Tiedon visualisointi

tekijä: Saara Kristiina Juutinen Viimeisin muutos torstai 22. marraskuuta 2018, 15.43
Graafisen suunnittelun perusteita

Aluksi

Visuaalista taittoa tehdessä on tärkeää ymmärtää muutamia perusasioita pelkän ohjelmisto-osaamisen lisäksi. Alla on osioita joihin kannattaa tutustua kurssin alkuvaiheessa. Kaikilla osa-alueilla on oleellinen merkitys hyvän ja tasapainoisen *taiton tekemisessä.

*taitto= kun tällä sivustolla puhutaan taitosta sillä tarkoitetaan visuaalista suunnittelun tuotosta.

Lue lisää taitto-sanan merkityksestä graafinen-sivustolta:

https://www.graafinen.com/suunnittelu/yleista/taitto/

 

Tiedoston luominen

Tutustu Jyväskylän Yliopistopainon tekemään aineisto-ohjeeseen. Näin saat peruskäsityksen mitä vaatimuksia ja oletuksia erilaisissa aineistoissa on painoon lähetettäessä. Kun teet itsellesi uudenlaisia töitä, jotka ovat menossa painoon on hyvä jo työn aloitusvaiheessa selvittää työn kriteerit painotalosta = missä muodossa ja millaisen tiedoston painotalo haluaa.

 

Leikkuuvarat

Kurssilla on tehtäviä joihin vaaditaan leikkuuvarat (Bleed) ja leikkuumerkit (Crop marks). Hyvä leikkuuvaran määritys on pääsääntöisesti aina 3 mm. Yllä olevassa kuvassa punainen viiva kuvaa leikkuvaran rajaa. Musta ääriviiva on varsinaisen dokumentin raja. Kuvat näyttävät mihin asti värialue täytyy vetää työssä kun halutaan, että väri tulee aivan reunaan asti.

Mihin leikkuuvaroja sitten oikein tarvitaan? Jos lähetät esimerkiksi käyntikorttisi painoon, se ei tulostu heti käyntikortin kokoisena. Tekemäsi käyntikortti asetellaan isommalle paperiarkille/ paperirullalle ja vasta tulostuksen jälkeen tuote leikataan oikean kokoiseksi. Mikäli käyntikortissa on värialueita jotka menevät kuvan reunaan asti, varmistetaan leikkuuvaralla ettei tuotteen/työn reunaan jää valkoista raitaa. Leikkuri ei kykene leikkaamaan tuotetta niin tarkasti, että ilman leikkuuvaroja lähetetystä käyntikorttisarjasta kaikki tulisivat virheettöminä ulos.

 

Tiedoston mitat

Hyvä koko määrittyy taiton käyttötarkoituksen mukaan. Millaiseen käyttöön taittotyö on tulossa? Onko kyseessä käyntikortti vai esimerkiksi esite? Nämä samat tekijät määrittävät taiton materiaali- ja tulostusvalintoja. Jokainen valinta joka tiedostoa luodessa tehdään vaikuttaa taittotyön ilmeeseen ja uskottavuuteen. Alla on eriteltyinä muutama taittotyö joille on annettu esimerkkikokoja.

 

Käyntikortti

Ei ole olemassa yhtä oikeaa käyntikortti kokoa. Käyntikorttia suunnitellessa on hyvä muistaa mikä on sen tehtävä. Käyntikortti mahtuu usein lompakon korttitaskuun. Käyntikortti on tapa jättää yhteystietonsa mahdolliselle yhteistyökumppanille, asiakkaalle tai esimerkiksi työnantajalle. Yksi yleisimmin käytetty käyntikorttikoko on: 90 mm x 50 mm.

Huom: Käyntikortteihin myös pääsääntöisesti aina tulee laittaa leikkuuvarat ja leikkuumerkit. Kortit leikataan painotalossa tulostuksen jälkeen isommista paperiarkeista. Leikkuuvarat varmistavat, että väri tulee tasaisesti kaikkialle.

