Komedian Nuoret

tekijä: Tero-Erik Sakari Tuomala Viimeisin muutos tiistai 15. huhtikuuta 2008, 12.02


Komediassa ylistetään nuoruutta ja vitaalisia arvoja, voimaa ja kauneutta. Vastapuolena ovat erilaiset kuoleman merkit: sairauteen, fyysiseen rappeutumiseen, rumuuteen ja katkeruuteen viittaavat seikat.

Nuoressa parissa yhdistyvät vitaaliset voimat ja yhteiskunnallisesti ne ovat tukemassa perheen uudistumista. Molieren komedioissa on jo porvarillisia piirteitä, kuten rakkausavioliitto, perhekeskeisyys ja talouden keskeinen asema. Nuori perhe uudistaa yhteiskunnan, rakkaus voittaa kangistuneet tavat. On sanottu, että kyseessä on eräänlainen yhteisön uudistumisen rituaali; jossa onnellinen loppu on yhteisöllinen toiveen toteutuma, samalla kun vanhaa auktoriteettia huiputetaan, nöyryytetään ja piestään.

Tällainen yhteisöllinen haltioituminen on erityisen vaikuttavaa, kun sen uhkana olleet vastavoimat, seniiliys, sairaus, fyysinen rappio, vanhuus, rumuus ja muut kuoleman symbolit voitetaan.

Nuoret pyrkivät oikeutettuun rakkausavioliittoon – vanhat puolustavat etujaan ja juuttuvat tapoihinsa, koska he eivät enää pysty saavuttamaan rakkautta. He pyrkivät tavoitteisiinsa tyranneina ja elävät ilottomassa velvollisuuksien maailmassa.

Nuoret ovat varsin avuttomia oman tulevaisuutensa suhteen. Naima-asiat menevät pieleen elleivät palvelijat järjestelisi niitä.