Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Poissaolijoille tiedoksi, eli mitä tehtiin tunnilla ja mitä tuli läksyksi

tekijä: anjopaan — Viimeisin muutos keskiviikko 15. lokakuuta 2014, 17.42

Maanantai 8.9

Tänään startattiin saksa 1-kurssi tutustumisen merkeissä ja aloiteltiin tutustumalla saksankielisiin tervehdyksiin. Varsinaista läksyä ei vielä huomiselle, mutta muista nyt viimeistään tänään tilata kirja, jotta saat sen käyttöösi mahdollisimman pian! Huomenna tarvitsemme jo kirjoja. Voit myös lainata kaverin kirjaa ottaaksesi siitä kopioita, jotta pärjäät kirjan saamiseen saakka.

Ti 9.9

Tiistaina opiskelimme ääntämisjuttuja Einsteigen, bitte!- osiosta. Jos olit pois, ja sinulla on ääntämisasiosta kysyttävää, niin kysele huomenna. Lisäksi kävimme läpi lukusanat 0-20, jotka myös läksynä opetella huomiseksi. Jos sinulla ei ole kirjaa, niin lukusanat löydät etälukion saksa 1-kurssin verkkomateriaalista äänitiedostoineen. Lisäksi tee t. 4 lukusanoista. Aloitimme myös kappaleen 1 käsittelyä. Käännä teksti huolellisesti kotona, hyvä vinkki on kirjoittaa tuntemattomia sanoja pienellä tekstiin. Huomenna jatkamme kappaleen 1 parissa. Sovimme myös, että keskiviikon tunti alkaa jo klo 16.00, jotta pääsemme aikaisemmin pois. Gammassa ei pitäisi olla mitään juuri ennen meitä, joten pääsemme aloittamaan saman tien. Jos et pääse ihan neljäksi edellisen luennon takia, ei se mitään, tulet sitten kun paikalle kerkeät. Bis morgen!

Ke 10.9

Keskiviikkona kerrattiin lukusanoja, käsiteltiin kappaletta 1 sekä opeteltiin verbin preesenstaivutusta. Jos olit poissa, niin katso Kopan tehtäväkansiosta tiedosto nimeltään TiedostoLektion (kappale) 1, alleviivaukset, säännöllisten verbien preesenstaivutus, avaa se ja tee ensin alleviivaukset, sitten lue ajatuksella läpi ratkaisut. Tee kirjasta sivut 17 ja 18, olla-verbi + t. 7 sekä verbin preesentaivutus sekä t. 8 (taivuta kirjallisesti verbit sekä selvitä mitä ne ovat suomeksi) ja 9. Edellämainitussa dokkarissa myös asiaa verbin taivutuksesta, lue ajatuksella läpi. On erittäin tärkeää, että ymmärrät, kuinka verbejä taivutetaan! Jos joku asia jää epäselväksi, on velvollisuutesi kysyä siitä ensi viikolla. Lisäksi opettele läksynä Redemittel-osaston fraasit, jotta osaat esitellä itsesi maanantaina. Lisäksi kotitehtäviksi s. 16 eli tehtävät 5 ja 6. Kirja on siis jo tässä kohtaa välttämättömyys. Ensi viikon tiistaina pidämme myös pienen sanakokeen kappaleen 1 sanoista, joten lue vielä oma-aloitteisesti kappaletta niin kauan, ettet enää tarvitse sanaston apua. Schönes Wochenende! (=Hyvää viikonloppua!)

Ma 15.9

Tänään kertasimme verbin taivutusta (moniste kopan tehtävä-kansiossa) ja siirryimme uuteen kappaleeseen 2. Jos olit poissa, niin kertaa verbit ja suomenna uuden kappaleen teksti huolellisesti sekä tutustu Redemittel-osioon, ja tee tehtävät 2 ja 4. Lisäksi muista huominen sanakoe kappaleesta 1! Bis morgen!

Ti 16.9

Tiistaina jatkoimme kappaleen 2 käsittelyä alleviivauksia tehden ja ääntämistä harjoitellen. Lisäksi opettelimme lukusanat 21-99, sekä haben-verbin. Poissaolijat opiskelevat nämä itsenäisesti, sekä tekevät t. 7 ja 9. Läksyksi t. 10 + opettele lukusanat sekä haben-verbin taivutus. Ensi viikolla on myös 1. kirjoitustehtävän palautus, josta lisäohjeita kopan tehtävä-kansiossa. Palautus ma/ ti 22./23.9. Kirjoitustehtävän tekevät kaikki, mutta se myös korvaa sanakokeen, joten erikseen ei kappaleesta 2 pidetä sanakoetta. 

