Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Kurssipäiväkirja

tekijä: anjopaan — Viimeisin muutos keskiviikko 25. helmikuuta 2015, 10.15
Täältä löydät tietoa siitä, mitä milläkin opetuskerralla on tehty ja mitä on tullut läksyksi

Ti 13.1 

Willkommen zum Deutschkurs 1! Tervetuloa saksa 1-kurssille!

Ti 20.1

Vihdoin saimme kurssin aloitettua! Poissaolijoiden kannattaa lukea kurssin yleiset käytännön asiat täältä Materiaalikansiosta, dokkarista nimeltä "Yleistä kurssista.". Läksyksi tuli opetella Einsteigen-osiosta lukusanat 0-20 huomiseksi, voit kuunnella lukusanat täällä ja harjoitella samalla toistamaan perässä http://www02.oph.fi/etalukio/saksa/k1/k1_s09.html Opettele siis nämä. Lisäksi tee numeroista t. 4, eli kirjoita kirjaimet numeroin. Huomenna jatketaan ääntämisasioissa, ja ehditään aloittaa myös ensimmäinen varsinainen tekstikappale. Bis morgen! 

Ke 21.1

Keskiviikkona harjoittelimme saksan ääntämistä Einsteigen-osion tehtäviä tehden. Lisäksi siirryimme uuteen kappaleeseen yksi. Jos olit poissa, niin tutustu huolellisesti sanastoon, persoonapronomineihin sekä Redemittel-lauseisiin aukeamalla s. 12 ja 13, suomenna kappale 1 huolellisesti ja tee tehtävät 2a, 3ab ja 4. Perjantaina jatkamme kappaleen tekstin parissa.

Pe 23.1

Perjantain tunnilla jatkettin kpl 1 tekstin käsittelyä, sekä opeteltiin säännöllisten verbien preesenstaivutus. Poissaolijat, tehkää s. 17 sein-verbi sekä t. 7, ja lisäksi sivut 18-19 tehtävineen (8 taivuta verbit sekä 9). Muista tiistaina tarkastaa kansiosta tehtävät, verbin taivutus on tärkeä asia! Lisäksi sanatotehtävät 5 ja 6, sekä opettele ensi tunniksi kpl 1 Redemittel-lauseet, jotta osaat esitellä itsesi tiistaina :) Schönes Wochenende!

Ti 27.1

Tiistaina kertasimme verbin taivutusta, sekä saimme kappaleen 1 käsiteltyä loppuun. Sanakoe kappaleesta 1 on perjantaina, sovittiin, että aivan lopputunnista, jotta kaikki halukkaat ehtivät mukaan. Aloitimme myös uutta kappaletta 2. Jos olit poissa,niin tutustu huolellisesti s. 24 ja 25 sanastoon ja Redemittel-lauseisiin, sitten, tee t. 2 s. 27 ja suomenna huolellisesti kappale 2. Huomenna jatkamme siitä.

Ke 28.1

Keskiviikkona käsitelimme kappaletta 2, ja opettelimme artikkelien käyttöä. Poissaolijoiden tulee 1) varmistaa, että osaavat hyvin suomentaa kakkoskappaleen, 2) tehdä sanastotehtävät 3, 4 ja 5, 3) opiskella epämääräinen ja määräinen artikkeli s. 29 sekä tehdä t. 6 s. 30. Lisäksi läksyksi kaikille s. 32, eli haben-verbin (olla, omistaa) taivutus (apua saat kirjasta sivulta 186) ja t. 9ab. siihen liittyen. Lisäksi perjantaina on sanakoe kappaleesta 1, joten kertaa vielä nekin sanat perjantaiksi.

Pe 30.1

Perjantaina harjoiteltiin verbin taivutusta ja opeteltiin lukusanoja. Poissaolijat, tehkää t. 10 s. 33, lisäksi opettele lukusanat s. 31 ja tee t. 7, sekä t. 12 s. 34. Ensi viikolle tehtäväksi annettu myös pieni kirjoitelma, joka on pakollinen kaikille ja palautus pe 6.2. Ohjeistus löytyy tarkasti Kopan tehtävä-kansiossa olevasta 1. kirjoitustehtävä-kansiosta. Siellä myös sanastoapua perhejuttuihin ja harrastuksiin.