 

Paperikoot

havainnekuva

Kansainvälisesti käytössä oleva ISO 216:2007 määrittelee muunmuassa paperikokoja muutamassa eri sarjassa. Yllä on kuva A-sarjasta. Pienempi koko on yleensä aina puolet isommasta. Voit lukea enemmän ISO Standardeista heidän omilta verkkosivuiltaan: https://www.iso.org/standard/36631.html ja https://www.iso.org/about-us.html

 

Värioppi:

Värioppi on käsitteenä hyvin laaja. Tässä materiaalissa siihen ei perehdytä syvällisesti, mutta alla on tärkeää perustietoa aiheeseen liittyen.

 

Pantone

Näiden kahden väriavaruuden lisäksi voit halutessasi tutustua Pantone väreihin. Esimerkiksi tulostettaessa pantone väri on aina omana värinään = väri on aina samanlainen. Pantone värien käyttö lisää tuotteen kustannuksia, mutta sitä käytetään erityisesti brändäyksessä: Fazerin Sininen. Pantone-väreillä on myös mahdollista tulostaa erikoisvärejä, esimerkiksi: kulta ja hopea.

 

Värihallinta

Kun valitset värejä ja teet visuaalista taittoa, on hyvä tiedostaa että värit ja niiden sävy saattavat vaihdella eri laitteiden ja valmistustapojen välillä. Värihallinnalla pyritään saamaan värit näyttämään samalle jokaisessa muodossa: digitaalisella näytöllä ja painettuna tuotteena. Värihallintaan voit tutustua itsenäisesti perehtymällä seuraaviin sanoihin: ICC-profiili, ISO-standardi, CMYK, RGB, värihallinta.

Esimerkiksi osoitteesta:

http://www.color.org/index.xalter

 

Visuaalisuus

Erilaisin visuaalisin keinoin voidaan korostaa ja nostaa taiton sisältöä esiin. Niillä kyetään kuitenkin myös hukuttamaan taiton sisältöä. Visuaalisia korostuksen keinoja ovan muun muassa: typografia, sommittelu, tila ja värien käyttö. Alla on eriteltynä mitä näissä osa-alueissa olisi ainakin hyvä pyrkiä pohtimaan taittoa tehdessä

 

Värien käyttö, mitä tulee huomioida?

Värien käytössä on hyvä pohtia kenelle ja millaiselle yleisölle työ tulee nähtäville. Mikäli työ on tulossa kansainväliseen ympäristöön, on hyvä huomioida värien merkitsevän ja luovan erilaisia mielikuvia eri kulttuureissa. Myös valo vaikuttaa värien näkemiseen. Visuaalisessa taitossa yleensä tavoitteena on jonkinlaisen vaikutuksen tekeminen kohdeyleisöön. Värien avulla voidaan luoda mielikuvia ja tunnelmaa.

 

Värien merkityksen lisäksi on värivalinnoissa tärkeää pohtia ainakin seuraavaa kahta kysymystä:

 • Vaikuttavatko valintani sisällön luettavuuteen?

 • Rajaanko valinnoillani tarkoittamatta kohdeyleisöä? (esimerkiksi: värisokeat) Mikäli työhösi on tulossa paljon värejä, on hyvä muistaa että me jokainen myös näemme värit hieman eri tavalla.

