Tartuffe

tekijä: Tero-Erik Sakari Tuomala Viimeisin muutos tiistai 15. huhtikuuta 2008, 12.02


Tartuffe on komedia, jossa uskonnollinen kiihkoilija pesiytyy perheeseen. Senex -tyyppinä on isä Orgon, jonka mielipiteitä ja lopulta myös taloutta hallitsee maallikkosaarnaaja Tartuffe. Komedia satirisoi uskonnollista tekopyhyyttä.

Isähahmot edustavat tässä siis uskonnollisuuden varjolla tapahtuvaa sosiaalisen vitaalisuuden menetystä.

Perheen isän voimattomuuden seurauksena eräänlainen parasiitti, loinen, pesiytyy perheeseen. Tekopyhyyden lisäksi Tartuffe kertoo perheessä pesivästä tuholaisesta, joka tuhoaa perheonnen ja yhteisyyden. Pahantekijän pois ajaminen on Northorp Fryen myyttikäsityksen mukaan tämän komedian perusjuoni.

Orgon on kaikkea onnellisuutta vihaava maailmankieltäjä. Hän ja uskonkiihkoinen huijari Tartuffe ovat tuhonneet normaalin ja onnellisen sosiaalisen elämän, jota edustavat perheen äiti ja lapset.

Perheen pojan ja tyttären kautta perheen ongelmat tulevat esille. Despootti-isän hallitsema sosiaalinen maailma uhkaa nuorten tulevaisuutta. Itsensä kuolettamisen moraali, jota vanhat edustavat, uhkaa nujertaa nuoren elinvoiman.

Henkilöhahmona Tartuffe on uskonnollinen keinottelija, joka näyttävillä rukouksillaan ja nöyryyttä esittämällä on päässyt talon isännän suosioon. Saarnaaja on lumonnut Orgonin niin, että tämä ei välitä vaimostaan eikä piittaa lapsistaan. Hän ajaa poikansa pois talosta ja aikoo testamentata koko omaisuutensa Tartuffelle ja antaa tälle myös tyttärensä.

Pojalla ja tyttärellä on omat aviotoiveensa, mutta isä ei piittaa niistä. Nuorissa ole minkäänlaista kykyä voittaa isän elämänkielteistä asennetta.

Juoni kääntyy onnelliseen suuntaan vain siksi, että Tartuffe käy liian varmaksi voitostaan. Hän ei jaksa odottaa tytärtä eikä perintöä, vaan käy liehittelemään myös Orgonin vaimoa. Oikeamielinen nainen kertoo kaiken miehelleen, mutta mies ei tietenkään usko. Lopulta vaimo demonstroi asian: hän järjestää Orgonin pöydän alle piiloon kuuntelemaan, kuinka Tartuffe  liehittelee häntä. Orgon tulkitsee liehittelyn vain uskonnollisena puheena, ja havahtuu vasta, kun Tartuffe alkaa halveksia häntä itseään. Mutta huiputus paljastuu liian myöhään, talon varat on jo siirtyneet Tartuffelle.

Loppuratkaisu varmaan miellytti kuningasta. Kun Orgonia perheineen häädetään kodista, niin  oikeuden palvelija tuleekin pidättämään Tartuffen. Itse hallitsija oli antanut tarkkailla Tartuffea, ja nyt huijari pidätetään. Orgon saa pitää talonsa ja nuoret saavat toivovansa aivopuolisot.