  • Kappaleen 2 sanakokeen tilalla (kpl 2 ei siis sanakoetta!), Palautus pe 6.2.

  • Kirjoita itsestäsi/perheestäsi/kuvitteellisesta henkilöstä pieni, muutaman lauseen kirjoitelma, jossa mukana ainakin seuraavat asiat: esiteltävän nimi, ikä, mistä tulee, missä asuu, ammatti, harrastukset

  • Apuna harrastus/ammattimoniste, perhe+harrastussanasto (kopassa) + etälukion saksa 1 (etenkin, jos esittelet muita ihmisiä), kopan tehtävä-kansiossa lisäsanastoa

Ti 3.2 
Tiistaina käytiin kpl 2 loppuun. Muistahan tehdä kirjoitelman, jonka palautus siis perjantaina ja tosiaan paperisena! Tämä unohtui mainita viime viikolla. Tänään aloitimme kpl 3 parissa. Jos olit poissa, niin suomenna erittäin huolellisesti, sekä tee t. 2, 3, 4abc sekä 6ab. Huomenna jatkamme tästä. Lisäksi sovittiin, että huomenna tunti alkaa vasta 8.30, ja loppuu klo 10. Jos tämä on sinulle ongelmallista, niin sitten voit lähteä varttia aikaisemmin. 
Ke 4.2
Keskiviikkona kertasimme kpl 3 sanastoa, sekä opiskeltiin reilusti kielioppia: puhuttiin kysymyslauseen sanajärjestyksestä, monikosta, epäsäännöllisten verbien taivutuksesta sekä kieltosanoista. Poissaolijoille on siis nyt aika paljon itsenäistä työtä. Lue kopan kielioppikansiosta dokkarit monikosta sekä epäsäännöllisten verbien taivutuksesta. Harjoittele itsenäisesti t. 7, jossa on kappaleen ydinlauseet. Tee kokonaisuudessaan sivut 43, 44, ja 45. Lisäksi tehtävä 5 sivulta 41 läksyksi, ja muistahan tehdä myös kirjoitelma perjantaiksi. Ensi viikon tiistaina pidämme sanakokeen kpl 3 sanoista. Bis Freitag!

 Pe 6.2

Perjantaina kertasimme epäsäännöllisiä verbejä, puhuttiin vielä kieltosanoista, ja aloiteltiin uuden kappaleen parissa. Poissaolijat, suomentakaa huolellisesti  kpl 4 sekä lue hyvin Redemittel, sekä tutustu hyvin sanastoon. Lisäksi tehtävät 3 sekä junalipun ostaminen t. 5, kirjoita se itsellesi paperille vuorosanoineen. Tiistaina lisäksi sanakoe kappaleesta 3. Schönes Wochenende!

Ti 10.2

Tiistaina käsiteltiin kpl 4 teksti, ja opeteltiin kellonajat. Poissaolijat, tehkää alleviivaukset itsenäisesti kopan tehtävä-kansiosta, sekä varmista, että sinulla on t. 5 itsellesi ylös kirjoitettuna (kannattaa harjoitella hyvin jo tenttiäkin ajatellen). Lisäksi opettele itsenäisesti kellonajat s. 55 ja 56. Tee huolellisesti tehtävät 8ab, b-kohta kannattaa vaikka kirjoittaa ylös. Läksyksi lisäksi t. 4ab, 6a, sekä 12. Huomenna vielä hieman kerrataan kellonaikoja, ja sitten opetellaan lopputunti kielioppia. Enemmistön toiveesta aloitamme jälleen huomenna vasta klo 8.30.

Ke 11.2

Keskiviikkona kertasimme kellonaikoja ja uutena asiana opeteltiin modaaliapuverbit müssen, können ja möchte. Tee huolellisesti sivut 57 ja 58 kotona. Läksyksi t. 9b omat lauseet sekä t. 10. Tee omia lauseita, koska me keräämme niitä jokaiselta, ja yhdessä sitten katsomme ne läpi. Perjantaina opettelemme myös eriävät yhdysverbit.