Ke 17.9

Toinen viikko saksan alkeiskurssin parissa saatiin loppuun opiskelemalla kappale 2 loppuun. Lisäksi kertasimme lukusanoja, teimme puheharjoituksia ja katsoimme kertaavan videon kurssin asioista. Jos olit poissa, niin opiskele itsenäisesti epämääräinen ja määräinen artikkeli + t. 6. Läksyä ei kirjoitelman lisäksi muuta, muista siis minikirjoitelma alkuviikoksi! Maanantaina aloitamme reippaasti kpl 3 parissa.

Ma 22.9

Tänään siirryimme käsittelemään kappaletta 3. Poissaolijat suomentavat kappaleen huolellisesti, sekä tutustuvat muös Redemittel-lauseisiin. Tee itsenäisesti lisäksi t. 4abc sekä t. 6ab. Kopasta voi tutustua kysymyslauseen sanajärjestykseen (sanajärjestys-dokkari), sekä monikkoon. Läksyksi t. 2 ja 5 sekä Redemittel.

Ke 24.9

Eilinen tunti peruttiin,mutta tänään pääsimme taas vauhtiin saksan opiskelussa. Keskiviikkona ohjelmassa oli: Kieltosanat s. 43 sekä t. 8 sekä epäsäännöllisten verbien taivutus s. 44 + t. 9. Lisäksi lue kopan kielioppikansiosta epäsäännöllisten verbien taivutuksesta sekä man-rakenteesta. Kertaa myös haben ja sein-verbien taivutukset! Läksyksi kappaleen 3 sanat, joista pidämme maanantaina sanakokeen. Muista myös Redemittel-fraasit! :) Bis Montag!

Ma 29.9

Maanantaina pidettiin sanakoe kappaleesta 3. Lisäksi kertasimme epäsäännöllisten verbien taivutuksen ja voinnin tiedustelemista. Siirryimme myös kappaleeseen 4. Poissaolijat opiskelevat uuden tekstin huolellisesti, sekä tekevät t. 3 ja 4abc. Tee myös kopasta kpl 4 alleviivaukset ja muista lukea ajatuksella Redemittel-lauseet. Huominen tunti salissa Ylistökem2!

Ti 30.9

Tiistaina harjoiteltiin matkalipun ostamiskeskustelua ja opiskeltiin kellonaikoja. Poissaolijoiden kannattaa ehdottomasti kirjoittaa itselleen t. 5 keskustelu ylös tenttiäkin ajatellen. Opiskele viralliset ja epäviralliset kellonajat, tee myös t. 8a ja 8b. Lisäksi täytä sivut 57 ja 58 koskien modaaliapuverbejä, ja tee tehtävä 9a lauseita modaaliapuverbejä käyttäen. Läksyksi t. 10 s. 59 sekä eilen jaettu moniste loppuun.

Ke 1.10

Keskiviikkona harjoiteltiin verbejä oikein kunnolla. Poissaolijat tekevät eriävät yhdysverbit s. 60 sekä tehtävän 11A ja ehdottomasti myös 11B! 11B tehtävässä on siis tarkoitus sanoa, esimerkiksi, että "Bertolt Brecht junan täytyy lähteä raiteelta 8" tai "voi lähteä raiteelta 8". Lauseet siis kirjoitetaan uudelleen niin, että niihin otetaan mukaan modaaliapuverbit können/müssen/möchte. Kertaa myös näiden taivutus kaikissa persoonissa. Lisäksi tee t. 12. Läksyksi sanakokeen korvaava tehtävä: kirjoita 5 omaa lausetta käyttäen kappaleen sanoja, esimerkiksi voit käyttää apunasi t. 4C. Varmista, että näissä lauseissa ei ole modaaliapuverbejä können, müssen tai möchte. SITTEN: kirjoita kaikki 5 lausetta uudelleen niin, että käytät jokaisessa jotain em. modaaliapuverbiä.

Esim.     Minä herään aikaisin. Ich wache früh auf.