Tutustu halutessasi värien merkitykseen eri kulttuureissa alla olevasta osoitteesta:

https://informationisbeautiful.net/visualizations/colours-in-cultures/

 

Resoluutio

Hyvä resoluutio riippuu työn käyttötarkoituksesta. Painetun ja verkkoon tulevan materiaalin resoluutiovaatimukset ovat erilaisia, koska ne ovat tyypiltään erilaisia. Resoluution määrityksessä on hyvä muistaa: mitä isompi resoluutio, sitä raskaampi tiedosto. Alla on muutama perusresoluutio merkittynä ylös

Verkkoresoluutio: 72-97 ppi

Painoresoluutio (vaihtelee kuitenkin tekniikasta rippuen): 300 ppi

 

Sommittelu ja asettelu

Mihin sinun silmäsi katsovat ensimmäisenä kun avaat sanomalehden tai katsot maalausta? Mikä saa sinut pysähtymään ja katsomaan jotain visuaalista taittoa? Näitä asioita on hyvä pohtia kun teet mitä tahansa visuaalista taittotyötä. Jos teet esimerkiksi tutkimusposteria on hyvä miettiä mikä saa ihmiset pysähtymään ja lukemaan sen.

 

Tila

Kun kävelet kaupungilla, kiinnitä huomiota eri yrityksien ulkoasuun: Onko yrityksen logon ympärillä paljon vai vähän tyhjää tilaa? Millaisten yritysten logon ympärillä on paljon tyhjää tilaa? Kun näet julisteita tai esitteitä miten lähelle teksti menee paperin reunaa?

Tila on taittoa tehdessä tehokas tapa korostaa työn sisältöä.

 

Ja ennen kaikkea:

Vertaile ja pyydä mielipiteitä. Kun teet visuaalista taittoa, joka on tulossa julkisesti nähtäville kannattaa siitä pyytää mielipidettä myös muilta. Omalle työlleen tulee hyvin nopeasti sokeaksi. Tuore silmäpari huomaa paremmin jos jonkun tekemäsi valinnan voisi toteuttaa hieman toisella tavalla.

 

Ennen työsi laatimista

 • Kokoa aina materiaalit valmiiksi ennen työskentelyn aloittamista: tee aina tekstit valmiiksi, valitse kuvat ja graafit sekä hanki logot ym. tunnukset.

 • Tee myös tarvittavat kuvankäsittelyt ja rajaukset valmiiksi - tosin jotain on mahdollista tehdä myös ohjelmistojen työkaluilla.

Käyntikortin luominen Adobe Illustratorilla


Avaa Adobe Illustrator


Uuden tiedoston luominen Adobe Illustrator CC:llä: voit luoda joko valitsemalla Create new Document/ Luo uusi tiedosto tai menemällä ohjelman ylävalikkoon File -> New/ Tiedosto -> Uusi

Avautuvasta valikosta tehdään työn asetukset. Esimerkki kuvassa on numeroituja laatikkoja joiden kohtia on avattu tarkemmin alla:

 1. Illustratorissa on kategorioittain sopivia kokovaihtoehtoja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tästä voit valita omaan työhösi sopivimman kohdan ja valita mieleisesi vaihtoehdon. Valmiissa vaihtoehdoissa on esimerkiksi heti: painoon tai verkkoon sopiva resoluutio.

 2. Tiedoston nimen voit määrittää tässä.

 3. Mikäli valmiissa valinnoissa ei ole haluamaasi kokovaihtoehtoa, voit tehdä tähän haluamasi määritykset. (Esimerkiksi käyntikorttiin: Width/Leveys: 90 mm x Height/Korkeus: 50 mm) Artboards-kohdasta voit määrittää kuinka monta sivua työhösi tulee. Jos käyntikortista on tulossa kaksipuolinen niin silloin tähän kohtaan määritetään kaksi. Orientation-kohdasta voit määrittää tuleeko työsi pisin kulma pysty vai vaaka suuntaan.

 4. Leikkuuvara/Bleeds. Tässä kohdassa voit määrittää tiedostolle leikkuuvarat. 3 mm kaikkiin neljään vaihtoehtoon on hyvä asetus käyntikortille.

 5. Tässä kohtaa ovat väriin ja resoluutioon liittyvät asetukset. Hyvä resoluutio käyntikortille on 300ppi. CMYK on hyvä Color Mode käyntikortille.


