Skip to content. | Skip to navigation

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Tartuffe - Kiista

by bubbeli — last modified Apr 15, 2008 12:02 PM


Uskonnollista kiihkoilua satirisoiva Tartuffe herätti valtavan hälyn Pariisissa. Eri uskonsuuntien väliset kiistat olivat muutenkin kiihkeitä, ja nyt käytiin arvelemaan mitä suuntaa Molieren näytelmä eniten loukkasi.

Molieren kertoman mukaan kuningas Ludvig XIV olisi pitänyt komediasta, mutta hänen vanha äitinsä olisi närkästynyt siitä. Kuningas kielsi näytelmän julkiset esitykset, ja niinpä sitä esitettiin runsaasti yksityisissä tilaisuuksissa.

Pian Molierea vastaan julkaistiin pamfletti, jossa hänet nimettiin suoraan pahan hengen edustajaksi, ja samalla häntä vaaditaan poltettavaksi roviolla. Moliere vastasi tähän kuninkaalle osoitetulla anomuskirjeellä saamatta kuitenkaan julkista tukea. Ratkaiseva isku tuli arkkipiispan taholta ja argumentti oli tarkkaan harkittu ja painava:  ei ole näyttelijän asia ryhtyä kristillisen moraalin opastajaksi.

Neljä vuotta kestäneen taistelun jälkeen uskonnollis-poliittinen tilanne rauhoittui 1669 niin, että Tartuffea saatettiin viimein esittää julkisesti.