristan-ritari laitetaan asialle hakemaan puolisoa kuninkaalle. Hän joutuu taas taisteluun vihollisritarin kanssa, haavoittuu ja joutuu taas Isolden hoidettavaksi. Mutta nyt hän on jo aikuinen mies. Isoldekin on jo saanut tietää tietää kuka oli tappanut hänen enonsa. Siksi Isolde on iskemäisillään miekalla Tristanin kuoliaaksi, mutta katsoessaan tämän silmiin hän ei pysty suorittamaan velvollisuuttaan. Vasta nyt Tristan voi kertoa asiansa: kuningas haluaa Isolden puolisokseen. Mahdollisuus päästä kuningattareksi saa Isolden vastaamaan myöntävästi, ja niin heidät varustetaan matkalle kohti kuningas Markin hovia.

Matkalla Tristan ja Isolde nauttivat erehdyksessä juomaa jota Isolden ja kuningas Markin oli määrä nauttia ennen häävuoteeseen käymistä. Kyseessä oli siis lemmenjuoma. Isolde luopuu neitsyydestään, ja he sitoutuvat toisiinsa ikuisesti. Kuten tarina painottaa: he ovat valinneet kohtalonsa.

He rakastavat toisiaan, mutta Isolde haluaa kuningattareksi, ja Tristan haluaa luovuttaa Isolden kuninkaalle - eikä toisaalta halua. Tristanin ristiriitainen tilanne johtuu siitä, että hänellä on ritarin velvollisuudet kuningasta kohtaan. Toisaalta hän itse on ritareista voimakkain, eli kenelläkään ei olisi fyysistä voimaa ottaa Isoldea pois häneltä. 

Pari ei myöskään voi karata yhdessä, sillä molemmat ovat kuninkaan omaisuutta: Tristan ritarina ja Isolde morsiamena. Feodaalnen hierarkia hallitsi myös heidän tunteitaan: Isolde ei ollut Tristanin valtijatar, eikä tämä ollut Isolden herra. Tällainen tilanne rakastavaisten kesken koettiin luonnottomana, sillä keskiaikaisen järjestyksen mukaan jokaisella täytyy olla ylempänsä. Molemmilla oli jo hallitsijansa, ja se oli kuningas.

Isolde menee kuninkaan puolisoksi. Hääyönä hän onnistuu vaihtamaan neitsyen tilalleen, ja kaikki menee hyvin. Tristan on hovissa, ja hänestä tulee nyt Isolden salainen palvoja. Hän vierailee tämän luona öisin, mutta mitään ei tapahdu. Ruumiillista suhdetta heidän välilleen ei voi syntyä, sillä Isolde kuuluu kuninkaalle.Ritarille se merkittsee ehdotonta tabua. Samalla molemmat ovat onnellisia, koska nyt Tristanin ja Isolden välillä on selvä valtasuhde.

Hovissa kuitenkin juorutaan heistä, ja eräänä yönä pariskunta paljastetaan. Kuningattaren makuuhuoneen lattialle oli levitetty jauhoja, ja salaisen vieraan jalan jälki paljasti rakastajan. Tosin Tristan loikkaa suoraan ikkunasta Isolden vuoteeseen, mutta onnettomasti hänen jalastaan putoaa veripisara lattialle, mikä paljastaa hänet.

Tristan tuomitaan kuolemaan, mutta hän onnistuu pakenemaan vieden Isolden mukanaan. He elävät köyhinä metsässä. Eräänä päivänä kuningas Mark itse löytää heidät metsästä nukkumasta ja ihmettelee mitä näkee. Tristan on laittanut miekan itsensä ja Isolden väliin. Kuningas tulkitsee merkin, ja ymmärtää, että Tristan ei ole koskenut naiseen kertaakaan.

Tristan ei ole koskaan voinut tehdä muuta, kuin asettua Isolden viereen ja laittaa miekan heidän väliinsä.

Kolme niukkaa vuotta on kuluttanut Tristanin ja Isolden lemmen loppuun. Isolde kaipaa kuningattaren arvoaan ja Tristan ritarin seikkailujaan. Tristan antaa Isolden pois, onhan tämä avioliiton kautta kuninkaan omaisuutta. Kuitenkin hän pysyttelee aina Isolden lähistöllä siltä varalta, että kuningas ei pidä Isoldea hyvin. Tristan kokee että hänellä oikeus on puolustaa Isolden arvoa. Miehistä vahvimpana hän on valmis rankaisemaan vaikka itse kuningasta, jos tämä tekisi vääryyttä Isoldelle.

Vuosien kuluttua Tristan menee naimisiin erään toisen Isolden kanssa tämän nimen ja kauneuden vuoksi. Tätä Isoldea sanotaan valkokätiseksi eikä valkohiuksiseksi, kuten kuningatarta. Uusi Isolde on Tristanin alainen ja omistuksessa, niinpä tämä avioliitto esitetään luonnollisena ratkaisuna.

Tristan ei kuitenkaan voi unohtaa entistä rakastettuaan, ja kun hän haavoittuu kuolettavasti eräässä taistelussa, hän sanoo, että vain oikea Isolde pystyy parantamaan hänet. Onhan sama Isolde jo kahdesti aiemmin hoitanut hänet kuntoon. Isoldea lähdetään noutamaan ja sovitaan, että laivassa on valkoiset purjeet, jos Isolde on mukana, ja mustat, jos Isolde ei tule. Kun laiva sitten saapuu valkein purjein, Tristanin puoliso valehtelee purjeiden olevan mustat. Tristan kuolee epätoivoisena. Kun oikea Isolde saapuu paikalle kaikki on jo myöhäistä. Nähdessään rakkaan ritarinsa kuolleena myös Isode murtuu, ja hän kuolee Tristanin ruumiin äärellä.

Dennis de Rougemont: Love in the Western World (1989)