Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Abbé Prèvost

tekijä: bubbeli — Viimeisin muutos maanantai 28. syyskuuta 2009, 12.18


prevost
Jakobus van der Schley: Antoine
François Prévostin engraavi
Abbé Prèvost (1697 - 1763) eli uskonnollisesta taustastaan huolimatta erittäin intohimoisen elämän. Sana ”Abbé” paljastaa, että Prèvost kuului hengelliseen säätyyn. Hurjat elämäntavat taas paljastavat, kuinka hän heilahteli jatkuvasti hengellisen uran ja intohimoisen elämän välillä. Jatkuvat karkumatkat merkitsivät Prèvostille vapaan kirjailijan elämää.

Prèvostin elämä on hyvin levoton. Hän yrittää ensin upseerin uraa, sitten hän yrittää pappisuraa, sitten sotilasuraa, menee lopulta jesuiittakouluun. Sieltä hän kuitenkin karkaa hetkeksi Hollantiin, mutta vain hän palatakseen katuvaisena kirkon helmaan, ja mennäkseen benediktiiniläisluostariin.

Luostarista Prèvost karkaa pian Englantiin, ja kaksi vuotta siellä ovat hänelle ratkaisevia kirjallisen kehityksen kannalta. Rakkausjutun vuoksi hän matkusti Hollantiin ja aloitti siellä työskentelyn sekä aikakauslehdessä että kirjailijana. Mm. kääntämällä Richardsonin kirjeromaanit Ranskaksi.

Hollannissa hän tapasi Lenki -nimisen kaunottaren, jolla on lukuisasti rakastajia kuten Prèvostin romaanissa Manon Lescaut. Prèvostille rakkaussuhde tuli kalliiksi ja hän joutui kirjoittamaan vimmatusti, siitä huolimatta Prèvost joutui vekselin väärennöksestä vankilaan.

Prévost kirjoittaa intohimoromaanissaan Manon Lescaut samankaltaisesta naisesta kuin Lenki. Kirja sensuroitiin oitis, ja vasta myöhemmin se nostettiin maailmankirjallisuuden merkkiteokseksi.

Kerrotaan että Abbé Prèvost tapasi myöhemmin Pariisissa Lenkin, ja tämä oli mennyt naimisiin. Silti heidän suhteensa syttyi uudestaan, Lenki eroasi, mutta menikin naimisiin aivan uuden miehen kanssa. Näiden kokemusten jälkeen Prèvostin on pakko rauhoittua, vaatimattomasti elellen hän vietti kirjoitellen lopun elämää maalaiskylässä Pariisin lähistöllä.