Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Espanjalainen Komedia

tekijä: bubbeli — Viimeisin muutos tiistai 15. huhtikuuta 2008, 11.59


Säännön mukaan tragediat käsittelivät sitä, kuinka ylhäiset ihmiset tapaavat vääjäämättömän kohtalonsa. Komediat käsittelivät puolestaan niitä sattumia ja hauskoja yllätyksiä, joita kansanihmisille sattuu. Espanjalaisessa draamassa Lope de Vegan jälkeen erityisesti talonpoikaishahmot ovat keskeisiä komedioissa.

Tyhmän talonpojan hahmo, bobo, on keskeinen kaupunkilaisyleisölle esitetyissä komedioissa. Sillä on ollut sosiaalisesti alempaan kohdistuvan naurun merkitys. Toisaalta maalaiselämää on idealisoitu, myös kaupunkilaisyleisölle. Tällöin idealisoinnin lähtökohdat olivat puhtaasti kirjalliset, pastoraaleista periytyvät, paimenromaanien maailma tuotiin näyttämölle.

Komedioissa keskeinen elementti on myös kansanperinne. Talonpoikaiset häät, kyläjuhlat ja tanssit olivat komedioiden keskeinen osa.

Lope de Vega kirjoitti valtavan määrän improvisaatiomaisia komedioita. Hänen rakkautensa maalaiselämää kohtaa näkyy koomisissa kansantyypeissä, Gracioso,  tyyppi ei ole sukkeluuksia puhuva palvelijatyyppi, vaan hyväntahtoinen talonpoika. Tämä gracioso on myös de Vegan keskeisimmän näytelmän Fuentoavejunan lähtökohtana.