Orlandon Raivo

tekijä: Tero-Erik Sakari Tuomala Viimeisin muutos tiistai 15. huhtikuuta 2008, 11.58


Arioston romaanin nimi viittaa Orlandon raivoon, kun hän huomaa, että Angelika kuulukin toiselle nuorukaiselle. Aina pakeneva Angeliga kohtaa prinssinsä, kun Medoro -niminen pakana astuu sattumalta erääseen puutarhaan ja poimii sieltä ruusun. Nuorukainen on mykistävän kaunis ja Angelika menee oitis naimisiin hänen kanssaan.

Kuherruskuukauden he viettävät metsässä, kunnes lähtevät pitkälle matkalle kohti Angelikan kotikaupunkia. Matkallaan he jättävät rakkautensa merkkejä kaikkialle metsiin, puihin ja kallioihin. Synkimpienkin luolien kohduissa he käyvät merkitsemässä nimensä; toisiinsa kietoutuneet nimikirjaimet.

Etsiessään Angelikaa Orlando lukee näitä merkkejä kuin salakieltä – rakastuneet ovat olleet täällä ja täällä. Kaikkialla näkyy toisiinsa kietoutuneita alkukirjaimia. Orlando näkee ne, mutta ei suostu tekemään ainoaa oikeaa johtopäätöstä: tämä rakkaus koskee toisia ihmisiä ei häntä. Sitten hän tyrmistyen lukee erään luolan oviaukossa kaksi säkeistöä heidän rakkaudestaan. Siinä Medoro kertoo, miten Angelikalla ja hänellä oli tapana rakastella luolassa.

Orlando lukee tekstin kuusi kertaa. Ja tekstin sanoma selkenee hänelle kerta kerralta. Ja kerta kerralta raivo nousee, näin syntyy 'Raivoisa Orlando'.

Seuraukset ovat hirvittäviä sekä kristityille että pakanoille, talonpojille ja heidän karjalleen. Orlando raivoaa – hänen rakkautensa on kielletty ja miehinen halu on kääntynyt tuhoavaksi. Mielipuolinen Orlando tappaa kaiken mitä eteen tulee. Mikään ei pysäytä häntä.

Kerran Angelika näkee raivoisan Orlandon, raivo on kuitenkin muuttanut miehen aivan tuntemattomaksi. Angelikan ratsastaessa ihanan miehensä kanssa hiekasta kömpii esiin iljettävä olento. Mies on likainen kuin porsas, kiukkuinen kuin koira, selvästikin hullu. Hän on juuri karkaamassa nuorikon kimppuun, kun kertoja siirtyy toiseen aiheeseen. Vasta myöhemmin palataan kohtaukseen, jossa selviää että tämä mies on Orlando.

Nuori urhea ritari Astolfo käsittää, että jotain on tehtävä. Siivekkäällä hevosella hän lentää kuuhun. Kuusta hän löytääkin Orlandon järjen. Se on pienessä pullossa eräällä hyllyllä.

Astolfo palaa Orlandon järki pullossa maahan. Sitten vain joukko voimakkaita miehiä käy Orlandon päälle ja nujertaa hänet maahan. Hänet sidotaan käsistään kiinni jalkoihin. Hänen suunsa tukitaan ruoholla, niin että hän voi hengittää vain nenän kautta. Suoraan pullosta järki kaadetaan sieraintan kautta takaisin Orlandoon.