Kun olet tehnyt haluamasi valinnat voit painaa oikean alakulman painiketta: Create/Luo. Tämän jälkeen tyhjä dokumentti avautuu ohjelmassa.


Luo uusi tiedosto Illustratorilla ja määritä siihen käyntikortille sopivat asetuksetVasen työkalpalkki

Kokeile vetää dokumenttiin ainakin yksi tekstilaatikko ja lisää siihen tekstiä. Kokeile myös siirtää tekstilaatikkoa Selection Tool:in avulla. Menemällä tekstilaatikon reunaan voit myös vielä muuttaa sen kokoa Selection Tool:in avulla.

Kokeile laittaa dokumenttiin ainakin yksi muoto Rectangle Tool:illa tai jollain muulla muototyökalulla.


Objektien järjestys

Aktivoi objekti jonka haluat siirtää taaemmas jonkun toisen objektin taakse. Paina sen päällä hiiren oikeaa ja valitse Arrange -> Sent to back/ Järkestä -> Siirrä taakse jos haluat lähettää Objektin kaikkein taaimmaiseksi. Mikäli haluat tehdä jotain muuta käytä Arrange valikosta sinulle sopivaa valintaa.


Siirrä luomasi muoto  aikaisemmin luomasi tekstilaatikon taakse

Värin määrittäminen

Lue lisää väreistä Adoben sivuilta:

https://helpx.adobe.com/fi/illustrator/user-guide.html?topic=/fi/fi/illustrator/morehelp/color.ug.js


Kokeile määrittää tehdylle muodolle ja/tai tekstille väriOikea työkalupalkki ja ylävalikko

Vasemman työkalupakin lisäksi Illustarorissa on myös oikealla puolella valikko joista voit vaikuttaa esimerkiksi: viivan paksuuteen, tekstin ulkoasuun ja väreihin. Lisävalikoita saat menemällä ylävalikon kohtaan: Windows ja painamalla haluamaasi kohtaan.


Jos aktivoimasi valikko ei heti kiinnity oikeaan valikkoon, vaan kuvake ilmestyy yksittäin saat sen kiinni oikeaan valikkoon menemällä kuvakkeen päälle, painamalla sen päällä hiiren vasemman pohjaan ja raahaamalla sen haluamaasi kohtaan oikeaan palkkiin tai muuhun haluamaasi kohtaan.


Tekstin asetteluun liittyvät valinnat saat näkyviin ylävalikosta Windows -> Type -> Character. Ne saattavat myös olla sinulla jo valmiiksi saatavilla oikeasta sivuvalikosta kirjian kuvakkeen takaa. Paragraph:in kautta voit vaikuttaa kappaleen asetuksiin


Kokeile vaihtaa tekemääsi tekstiin fontti ja fonttikoko. Voit halutessasi kokeilla myös tekstin asetteluun liittyviä ominaisuuksia.


Oikean valikon Stroke valikosta voit tehdä asetuksia ääriviivalle. Voit muuttaa viivan paksuutta, tyyliä, sekä päitä. Mikäli valikko ei ole sinulla näkyvissä saat sen näkyviin ylävalikon kohdasta Windows -> Stroke


Kokeile tehdä muutoksia tekemäsi muodon ääriviivaan tästä valikosta.


Oikeassa valikosta löytyy myös Aligment. Tästä valikosta voit ryhmitellä objekteja suhteessa toisiinsa. Esimerkiksi keskittää.


Tutustu halutessasi ohjelman muihin toimintoihin


Kuvan lisääminen

Kuvan voit lisätä Illustrarotissa ylävalikosta File -> Place

Riippuen haluatko linkittää kuvan aktivoi tai poista linkitysvalinta ja paina place.

Lisää aiheesta:

https://helpx.adobe.com/illustrator/using/importing-artwork-files.htmlKokeile  tehdä haluamasi kaltainen taittotyö.


Tallennus

Adobe Illustrarosissa voit tallentaa tiedoston menemällä ylävalikkoon: File -> Save / Tiedosto -> Tallenna. Tallennusmuodoista voit valita AI:n joka on llustratorin oma tiedostomuoto, tai PDF-tiedostomuodon. Voit käsitellä tiedostoa jälkeenpäin valitsemalla: Preverse Illustrator Editing Capabilities.Jos haluat tallentaa dokumentin johonkin muuhun muotoon valitse File -> Export / Tiedosto -> Vie ja valitse avautuvasta valikosta haluamasi tiedostomuoto (esimerkiksi jpg).


Tallenna dokumentti pdf-muotoon ja säilytä Illustration muokkausmahdollisuudet. Mikäli olet tehnyt dokumenttiin leikkuuvarat aktivoi myös valinnat: Use Document Bleed Settings ja Trim Marks.


Lisää ohjeita ja tutoriaaleja voit katsoa Adoben sivuilta:

https://helpx.adobe.com/fi/illustrator/user-guide.html

https://helpx.adobe.com/illustrator/tutorials.html


Julisteen luominen Adobe Illustratorilla


Avaa Adobe Illustrator


Uuden tiedoston luominen Adobe Illustrator CC:llä: voit luoda joko valitsemalla Create new Document/ Luo uusi tiedosto tai menemällä ohjelman ylävalikkoon File -> New/ Tiedosto -> Uusi

Avautuvasta valikosta tehdään työn asetukset. Esimerkki kuvassa on numeroituja laatikkoja joiden kohtia on avattu tarkemmin alla:

 1. Illustratorissa on kategorioittain sopivia kokovaihtoehtoja erilaisille taittotöille. Tästä voit valita omaan työhösi sopivimman kohdan ja valita mieleisesi vaihtoehdon. Esimerkiksi kohdasta Print löydät A4 ja valitsemalla View All Presents löydät myös koon A3. Asetukset tulevat tätä kautta heti painoon sopiviksi.

 2. Tiedoston nimen voit määrittää tässä

 3. Mikäli valmiissa valinnoissa ei ole haluamaasi kokoa valmiina, voit tehdä tähän haluamasi määritykset. Artboards kohdasta voit määrittää kuinka monta sivua työhösi tulee. Orientation kohdasta voit määrittää tuleeko työsi pisin kulma pysty vai vaaka suuntaan.

 4. Leikkuuvara/Bleeds. Mikäli työ ollaan lähettämässä painoon määrittää työlle 3 mm bleed:it

 5. Tässä kohtaa ovat väriin ja resoluutioon liittyvät asetukset. Hyvä resoluutio tässä kohtaa tulostettavalle julisteelle on 300 ppi. CMYK on hyvä Color Mode.

Kun olet tehnyt haluamasi valinnat voit painaa oikean alakulman painiketta: Create/Luo.

Luo uusi tiedosto Illustratorilla ja määritä siihen julisteelle sopivat asetukset


Vasentyökalupalkki

Illustrator keskeisimmät työkalut. Alla olevat työkalut löytyvät ohjelman vasemman laidan työkalupalkista:

Kokeile vetää dokumenttiin otsikolle oma tekstilaatikko ja lisää siihen tekstiä. Luo sisällölle tämän jälkeen oma tekstilaatikko ja lisää sisältö. Siirtele halutessasi tekstilaatikkoja Selection Toolin avulla.


Polkujen tekeminen

 

Kokeile laittaa dokumenttiin ainakin yksi muoto Rectangle Tool:illa tai muulla muoto työkalulla.


