Angelika Halun Kohteena

tekijä: Tero-Erik Sakari Tuomala Viimeisin muutos tiistai 15. huhtikuuta 2008, 11.58


Arioston Raivoisan Orlandon tarina kertoo rakkaudesta joka kohdistuu milloin minnekin. Sekä ritarit, että kaunottaret pysähtyvät noidutulle Merlinin lähteelle juomaan. Lähde sai jokaisen rakastumaan siihen jonka ensiksi kohtaa. Lähdettä voi pitää välittömän nautinnon symbolina, mielihyvä-lähteenä joka vaatii nautinnon heti.

Teoksen liikkeelle saattava voima on aina-pakeneva-Angelika. Hän pakenee miesten, ritarien, valtiaiden otteesta. Hän on miehille onnen ja nautinnon symboli, niiden ikuisen toteutumattomuuden kuva. Angelika, joka herättää miehen, ja kiihottaa tätä aina enempään. Angelika on jatkuvan paon ja tavoittelun symboli.

Angelikan tavoittelu etenee miehillä aina tietyn kaavan mukaan: se alkaa suurista toiveista, kehittyy valloitukseksi joka kasvaa hurjistumiseksi ja sokeaksi haluksi joka lopulta harhautuu. Viimein Angelika katoaa ja ritari rauhoittuu ja kääntyy melankoliseksi.

Tarina alkaa siitä, että Angelika on paennut hovista erästä ahdistelijaa, ja Rinaldo -ritari näkee hänet juotuaan juuri taikalähteestä. Angelika pakenee, kun ahdistelija ja Rinaldo käyvät keskenään taistelemaan. Myöhemmin he löytävät Angelikan ja esittävät vaatimuksensa: valitse meistä toinen. Mutta Angelika ei valitse kumpaakaan, vaan pakenee.

Pian naiseen rakastuu myös itse Orlando, Rinaldon serkku, ja himokkain kaikista miehistä. Myös hän on lähteestä juotuaan unohtanut täysin sotilaan tehtävänsä ja tavoittelee muiden kanssa kilpaa Angelikaa.

Ariosto käyttää antiikista tuttua "Venuksen metsästämisen" motiivia, jota voi pitää seksuaalisen
mielihyvän tavoittelun kuvauksena. Angelika ei ole realistinen hahmo, vaan pikemminkin kauneuden allegorian. Eros on halua yhtyä kauniiseen - mutta samalla kauneuden on paettava voidakseen pysyä kauniina. Tämä Arioston kuvaama tavoittelu on antiikissa esitetty Marsin ja Venuksen välisenä jännitteenä, jossa voima antautuu kauneudelle.

Ariostolla Angelika on pelkkä pakenemisen prosessi, pelkkä lupaus ja kielto. Viihteelle ominaisesti hänen onnistuu aina viime hetkellä välttää mies, ja pysyä hallitsemattomana.