Skip to content. | Skip to navigation

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Koomisuuden Ydinluu

by bubbeli — last modified Apr 15, 2008 11:58 AM


Platonin pidot olivat renessanssin mystikoille pyhä kirja, siitä Rabelais alkaa kertoa aivan toisenlaisille lukijoille:

” Ylistetyt juomaveikot ja erittäin kunnianarvoiset kuppatautiset, omistan kirjani juuri teille. .. Platonin Pidot –nimisessä kaksinpuhelussa sanoo Alkibades ylistäessään opettajaansa Sokrateesta, filosofeista eittämättä etevintä, että tämä oli sileenien kaltainen.”

Sileeni on eräänlainen patsas, jonka sisällä on jumalankuva. Sokrates oli samanlainen – ulkonaisesti naurettava ja groteski, mutta hänen sisällän oli uskomattomia aarteita.  Samalla tavalla Rabelais kehottaa lukemaan kirjaansa,  näyttää että kyseessä on vain pilaa, leikinlaskua ja valheita, mutta kun sitä miettii tarkemmin niin paljastuu myös jotain muuta. Rabelais kysyy, oletteko nähneet koiran pääsevän lihaisen luun kimppuun?:

”Silloin olette havainneet, miten hartaasti koira katselee luuta, miten innokkaasti se tarttuu siihen, miten tarkasti se iskee luuhun hampaansa, miten intohimoisesti se murtaa luun. Mitä se toivoo saavansa vaivan palkaksi? Vain vähän ydintä. Mutta tämä vähä on kaikkein herkullisinta, täydellisintä ravintoa.

Koiran esimerkin mukaan lukijallakin täytyy olla tarkka nenä. Lukijan on nuuskittava näitä kauniita, meheviä ja hyvin syötettyjä kirjoja, haisteltava ja annettava arvoa niiden sisällölle. Sitten on luettava ja huolella murrettava luu ja imettävä ravitseva ydin, luottaen siihen että kirja tekee lukijansa viisaaksi ja rohkeaksi.”

Rabelais sanoo että hänen kirjastaan voi imeä aivan uuden maun ja salatun opin, joka paljastaa syviä salaisuuksia ja kauhistuttavia mysteereitä sekä meidän uskonnostamme että  politiikasta ja talouselämästä.