Objektien järjestys

Aktivoi objekti jonka haluat siirtää taaemmas. Paina sen päällä hiiren oikeaa ja valitse Arrange -> Sent To Back/ Järjestä -> Lähetä taakse jos haluat lähettää Objektin kaikkein taaimmaiseksi. Mikäli haluat tehdä jotain muuta käytä Arrange valikosta sinulle sopivaa valintaa

Siirrä luomasi muoto  aikaisemmin luomasi tekstilaatikon taakse

Kokeile määrittää luomallesi muodolle tai tekstille väri


Oikea työkalupalkki ja ylävalikko

Vasemman työkalupakin lisäksi Illustarorissa on myös oikealla puolella valikko joista voit vaikuttaa esimerkiksi: viivan paksuuteen, tekstin ulkoasuun ja väreihin. Lisävalikoita saat menemällä ylävalikon kohtaan: Windows ja painamalla haluamaasi kohtaan.


Jos aktivoimasi valikko ei heti kiinnity oikeaan valikkoon, vaan kuvake ilmestyy yksittäin saat sen kiinni oikeaan valikkoon menemällä kuvakkeen päälle, painamalla sen päällä hiiren vasemman pohjaan ja raahaamalla sen haluamaasi kohtaan oikeaan palkkiin tai muuhun haluamaasi kohtaan.


Tekstin asetteluun liittyvät valinnat saat näkyviin ylävalikosta Windows -> Type -> Character. Ne saattavat myös olla sinulla jo valmiiksi saatavilla oikeasta sivuvalikosta kirjan kuvakkeen takaa. Kohdasta Paragraph voit vaikuttaa kappaleen asetuksiin


Kokeile vaihtaa tekemääsi tekstiin fontti ja fonttikoko. Voit halutessasi kokeilla myös tekstin asetteluun liittyviä ominaisuuksa.


Oikean valikon Stroke valikosta voit tehdä asetuksia ääriviivalle. Voit muuttaa viivan paksuutta, tyyliä, sekä päitä. Mikäli valikko ei ole sinulla näkyvissä saat sen näkyviin ylävalikon kohdasta Windows -> Stroke.

Oikeassa valikosta löytyy myös Alingment. Tästä valikosta voit ryhmitellä objekteja suhteessa tosiinsa. Esimerkiksi keskittää.


Kokeile tehdä muutoksia tekemäsi muodon ääriviivaan tästä valikosta.


Tutustu halutessasi ohjelman muihin työkaluihin ja ominaisuuksiin


Kuvan lisääminen

Kuvan voit lisätä illustrarotissa ylävalikosta File -> Place

Riippuen haluatko linkittää kuvan aktivoi tai poista linkitysvalinta ja paina place.

Lisää aiheesta:

https://helpx.adobe.com/illustrator/using/importing-artwork-files.html


Tee haluamasi kaltainen taitto


Tallennus

Adobe Illustratorissa voit tallentaa tiedoston menemällä ylävalikkoon: File -> Save / Tiedosto -> Tallenna. Tallennus muodoista voit valita AI:n joka on llustratorin oma tiedostomuoto, tai PDF-tiedostomuodon. Voit käsitellä tiedostoa jälkeenpäin valitsemalla: preverse Illustrator editing capabilities.


Jos haluat tallentaa dokumentin johonkin muuhun muotoon valitse File -> Export / Tiedosto -> Vie ja valitse avautuvasta valikosta haluamasi tiedostomuoto.


Tallenna dokumentti pdf-muotoon ja säilytä Illustrator muokkausmahdollisuudet. Mikäli olet tehnyt dokumenttiin leikkuuvarat aktivoi myös valinnat: Use Document Bleed Settings ja Trim Marks.


