Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Espanjan suuruuden aika

tekijä: bubbeli — Viimeisin muutos tiistai 15. huhtikuuta 2008, 11.58


Löytöretkien myötä laajentunut kolonialismi toi 1500 -luvulla runsaasti rikkauksia Espanjaan. Kehittymättömästä mutta rikkaasta Espanjasta tuli äkkiä koko Euroopan taloudellinen, poliittinen ja vielä uskonnollinenkin keskus. Espanjan kuningas Filip II vaikutti sukusiteittensä ansiosta koko Euroopan valtapolitiikkaan. Espanja oli myös uskonnollisesti johtoasemassa katolisen kirkon kautta. 

Samalla Espanjan kirjallisuus kohosi 1500 -luvulla loistoonsa, erityisesti espanjalaiset romaanit tulivat tunnetuiksi kautta Euroopan; kaikkialla tunnettiin kohta Don Quiote sekä espanjalaiset pikareskiromaanit. Vaikka kirjallisuus ennen painokoneiden aikaa oli varsin kallista, niin espanjalainen aatelisto sekä rikastuneet porvarit suosivat lukemista. Kuva liikaa ritariromaaneja lukevasta sankarista, joka Don Quiotessa annetaan, on aikaansa nähden osuva. Ritariromaanit, paimenromaanit ja veijariromaanit olivat suositumpia Espanjassa kuin missään muualla.

Espanjan suuruuden aika jäi varsin lyhyeksi. Siirtomaiden rikkaudet eivät kauaa auttaneet maata, jossa oli suuri kulutus mutta vähän tuotantoa. Kapitalismi ei päässyt Espanjassa kehittymään kuten muualla, koska maa oli ylpeä vanhasta aatelishierarkiastaan. Espanja köyhtyi nopeasti. Köyhtyneet aateliset, hidalgot, olivat ylpeitä asemastaan ja pukeutuivat näyttävästi, vaikka heillä ei olisi ollut rahaa edes ruokaan. Don Quiote on tällainen köyhä hidalgo ennen kuin päättää ryhtyä ritariksi. Vastaavasti veijariromaani Lazarillo Tormesin eräs episodi kertoo aatelisesta, joka ylpeydestään joustamatta on kuolemaisillaan nälkään, kunnes päähenkilö tulee apuun.