Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Franqois Rabelais

tekijä: bubbeli — Viimeisin muutos maanantai 28. syyskuuta 2009, 12.18


rabelaisRabelais (1490 – 1553) oli oppinut, lääkäri, munkki ja tuottelias kirjailija. Hän on koomisen kirjallisuuden eräs suurimmista. Rabelais oli pitkälle koulutettu humanisti ja laaja-alainen renessanssi-ihminen. Hän oli myös teologi, joka oli suuren Erasmuksen kanssa kirjeenvaihdossa. Silti hänen proosansa on niin kansanomaista, että siinä vilisee kirjakielelle tuntemattomia sanontoja, puhumattakaan hänen itse luomistaan ja keksimistään sanoista.

Rabelais oli syömiselle ja juomiselle arvoa antava humanisti. Vaikka hän oli nuorena fransiskaaniluostarissa, silti hän tunsi karnevaalien, torien ja markkinoiden maailman. Hyvin hän tunsi myös opiskelijoiden boheemin elämän, ja hankki opiskellessaan laajan pilajuttujen kirjoittamistaidon.

Toimiessaan lääkärinä hän alkoi kirjoittaa kirjoja suurille Lyonin markkinoille. On siis huomattava että Rabelais noudatteli kirjoittaessaan karnevaalikausien tunnelmaa ja tarjosi teoksiaan nimenomaan kansanomaisen kulttuurin tarpeisiin.

Kerrotaan että hänen käsiinsä osui kansantarina "suuresta Gargantua jättiläisestä". Rabelais päätti kirjoittaa jatkon Gargantuan pojasta Pantagruelista. Teos ilmestyi anonyyminä 1532 ja sai heti suuren suosion. Tuloksena oli laaja teossarja.

Teologit julistivat kaikki teokset pannaan, mutta silti niitä luettiin kaikkialla Ranskassa. Rabelaisilla ei ollut hätää. Hänellä oli mahtavia suosijoita, olihan hän kirkkoruhtinaiden ja kuninkaallisten käskynhaltijoiden henkilääkäri.

Rabelaisin elämänasennetta on tulkittu hyvin ristiriitaisesti. Häntä on pidetty pelkkänä kirjallisena pilailijana, joka sekoitti syvällisiä näkemyksiä ja alapäähuumoria. Vain Rabelaisin vakavaa puolta painottaneet ovat hänen teoksissaan pettymystä sekä teologiaan että  humanistisiin ihanteisiin. Näin hänen teoksensa taustana on nähty jopa ateistinen ja materialistinen elämänasenne.

Rabelais’n toimintaa on mahdotonta kuvata yksiselitteisesti, sillä niin rikkaan ristiriitainen se on.

Ensin Rabelais oli köyhyyden tien valinnut fransiskaanimunkki, vanhemmiten hän oli hyvin äveriäs benediktiinimunkki. Katolisuudestaan huolimatta hän tuki uskonpuhdistusta ajavia evankelistoja. Hän kuului humanistien arvostetuimpiin piireihin, ja varhaisten uskonpuhdistajien salaisiin ryhmiin. Kaikkineen häntä olisi helppo pitää täydellisenä keinottelijana uskonnon alueella. Tosiasiassa hänen mielipiteensä olivat erittäin arvostettuja.