Skip to content. | Skip to navigation

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

by huli — last modified Sep 09, 2010 05:00 PM

Käsitetaiteeksi on kutsuttu kokeellista taidesuuntausta, jonka yhteydessä ei ole ollut niinkään kyse uudesta taiteellisesta tyylistä, vaan uudenlaisesta asenteesta taiteen tekemiseen. Käsitetaide lähenee monia muita taiteen suuntauksia, kuten minimalismia, valokuvin tallennettua body artia (taiteilijan keho taideteoksena tai sen osana) tai maataidetta (muokattu tai muunneltu maa tai maisema taideteoksena tai sen osana).

1. Aika, paikka ja syntykonteksti?

Löyhä rajainen käsitetaide sai alkunsa 1960-luvulla Yhdysvalloissa, Latinalaisessa Amerikassa ja Euroopassa. Suuntauksen kukoistuskausi sijoittui 1970- ja 1980-luvuille. Käsitetaide levisi nopeasti julkaisujen ja ryhmänäyttelyiden myötä.

2. Keskeiset pyrkimykset?

Käsitetaiteen keskeisenä pyrkimyksenä voidaan pitää katsojan huomion kohdistamista teoksen ideaan ja prosessiin, jossa taideteoksesta tulee taideteos. Käsitetaiteessa teoksen suunnittelu ja dokumentointi ovat olleet tärkeitä ja toteutus toisarvoinen seikka, joskus jopa mahdoton. Käsitetaiteessa taiteilija on analyytikko, joka tuottaa älyllisiä oivalluksia, ei niinkään visuaalisia tai tunneperäisiä kokemuksia. Käsitetaide onkin merkinnyt erityisesti taiteen käsitteen, taiteen ehtojen ja kuvan tulkinnan filosofista pohdintaa.

3. Aiheet?

Suuntauksella ei ole ollut mitään yhtenäistä aihepiiriä. Tärkeiksi käsitetaiteilijoiden tarkastelun kohteiksi voidaan sitä vastoin nostaa esim. kuvan ja kielen suhde sekä taiteilijaminän, persoonattoman taiteen tekotavan ja mittojen ja ajan käsitteiden pohtiminen.

4. Tyylilliset ja tekniset ominaispiirteet?

Käsitetaiteella ei ollut mitään ennalta määrättyä tyyliä tai ilmaisumuotoa, vaan ilmaisusmuoto määräytyi teoksen idean mukaan. Käsitetaiteen teokset ovat kuitenkin usein olleet eräänlaisia dokumentteja, kuvia, esineitä tai kirjoituksia, jotka ovat välittäneet taiteilijan ajatuksia ja jotka ovat haastaneet teoksen yleisön pohtimaan sekä keksimään merkityksiä tai suorittamaan performatiivisia tekoja.

5. Vaikutteet & esikuvat?

Keskeiseksi käsitetaiteen esikuvaksi voidaan nostaa Marcel Duchampin ready made -teokset.

6. Myöhempi merkitys?

Käsitetaide on laajentanut taiteen tekemisen muotoja ja samalla koko taiteenkenttää.

7. Arkkitehtuuri?

Suuntauksella ei yhteyttä arkkitehtuuriin.

8. Keskeiset taiteilijat?

Piero Manzoni (1933-1963)

Robert Barry (s.1936)

Hans Haacke (s.1936)

Terry Atkinson (s.1939)

Douglas Huebler (s.1943)

Joseph Kosuth (s.1945)

Sherrie Levine (s.1947)

Jenny Holzer (s.1950)

9. Keskeinen esimerkkiteos?

Joseph Kosuth: Yksi ja kolme tuolia (1965).

10. Historiallisia yhtymäkohtia?

1965: Malcolm X murhattiin moskeijassa New York Cityssa.

1970: The Beatles hajosi.

 

Kirjallisuuslista: