Pixlr-kuvankäsittelyohjelma

tekijä: Tanja Tuulikki Välisalo Viimeisin muutos perjantai 02. heinäkuuta 2010, 15.48
Internet-selaimessa toimivan kuvankäsittelyohjelman käytön esittely ja harjoitus.

Pixlr-ohjelma toimii www-selaimessa ilman erillistä ohjelman asentamista. Seuraavassa on lyhyesti esitelty ohjelman perustoiminnot. Lopuksi on annettu ohjeet kuvankäsittelyharjoitukseen.

Kuvatiedostojen kanssa työskentely

Nämä toiminnot löytyvät File-valikosta.
New - Uuden kuvan luominen  
Open - Kuvatiedoston avaaminen
Save - Kuvatiedoston tallentaminen

Nämä toiminnot löytyvät Edit-valikosta.
Redo - Edellisen toiminnon peruminen  
Undo - Edellisen toiminnon toistaminen

Kuvan koon muokkaaminen ja kuvan kääntäminen

Nämä toiminnot löytyvät Image-valikosta.
Image size - Kuvan koon muokkaus  
Canvas size - Kuva-alan koon muokkaus
Rotate canvas (eri vaihtoehtoja) - Kuvan kääntäminen 
Flip (eri vaihtoehtoja) - Kuvan kääntäminen peilikuvaksi

Kuvan rajaus

Tools-ikkunan Crop-työkalulla voit valita haluamasi alueen. Syntyvää rajausta voit vielä muokata tarttumalla valinta-alueen kulmiin ja niitä raahaamalla. Kun olet tyytyväinen rajaukseen, hyväksy tekemäsi valinta tuplaklikkaamalla valinta-alueen keskeltä. Valinnan ulkopuolelle jäävät kuvan osat leikkautuvat pois.

Tasojen käyttäminen

Tasot (layers) helpottavat kuvankäsittelyä. Niiden avulla eri elementtejä voidaan sijoittaa eri tasoille ja käsitellä toisistaan erillisinä. Näin yhteen kuvan osaan tehdyt muokkaukset eivät vaikuta toisiin kuvan osiin. Seuraavassa on ohjeet tasojen käyttämistä opastavaan harjoitukseen, jossa pääsee kokeilemaan useita muitakin työkaluja.

Harjoitus

 

lehti_esim1.jpg

Uusi kuva voidaan luoda esimerkiksi irrottamalla objekti taustasta, liittämällä se uudelle taustalle ja lisäämällä kuvaan tekstiä, kuten yllä olevan kuvan vaahteran lehdelle on tehty. Seuraavassa on tähän ohjeet:

lehti_esim2.jpg
 • Valitse Tools-ikkunasta Lasso-työkalu objektin rajaamista varten. Ylävalikon alapuolelle ilmestyy työkaluun liittyviä valintoja.
 • Valitse Polygonal lasso tool eli kulmikas lasso. Työkalun avulla voit klikkailla valinta-alueen reunoja pitkin hiirellä, jolloin valintaviiva piirtyy aina edellisen ja uuden klikkauksen välille. Ole tarkkana, että viimeinen klikkaus osuu täsmälleen samaan pisteeseen kuin ensimmäinen!
  • Voit tarvittaessa poistaa valinnan valikkokomennolla Edit > Deslect all.
  • Työskentely on helpompaa, jos tarkastelet kuvaa suurempana View-valikosta löytyvän Zoom in -työkalun avulla. (Vastaavasti Zoom out -työkalulla saat näkymää loitonnettua.)
 • Kopioi valinta-alue valikkokomennolla Edit > Copy tai näppäinyhdistelmällä Ctrl + C.
 • Luo uusi kuva valikkokomennolla File > New tai näppäinyhdistelmällä Ctrl + N.
 • Liitä aiemmin kopioimasi uusi valinta-alue kuvaan valikkokomennolla Edit > Paste tai näppäinyhdistelmällä   Ctrl + V.
 • Oikean reunan Layers-ikkunassa näkyy nyt kuvan kaksi tasoa: taustaväritaso (Background) ja juuri liitetyn valinnan sisältävä Layer 1. Kulloinkin aktiivinen taso näkyy sinisenä.
 • Siirrä liittämäsi objektin sijaintia uudessa kuvassa valitsemalla Tools-ikkunasta liikuttelutyökalu Move. Tartu sen jälkeen hiirellä objektiin ja siirrä se kuvassa sopivaan paikkaan.
 • Muokkaa sitten kuvan taustaväriä. Aktivoi taustaväritaso Layers-ikkunassa. Valitse Tools-ikkunasta maalaustyökalu Paint bucket tool. Valitse sen jälkeen saman ikkunan alaosasta mieleisesi väri valitsemalla Set foreground color. Kun olet valinnut mieleisesi värin paletista, klikkaa kuvassa. Valitsemasi väri korvaa nyt aiemmin käytetyn valkoisen taustavärin.
 • Tallenna kuva. Jos valitset tiedostomuodoksi PXD (Layered Pixlr image), pääset muokkaamaan kuvan tasoja vielä myöhemmin uudellene samassa ohjelmassa. Jos taas valitset jonkin toisista tiedostomuodoista, voit käyttää kuvaa sellaisenaan vaikkapa verkkosivuilla.