         -> Minun täytyy herätä aikaisin: Ich muss früh aufwachen. 

tai         Minä haluaisin herätä aikaisin: Ich möchte früh aufwachen

tai         Minä voin herätä aikaisin: Ich kann früh aufwachen.

 Schönes Wochenende und bis Montag! P.S. Kertaile myös hieman kellonaikoja ennen maanantaita :)

Ma 6.10

Maanantaina kerrattiin vielä kellonaikoja ja siirryttiin sitten kappaleeseen 5. Suomenna kappale huolellisesti, sekä tee kopan tehtäväkansion mukaiset alleviivaukset kappaleeseen. Lue myös ajatuksella läpi sanasto ja Redemittel-lauseet. Läksyksi t. 2a, 3 ja 4. Sanakoe tästä kappaleesta ensi viikon maanantaina.

Ti 7.10

Tiistaina opiskeltiin päälauseen sanajärjestystä (säännöt myös kopan kielioppi-osiossa), joten tee s. 69 kirjasta. Lisäksi s. 70 teitittelyn käskymuoto, sekä t. 6ab. Tehtävään 6b apukysymyksiä kopan tehtävä-kansiossa, mikäli ei meinaa aueta, mitä tehtävässä haetaan :) Tee lisäksi t. 7 kirjallisena itsellesi. Lisäksi teimme kuuntelutehtäviä ja opiskelimme lukusanat s. 73 sekä vuosiluvut s. 74.

Ke 8.10

Tänään päästiin testailemaan taitoja sekä lukusanojen, että tienneuvomisen osalta, sillä teimme runsaasti suullisia harjoituksia. Lisäksi ehdittiin myös aloittaa kappaletta 6. Lue siis kappale huolellisesti, suomenna, sekä tee sanastotehtävät 2a, 3 sekä 4a ja 4b (kirjoita b-kohta itsellesi ylös). Maanantaina myös sanakoe kappaleesta 5! Ensi viikko onkin sitten viimeinen kokonainen viikko ennen tenttiä, joten suosittelen olemaan ahkerasti paikalla, opettelemme heti maanantaina akkusatiivia, jonka oivaltaminen on todella tärkeää!

Ma 13.10

Tänään harjoitelimme vielä kahvilakeskustelua, ja lopputunti pakerrettiin kielioppia: akkusatiivi s. 87, sekä t. 8 ja 9, sekä modaaliapuverbit s. 83-84 sekä t. 5 ja 6. Käy myös kopan kielioppi-kansiossa lukemassa dokkari akkusatiivista.

HUOM! Tentti on siis viikon päästä tiistaina 21.10 alkaen klo 8.00, johon ei erikseen tarvitse ilmoittautua. Yksi kerta meillä siis jää sairastumiseni takia pitämättä, mutta sitä ei aleta uudelleenjärjestelemään, koska ehdimme käydä tällä viikolla viimeisetkin käsiteltävät asiat. Huomenna siis jatkamme kertaamalla hieman akkusativia, sekä aloitamme uuden kappaleen 7.

Ti 14.10

Tiistaina kerrattiin akkusatiivia ja aloitettiin uusi kpl 7. Suomenna siis huolellisesti, sekä tee sanastotehtävät 2, 3, 4 ja 6.

Ke 15.10

Keskiviikkona oli viimeinen tavallinen saksantunti, jolloin opiskeltiin persoonapronominien akkusatiivimuodot sekä werden-verbi. Tee siis s. 101 sekä 102 kokonaisuudessaan. Lisäksi t. 10, sekä t. 7 ja 8, jotka taitavat vielä olla tekemättä. Ensi maanantaina sitten kerrataan erityisesti kielioppia. Paikkallaolijat tekevät saamansa monisteen kotona loppuun. Muistutus myös vielä tentistä, eli tentti on ensi tiistaina 21.10 TASAN klo 8.00. Korpissa näkyvä viimeinen kerta on uusintatentti, jonne tulevat uusijat sekä ne, jotka eivät ensi tiistaina pääse paikalle. Uusintatenttiin ilmoittautuminen sähköpostilla, ensi viikon tenttiin ei tarvitse ilmoittautua erikseen. Schönes Wochenende! Muistakaa jo aktiivisesti valmistautua tenttiin, ettei sanaston kertaaminen jää viimeiseen iltaan..