Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Lohenstein - Valtaa Ja Seksuaalisuutta

tekijä: bubbeli — Viimeisin muutos tiistai 15. huhtikuuta 2008, 11.59


Von Lohenstein (1635 – 1683) oli aateloitu sleesialainen oikeusoppinut ja kirjailija. Draamoissaan hän käsitteli ennen kaikkea oikeutta ja poliittisesti ihailtavaa toimintaa. Hän ei käsitellyt uskonnollisia kokemuksia kuten Gryphius, vaan Lohensteinia pidetään erityisesti vallan ja seksuaalisuuden kuvaajana.

Cleopatra (1661) on naishahmo, jossa yhdistyy politiikka ja seksuaalisuus. Tämä Egyptin kuningatar  viettelee keisari Augustuksen, ja koettaa näin laajentaa valtaansa. Mutta Augustus pitää vallan ja rakkauden erillään, ja Cleopatrasta tulee hänelle vain yksi valloitus, jonka hän aikoo viedä Roomaan riemukulkueeseen vankina näytettäväksi. Silloin Cleopatra tekee itsemurhan käärmeen avulla, valitsee näin seksuaalisuuteen viittaavan kuoleman.

Lohenstein valitsi draamojensa aiheet mahdollisimman kaukaa menneisyydestä ja oudoista kulttuureista, ennen kaikkea kristillisen maailman ulkopuolelta. Näin hän saattoi käsitellä eksoottista seksuaalisuutta. Naishahmot hallitsevat hänen keskeisiä tragedioitaan.