Pe 13.2

Perjantaina kerrattiin modaaliapuverbit ja opeteltiin eriävät yhdysverbit. Opettele sääntö ja tee niistä tehtävä 11A. Kappaleesta 4 ei pidetä sanakoetta, vaan tehtävänä on kirjoittaa 5 lausetta, joissa on modaaliapuverbit können/müssen/möchte. Kirjoita sitten samat lauseet uudelleen niin, että jätät niistä modaaliapuverbit pois. Esim.

Ich möchte morgen ein Auto kaufen. (haluaisin ostaa huomenna auton)

Ich kaufe morgen ein Auto. (ostan huomenna auton)

Eli yhteensä kirjoitat 10 lausetta. Palauta ensi ti tai ke! Lisäksi suomenna huolellisesti kpl 5, opettele Redemittel-lauseet, ja tee alleviivaukset itsenäisesti kopasta ja tee tehtävät 2a, 3 ja 4.Bis nächste Woche!

Ti 17.2

Tiistaina kerratiin tienneuvomista, ja lisäksi opeteltiin uusina asioina päälauseen sanajärjestys, teitittelyn käskymuoto, sekä lukusanat 100->. Teepäs siis nämä tehtävineen kotona ja lue kopasta Kielioppi-kansiosta sanajärjestyksestä dokkari. Läksyksi t. 6AB, b-tehtävään apuja tässä:

1. Pitäkää tauko! 2. Älkää juosko niin nopeasti! 3. Herätkää aikaisin! 4. Vaihtakaa junaa Rosenheimissa! 5. Ajakaa bussilla! 6. Menkää jalan! 7. Kääntykää oikealle! 8. Puhukaa saksaa!

Lisäksi muista kpl 4 lauseet huomiseksi! Perjantaille sovittiin myös kpl 5 sanakoe. Huomenna aloitamme kpl 6 parissa. Ja huomenna aloitamme jälleen klo 8.30!

Ke 18.2


Keskiviikkona aloitimme uuden kappaleen 6 parissa. Suomenna huolellisesti, ja lue Redemittel-lauseet ajatuksella. Lisäksi tee teht. 2a, 3, 4ab (kirjoita itsellesi b-kohta ylös!), sekä t. 7. Näiden pitäisi olla tehtynä perjantaina. Perjantaina lisäksi kpl 5 sanakoe. Perjantaina pureudumme kpl 6 kielioppiin, joten olisi hyvä, jos mahdollisimman moni pääsisi paikalle. Sanasto ja kappale pitäisi olla myös hyvin ymmärrettynä siihen mennessä.

Pe 20.2

Perjantaina kerrattiin kpl 6 sanastoa ja kahvilakeskustelua, mutta päntättiin myös ahkerasti kielioppia. Poissaolijat, lukekaa akkusatiivista kopan dokkari ja tee kirjasta sivut 87-88. Lisäksi opiskele modaaliapuverbejä lisää: s. 83-84 ja tee t. 5 ja 6 s. 85. Uusien modaaliapuverbien taivutuksen löydät myös kirjan takaa sivulta 187. Viikon päästä 27.2 on tentti, joten ala jo nyt hyvissä ajoin kertaamaan asioita ja tee alta pois juttuja, jotka ovat jääneet tekemättä. Tiistaina kertaamme akkusatiivia sekä modaaliapuverbejä, ja kappaleesta 7 opettelemme ainoastaan kieliopit, sillä aika loppuu kesken. Keskiviikkona yritämme tehdä kertaustehtäviä, jos suinkin ehdimme. Tentti siis perjantaina!

Ti 24.2

Tiistaina kerrattiin modaaliapuverbejä, akkusatiivia ja kahvilakeskustelua. Lisäksi opeteltiin kurssin viimeinen asia, eli persoonapronominien akkusatiivimuodot. Nämä tulevat vielä tenttiin! Tee siis s. 101-102 huolellisesti. Läksyksi lisäksi werden-verbin taivutus sekä t. 10. Huomenna katsotaan vielä noita pronomineja ja kerrataan muutenkin tenttiin. Tentti siis on vasta perjantaina!!

Ke 25.2

Keskiviikkona oli kertaustunti. Jos olit poissa, niin tee kopan Tehtävä-kansiosta modaaliapuverbi-, akkusatiivi, ja eriävät yhdysverbitehtävät. Niihin löytyy ratkaisut Ratkaisut-alikansiosta. Tentti alkaa perjantaina 14.15. Bis Freitag!