Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Naisritarit

tekijä: bubbeli — Viimeisin muutos tiistai 15. huhtikuuta 2008, 11.58


Arioston Raivoisassa Orlandossa on kaksi amatsonia, soturinaista. Antiikin myyteissä amatsonit on kuvattu naisiksi, jotka eivät koskaan antaudu miehelle vaan haluavat alistaa ja käsitellä miestään.

Marfisa -amatsoni esitellään nykyäänkin suositun eleen myötä. Marfisa on taitava soturi ja hän voittaa vastustajansa eräissä turnajaisissa. Viimeisenä Marfisa poistaa kypäränsä ja heilauttaa pitkät hiuksensa esille.

Itse episodi alkaa siitä, että Marfisa lähtee kolmen muun ritarin kanssa matkalle kohti Tripolia, he joutuvat haaksirikkoon ja ajautuvat "ns. naisten kaupungin" rannoille.

On tapana että tässä kaupungissa tapetaan joka mies, joka ei voita taistelussa kymmentä ritaria ja sen jälkeen makaa kunniakkaasti kymmenen naisen kanssa. Seurue joutuu tähän kokeeseen ja miehet päättävät jo luovuttaa, kun Marfisa päättää yrittää. Hän voittaa taistelussa yhdeksän kymmenestä miehestä, kun tarina keskeytetään ja lukija johdatetaan miettimään kuinka Marfisa tyydyttäisi kymmenen naista.

Ongelman ratkaisee kymmenes mies, viimeinen vastustaja. Hän vaikuttaa kovin aralta sotilaaksi, mutta ilta on tulossa ja taistelua päätetään jatkaa vasta seuraavana päivänä. Ritari poistaa kypäränsä ja sieltä paljastuu nuori mies, Guidon.

Marfisa ja Guido ystävystyvät, kun taistelun hetkellä nuorukainen kertoo haluavansa paeta kaupungista. Hän on joutunut siellä naisten kanssa orjan asemaan. Marfisa tietää, että jos hän voittaa taistelun seuraavana päivänä ja paljastaa olevansa nainen, hänet julistetaan sankariksi. Mutta tätä Marfisa ei halua, ja he päättävät yrittää pakoa Guidon järjestämälle laivalle.

Pakoyritys johtaa taisteluun ja he ovat jäämässä alakynteen, kun ilmassa kajahtaa ihmetorven ääni. Se on Astolfon torvi, joka tekee kaikki naiset mielipuoliksi. Nyt yli kymmenen tuhatta naista kaupungissa tulee hulluksi ja tämän kaaoksen keskellä seurue pakenee.

Tätä outoa pelastusta ja ratkaisua on tulkittu monella tavoin. Minkä symboli tuo ihmetorvi on? Sitä on verrattu kontrollin ääneen, kuten unessa joka uhkaa etääntyä liian kauas, torven ääni palauttaa

todellisuuteen. Sitä on sanottu "hienostuneisuuden" allegoriaksi, kohtuuden tai oikeuden ääneksi joka lopettaa leikin oikealla ajallaan.