Salonkiromaani

tekijä: Tero-Erik Sakari Tuomala Viimeisin muutos tiistai 15. huhtikuuta 2008, 12.01


Madam la Fayetten
(1634 – 1693)  Cleves’n Prinsessa (1678) on klassistiseen tapaan erittäin kurinalaisesti rakennettu romaani. Se kertoo  salonkielämästä, sijoitettuna 1500-luvun ranskalaiseen hoviin 100 vuotta teoksen kirjoittamisaikaa aiemmin. Keskeinen teema romaanissa on halun ja avioliiton ristiriita.

Teoksen prinssit ja prinsessat on kuvattu koko hoviloistossaan, koska sitä vasten paljastuu selkeästi ruumiillisen rakkauden voima, halu jonka suhteen he olivat täysin valmistautumattomia. Heidän korkea säätynsä ei ollut lainkaan opastanut heitä ruumiillisen halun kysymyksissä. He eivät osanneet toimia.

Päähenkilö Cleves’s Prinsessa oli hoviin tullessaan erittäin hyveelliseksi kasvatettu nuori nainen. Hän oli järkiavioliitossa mutta Prinsessan periaatteet joutuvat koville, kun hovin komein ja miellyttävin ja herkin mies rakastuu häneen palavasti. On sanottu, että La Fayette kuvasi päähenkilön mahdollisimman hyveelliseksi pelkästään siksi, että sen suojassa hän saattoi käsitellä itse pääasiaa: halua ja rakkautta, jota hyveellisinkään nainen ei pysty itsestään torjumaan.

La Fayetten romaani on ensimmäinen teos, jossa on hyvin tarkasti kuvattu päähenkilön mielenliikkeet, niiden heilahtelut. Se on myös presiöösin tyylin huipentuma. Romaanikirjallisuuden alueella se jää yksinäiseksi tapaukseksi. Sen esikuvia ovat toisaalta moraaliset esseet, aforismit sekä klassinen draama. Teoksen rakenne on kolmiodraama, ja se on draaman malliin rakennettu.