Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Hevonen, Kypärä Ja Miehinen Halu

tekijä: bubbeli — Viimeisin muutos tiistai 15. huhtikuuta 2008, 11.58


Arioston Raivoisassa Orlandossa miehisen halun symboli on hevonen. Eräässä kohtauksessa, Angelika viettelee Rinaldo -ritaria kehottaen tätä kohtelemaan itseä kuin ratsuaan ja ratsastamaan mielihyvän taivaaseen. Mutta Angelika pakenee ja Rinaldo, hevonen villiintyneenä, etsii häntä turhaan. Hallitsemattomaksi käynyt himo ilmaistaan tässä juuri villiintyneen hevosen kuvauksena.

Kohtauksesta tulee koominen kun Rinaldo eksyy metsään ja putoaa vauhkon hevosen selästä, niin että ratsu karkaa. Pakeneva Angelika ja karannut ratsu korostavat molemmat nöyryytystä, jonka Rinaldo sai kokea. Koomisuus huipentuu siihen että mies sai harhailla metsän läpi ja tulla jalkapatikassa majataloon.

Hevonen eroottisen halun hahmona on uusplatonistista perua. Platonin kuuluisassa vertauksessa ihmisen sielu on parivaljakko, joista toinen hevonen on halu ja toinen on järki. Arioston kuvaamana metsissä ravaa useita valloilleen päässeitä hevosia.

Toinen keskeinen itsehillinnän menettämisen symboli on ritarin kypärä. Eräs ritari tavoitellessaan Angelikaa hullaantuu niin että kadottaa kypäränsä. Hän on samassa metsässä kuin Rinaldo ja kahlaa
purossa etsien virran viemää kypärää. Kun Orlando tapaa Angelikan, nainen leikkii tämän kypärällä, tämä enteilee jo sitä kuinka Angelika ennen pitkää leikkii myös Orlaandon järjellä ja saattaa tämän hulluksi.