Skip to content. | Skip to navigation

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Miekan Ja Kynän Taidot

by bubbeli — last modified Apr 15, 2008 11:58 AM


Rabelaisin Pantagruel kertoo jättiläisen kasvatuksesta. Kirjeessä opiskelevalle pojalleen Gargantua jättiläismäisen paisuttelun tyylillä neuvoo opiskelijaapoikaansa. Isä kertoo, kuinka poika on saanut tiedot monilta hengen aloilta jo nuorena. Nyt hänen tulee vain opiskella kreikkaa Platonin mukaan, latinaa Ciceron mukaan ja Raamattua alkukielellä. Myös taiteita tulee opiskella, geometriaa, aritmetiikkaa ja musiikkia täydentää. Uusista opinaloista isä luettelee pojalleen juridiikan, filosofian, eläintieteen, kasvitieteen, metallurgian ja astronomian. Lääketiede kuuluu luonnollisesti asiaan, sekä tiheästi leikkauksia ja praktiikkaa. Lisäksi opiskelijan tulee viettää muutamia tunteja päivässä Raamatun parissa.

Samanlaista groteskeihin mittoihin paisutettua koulutusohjelmaa hän suorittaa itsekin. Gargantuasta kertovassa romaanissa käsitellään hänen keskiaikaisia opintojaan. Holofernes opetti hänelle aakkosia viisi vuotta, kolme kuukautta. Sinä aikana Gargantua kirjoitti itse ne oppikirjansa joita luki, koska kirjapainotaitoa ei oltu vielä keksitty. Holoferneksen oppi pyrki tekemään hänestä hitaan ja tyhmän. Niinpä aikuisvuosinaan Gargantua lähti uudenaikaisen humanistiseen oppiin, jossa oli tarkka minuuttiaikataulu ja hurjaa opiskelutahti.

Pantagruel nousi neljältä ylös hierojien käsiin, samalla hovipoika luki ääneen luvun Raamatusta. Sitten kun hän istui toimittamassa aamutarpeitaan opettaja selitti hänelle luettua tekstikohtaa. Näin koko päivän ruumiinharjoitukset rytmittivät opintoponnistuksia. Samalla hän hankki uskomattoman tietomäärän ja kehittyi vahvaksi urheilijaksi. Hän osasi laulaa moniääniseksi, ja soittaa kaikkia instrumentteja.

Lyhyen opiskelujakson aikana Pantagruelin on opittava kaikki. Sitten hänen tulee siirtyä täysin toisenlaiseen maailmaan, sotilaaksi. Sotaretkestä kerrotaan seuraavassa vaiheessa, silloin Pantagruel surmaa omakäitsesti 300 jättilästä oman maansa Utopian ja kuningas Anarkian puolesta ja vihollisten kuningas joutuu maantiekaupustelijaksi.

Myös isäjättiläistä Gargantuaa tarvitaan sotimaan, sillä omat viininpoimijat ja naapurimaan pullaleipurit olivat aloittaneet sodan. Viininpoimijat olivat pyytäneet leipureilta ostaa muutamia leipiä, koska rypäleiden kanssa tuore vehnänen maistuu mukavasti. Vastaukseksi tuli vain lyöntejä ja sättimistä. Naapurikuningas käytti välikohtausta tekosyynä sodan aloittamiseen.

Oma kuningas hallitsi täydellisesti evankeliumin hengessä. Gargantua lähtee puolustamaan häntä jättiläismäisen tammansa selässä. Kerran tämä hevonen kaatoi vahingossa hännällään kokonaisen metsän autioittaen sen nummeksi. Vihollisten tykinkuulat rapisevat kuin herneet Gargantuan rintamuksista. Hän ajaa hyökkääjät pakosalle.