Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Ihastuttava Epäjärjestys

tekijä: bubbeli — Viimeisin muutos tiistai 15. huhtikuuta 2008, 12.02


Naisen asun epäjärjestys on 1700 –luvun kirjallisuudessa monia seikkoja ilmaiseva yksityiskohta. Esimerkiksi häiritty idylli Manon Lescautissa. Manon on juuri pettämässä ritariaan tämän kolkuttaessa ovelle, Manon suutelee vielä kerran rakastajaansa ja irrottautuu tämän syleilystä. Ritari ei osaa epäillä mitään miehen kadotessa ja Manonin avatessa oven. Tämän asu vain on hieman epäjärjestyksessä.

Auerbach kirjoittaa Manon Lescautin yhteydessä tästä naisen asun epäjärjestyksestä:

”Se käy 1700-luvulla yleisemmäksi kuin ennen… tällaisia kohtauksia etsitään etsimällä ja käytetään hyväksi: intiimi erotiikka tulee muotiin, ja koko vuosisadan ajan kirjallisuudessa, eikä vain varsinaisessa eroottisessa kirjallisuudessa, on tämäntapaisia kuvauksia ja vihjailuja: suosittuja motiiveja ovat häiritty idylli, tuulenpuuska, kaatuminen tai hyppy, joissa paljastuvat naisen ruumiin tavallisesti kätkeytyvät osat tai joissa muutoin vallitsi kaiken kaikkiaan ”ihastuttava epäjärjestys” …

Auerbachin mukaan Manon Lescautissa eroottinen viihde naamioidaan sentimentaaliseksi moralismiksi:

”Mielihyvä, jota kirjailija haluaa herättää lukijassa kuvaamalla rakastavaisten lapsekasta, holtitonta paheellisuutta, on pohjimmiltaan seksuaalinen ärsyke, joka vain tulkitaan tunteellis-moraalisesti ja jonka lämpöä käytetään väärin sentimentaalisen moralismin luomiseksi. Tällainen sekoitus oli 1700-luvulla hyvin yleinen… Yhteiskunnan porvarillistuminen, poliittisten ja taloudellisten olojen stabiilius yli puolen vuosisadan ajan, vauraan keskiluokan elämän vakiintunut turvallisuus ja siihen perustuva keskiluokan nuorten mahdollisuus elää vailla ammatillisia ja poliittisia huolia – se kaikki edisti juuri tällaisten moraalisten ja esteettisten muotojen syntymistä…”

Auerbach: Mimesis  s. 226 –229 suom.