Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Testejä Minusta Itsestäni

tekijä: bubbeli — Viimeisin muutos tiistai 15. huhtikuuta 2008, 11.58


Montaigne sanoi, että hänen kirjoituksensa ovat testejä hänestä itsestään. Eric Auerbach jäsentää seuraavalla tavalla Montaignen ajatuksen kehittelyn:

1) Kuvaan tavallista ja loistotonta elämää mutta se ei merkitse mitään; tavallisimmassakin elämässä on koko ihmisyys.

2) En toisten tavoin kuvaa erikoisia tietojani tai hankkimaani erikoista taitoa, ensimmäisenä kaikista minä, Montaigne, esittäydyn koko olemuksellani.

3) Jos minun väitetään puhuvan liikaa itsestäni, minä puolestani vastaan moittimalla muita; te ette edes ajattele itseänne.

4) Vasta nyt Montaigne muotoilee kysymyksen: eikö ole suurentelua saattaa yleiseen tietoisuuteen tällainen selvästikin pelkkä yksittäistapaus? (…)

5) Vastauksen sijasta seuraakin nyt lieventäviä asianhaaroja: a) kukaan muu ei ole koskaan voinut käsitellä aihettaan yhtä asiantuntevasti kuin minä nyt; b) kukaan muu ei ole koskaan syventynyt aiheeseensa yhtä perinpohjaisesti eikä tutkinut sitä sen kaikkia haaroja ja osia myöten; kukaan muu ei ole koskaan toteuttanut tarkoitustaan yhtä tarkasti ja täydellisesti.

6) Tämän kaiken saavuttamiseksi tarvitsen vain ehdotonta välittömyyttä, ja sitä minulta ei puutu (…)

7) Minun ei voi käydä niin kuin on tapahtunut monille asiantuntijoille: että tekijä ja työ ovat ristiriidassa keskenään, että teosta ihaillaan mutta tekijää pidetään keskustelijana varsin keskinkertaisena, tai päinvastoin. Oppinut ei ole joka asiassa oppinut; mutta eheä ja kokonainen ihminen on kaikkialla ehjä, tietämättömyydessäänkin. Minä ja kirjani olemme yhtä; joka puhuu toisesta, puhuu toisestakin.  Tämä yhteenveto näyttää miten salamielistä hänen vaatimattomuutensa on…

(Erik Auerbach: Mimesis s.317 – 318)