Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

John Donnen Elämästä

tekijä: bubbeli — Viimeisin muutos maanantai 28. syyskuuta 2009, 12.18

john_donneKeskeisin metafyysinen runoilija oli John Donne (1572 - 1631). Hänen taustansa oli ratkaiseva hänen myöhemmälle kehitykselleen:  äidille uskonnollinen taide ja katolisuus olivat keskeisimpiä asioita, hänen  isänsä, rautakauppias kuoli kun poika oli vielä pieni. Donne eli isättömänä ympäristössä, jossa uskonto oli kaikki kaikessa.

Nuori Donne tunnettiin taustastaan huolimatta seurapiirien suosikkina, nokkelana ja hauskana seurapiirien naissankarina. Hän opiskeli lakia ja liikkui hovipiireissä, kirjoitti suosittua sensuellia ja eroottista runoutta. Liittyi anglikaaniseen kirkkoon uraansa edistääkseen ja hänellä näytti olevan loistava diplomaatin ura edessään.

Donne rakastui kuitenkin uransa kannalta sopimattomasti itseään Huomattavasti ylempään Ann Mooreen. He menivät salakihloihin, Ann tuli raskaaksi ja salaisuus tuli ilmi. John Donnea uhkasi vankilatuomio.

Nuori pari meni naimisiin ilman vaimon suvun hyväksyntää. Tuona aikana Ann Moore synnytti lapsen lähes joka vuosi, ja John Donnekin oli hyvin tuottelias ja kirjoitti tällöin suuren osan runoudestaan.

Pian Donne sai myös vaimon isän hyväksynnän ja sen myötä diplomaattisia tehtäviä, ratkaiseva käänne hänen elämässään tapahtui kun hän oli matkalla ja vaimo odotti taas lasta. Pariisilaisessa hotellihuoneessa Donne koki hirveän näyn:  hän näki vaimonsa tulevan kaksi kertaa seinän läpi, tukka hajallaan ja lasta sylissään kantaen. Mies oli niin vakuuttunut tästä näystä, että matkusti välittömästi takaisin Englantiin ja oli oikeassa.

Vaimo oli joutunut synnytykseen ja lapsi oli kuollut pitkän ja tuskallisen synnytyksen aikana. Vaimon synnytys ja Donnen näky olivat sattuneet samana yönä.

Tämä muutti John Donnen elämän, ja uskonnollinen puoli nousi seurapiirielämän tilalle. Hän hankki pappisvihkimyksen, ja tässä toimessa hän piti saarnoja joista on tullut lajin klassikkoja Englannissa.