Ryhmätyökirjoitelman ohjeet

tekijä: Johanna Maria Moilanen Viimeisin muutos tiistai 10. huhtikuuta 2018, 15.27
Ryhmätyönä tehtävän kirjoitelman tarkoituksena on paitsi harjoitella saksaksi kirjoittamista myös soveltaa kurssilla opittuja kielioppiasioita käytäntöön.

 

Kirjoittakaa saksaksi tuttavallinen sähköpostiviesti tai kirje. Viestin sisältöön voitte valita vapaasti aiheita kurssin aikana käsiteltyjä teemoja.  Pituus on 100-200 sanaa. Tehtävä palautetaan Kopan-tehtävänpalautukseen (riittää, että yksi ryhmästä palauttaa). Sisällyttäkää kirjeeseen kurssilla oppimianne rakenteita:

 1. Akkusatiivia tai datiivia vaativat prepositiot
 2. Adjektiivin taivutus
 3. Järjestysluvut, järjestyslukuihin liittyviä ajanilmauksia
 4. Imperatiivi
 5. Säännöllisten verbien imperfekti

 

Käyttäkää kirjeessä mahdollisimman monipuolisia lauserakenteita: aloittakaa lauseita määreillä ja käyttäkää sivulauseita. Tarkistakaa kirjeestä huolella myös seuraavat asiat, ennen sen palauttamista.

 • Pää- ja sivulauseiden sanajärjestys
 • Kysymyslauseiden sanajärjestys
 • verbien taivutus

 

Tässä muutama huomio kirjeen kirjoittamisesta:

 • Päiväys ja paikka tulevat kirjeen oikeaan yläkulmaan, esim. muodossa Berlin, den 14. Januar 1999. Päiväys luettaisiin seuraavasti: den vierzehnten Januar neunzehnhundertneunundneunzig. Päiväys on siis järjestysluku.
 • Kirje alkaa yleensä puhuttelulla Lieber + miehen etunimi tai Liebe + naisen etunimi, jos kyseessä on tuttavallinen kirje esim. ystävälle.
 • Itse kirjeessä tietenkin pyritään noudattamaan kappalejakoa ja muutenkin rakentamaan teksti loogisesti ja järkevästi. Useimmiten tuttavallisessa kirjeessä kerrotaan omista asioista mutta otetaan huomioon myös vastaanottaja, eli kysellään hänenkin kuulumisistaan sekä pyydetään vastaamaan kirjeeseen.
 • Kirjeen loppuun kirjoitetaan usein toivotuksia kuten Alles Gute, joka tarkoittaa kaikkea hyvää. Sen sijaan tai sen lisäksi voidaan kirjoittaa esim.: mit freundlichen Grüßen (ystävällisin terveisin), mit vielen lieben Grüßen (monin rakkain terveisin) jne. sen mukaan miten tuttavallinen halutaan olla. Mit freundlichen Grüßen on hyvin sopiva lopetus myös virallisempaan kirjeeseen, joka on aloitettu esim. sanoilla Sehr geehrter Herr Schnee,
 • Tuttavallinen yhdelle henkilölle kirjoitettu kirje lopetetaan yleensä sanalla Deine + naisen nimi, esim. Deine Susanne, tai Dein + miehen nimi, esim. Dein Martin. tai Gruß/ schöne Grüsse / herzliche Grüße + kirjoittajan nimi
 • Jos kirjoitetaan usealle henkilölle tuttavallisesti, voidaan kirje aloittaa esim. Lieber Frank, Liebe Inge,... ja lopettaa vastaavasti monikon toisen persoonan omistuspronominilla Euer Stefan tai Eure Virallinen kirje lopetetaan siten, että lopputervehdyksen (mit freundlichen Grüßen) jälkeen tulee vain allekirjoitus.

Lähde: http://materiaalit.internetix.fi/fi/kielet/saksa2/l5teil4.htm

Täältä löydät lisää sanastoa ja vinkkejä kirjoittamiseen:

https://fi.bab.la/sanontoja/henkilökohtainen/sähköposti/suomi-saksa

 

 Viel Spaß beim Schreiben!


1.

Arffman Atte

Eskelinen Ville

Haakana Veikko

3.

Herpman Juho

Hirvonen Salla

Humppi Jyri

4.

Huttunen Olli

Jokinen Sampo

Jäkälä Heikki

5.

Järvinen Konsta

Kautto Emilia

Kela Jenna

6.

Koponen Arto

Kosonen Kati

Kuivalainen Joni

7.

Kuurila Jasu

Kärnä Selja

Lehtonen Ville

8.

Leppä Mikki

Monto Tuukka

Mäkinen Tommi

9.

Nieminen Teemu

Nyman Joel

Ollikainen Antti

10.

Parkkinen Jari

Pekkarinen Juho

Peshev Ivan

11.

Pökkä Justiina

Rajala Matti

Rydefalk Lukas

12.

Sundberg Juho

Suoranta Arttu

Syrjälä Kaisu