Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

tekijä: huli — Viimeisin muutos torstai 09. syyskuuta 2010, 17.00

  1. Aika, paikka ja syntykonteksti?

Keskimmäinen valtakunta syntyi vanhaa valtakuntaa seuranneen ensimmäisen välikauden jälkeen, kun faaraon valta taas voimistui ja taide alkoi jälleen kukoistamaan. Keskimmäinen valtakunta on ajoitettu vuosille 2040-1650 eaa. ja sen pääkaupunkina toimi Theba.

  1. Keskeiset pyrkimykset?

Keskimmäisen valtakunnan taiteessa säilyivät edelleen aikaisempien kausien pyrkimykset, joskin muutosta tapahtui kuolemanjälkeiseen elämään liittyvissä uskomuksissa. Tämän muutoksen yhteydessä on puhuttu ”tuonpuoleisen demokratisoinnista”. Vanhassa valtakunnassa jumaluus kuului vain faaraolle, jonka alamaisten kuolemanjälkeinen elämä oli sidoksissa kuninkaan suosioon. Keskimmäisen valtakunnan aikana paikalliset hallitsijat ja kaikki muut, joilla oli varaa kustantaa tarvittavat hautajaismenot, ottivat itselleen tämän jumalallisen oikeuden. Tämän seurauksena syntyi uusia kultteja, kuten esim. Osiriksen palvonta.

  1. Aiheet?

Keskeisiä aiheita olivat edelleen hallitsijat ja jumalat. Maalaustaiteessa aihepiiri tosin laajeni historiallisten tapahtumien ja ulkoilma-aiheiden kuvaamiseen.

  1. Tyylilliset ja tekniset ominaispiirteet?

Keskimmäisen valtakunnan aikana hautojen seinämaalaukset yleistyivät ja veistotaide kehittyi. Pienoisveistosten suosio kasvoi ja norsunluuta käytettiin materiaalina yhä enemmän. Ylä- ja Ala-Egyptin taiteessa ilmeni vivahde-eroja. Pohjoisen taiteelle oli tunnusomaista pessimistinen pohjasävy ja voimakaspiirteinen muotoilu, jotka puuttuivat etelän taiteelta lähes täysin.

Maalaustaiteessa väriä ryhdyttiin käyttämään vapaammin ja hienovaraisemmin. Sen piirissä alkoi esiintyä myös varjostusta ja siten pyrkimystä naturalismiin.

  1. Vaikutteet & esikuvat?

Keskimmäisen valtakunnan taide pohjautui osittain vanhan valtakunnan perinteisiin.

  1. Myöhempi merkitys?

Keskimmäisen valtakunnan taide vaikutti uuden valtakunnan taiteeseen.

  1. Arkkitehtuuri?

Myös keskimmäisen valtakunnan merkittävimmät arkkitehtoniset monumentit, pyramidit ja palatsit, rakennettiin kuninkaille. Tosin pyramideista tehtiin tällä kaudella pienempiä. Keskimmäisen valtakunnan arkkitehtuuria on säilynyt varsin vähän.

  1. Keskeiset taiteilijat?

Arkkitehtuuri: Nekhebu

Kuvanveisto:                        Iritsen

  1. Keskeinen esimerkkiteos?

Djehutynekhtin ulompi arkku, Berše (n. 1870 eaa.).

  1. Historiallisia yhtymäkohtia?

 

Kirjallisuuslista:

Holthoer, Rostislav: Muinaisen Egyptin kulttuuri