Lisää ohjeita ja tutoriaaleja voit katsoa Adoben sivuilta:

https://helpx.adobe.com/fi/illustrator/user-guide.html

https://helpx.adobe.com/illustrator/tutorials.html


Julisteen luominen Adobe InDesign:lla

Avaa Adobe InDesign

Uuden tiedoston luominen Adobe InDesign CC:llä: voit luoda joko valitsemalla New../ Uusi.. tai menemällä ohjelman ylävalikkoon File -> New -> Document/ Tiedosto -> Uusi -> Dokumentti

Avautuvasta valikosta tehdään työn asetukset. Esimerkki kuvassa on numeroituja laatikkoja joiden kohtia on avattu tarkemmin alla:

 1. Tässä kohtaa voit määrittää millaiseen käyttöön työsi on tulossa ja montako sivua siihen tarvitset. Valitse kohdasta Intent vaihtoehto Print. Jos tekisit työtä suoraan verkkoon tai mobiilin löydät niille tästä kohtaa omat valintansa.

 2. Voit määrittää tähän haluamasi paperikoon suoraan tai valita paperikoon Page Size/ Sivun koko valikosta. Orientation kohdasta voit määrittää tuleeko työsi pisin kulma pysty vai vaaka suuntaan.

 3. Columns kohdasta voit valita kolumnien määrän työssäsi. Gutter määrittää tyhjä tilaa kolumnien väliin.

 4. Leikkuuvara/Bleeds. Onko työsi tulossa painoon tulostettavaksi? Vai tulostetaanko se kotitulostimella? Mikäli työ ollaan lähettämässä painotaloon määritä työllesi 3 mm bleedit.  Aktivoimalla vasemman alareunan Preview laatikon voit katsella tekemiesi muutoksien vaikutuksia tulevaan dokumenttiisi. Kun dokumentti on oikeanlainen paina OK.

Luo uusi tiedosto InDesignilla ja määritä siihen julisteelle sopivat asetukset

Tämän jälkeen luomasi tiedosto avautuu ohjelmaan.


Vasen työkalupalkki

Kokeile vetää dokumenttiisi otsikolle oma tekstilaatikko ja lisää siihen tekstiä. Luo sisällölle tämän jälkeen oma tekstilaatikko ja lisää siihen sisältö. Siirtele halutessasi tekstilaatikkoja Selection Toolin avulla.


Polkujen tekeminen

Kokeile laittaa dokumenttiin ainakin yksi muoto jollain muototyökalulla


Objektien järjestys

Aktivoi objekti jonka haluat siirtää taaemmas. Paina sen päällä hiiren oikeaa ja valitse Arrange -> Sent to back/ Järjestä -> Lähetä taakse jos haluat lähettää Objektin kaikkein taaimmaiseksi. Mikäli haluat tehdä jotain muuta käytä Arrange valikosta sinulle sopivaa valintaa

Kokeile siirtää luomasi muoto  aikaisemmin tehkemäsi tekstilaatikon taakse


Värin määritys

Kokeile määrittää luomallesi muodolle tai tekstille väri


 1. Lisävalikoita saat menemällä ylävalikon kohtaan: Windows ja painamalla haluamaasi kohtaa.

 2. Jos haluat tehdä tekstimuotoilut käyttäen tyylejä, saat tyylivalikon esiin tästä. Windows -> Style -> Character Styles tai Paragraph Styles.

 3. Vasemman työkalupakin lisäksi InDesign on myös oikealla puolella valikko joista voit vaikuttaa esimerkiksi: viivan paksuuteen, tekstin ulkoasuun ja väreihin. Tähän voit koota Windows valikon kautta avaamiasi lisävalikoita. Jos lisävalikko ei heti kiinnity oikeaan valikkoon, vaan kuvake ilmestyy yksittäin, saat sen kiinni oikeaan valikkoon menemällä kuvakkeen päälle, painamalla sen päällä hiiren vasemman pohjaan ja raahaamalla sen haluamaasi kohtaan oikeaan palkkiin (tai muuhun haluamaasi kohtaan).

 4. Ylävalikon stroke-valikko. InDesign:issa voit myös tehdä valintoja ylävalikon kautta.

 5. Objektin asetuksia. Jos haluat esimerkiksi, että teksti kiertää kuvaa automaatisesti aktivoi ensin kuva klikkaamalla sitä hiiren vasemmalla ja valitsemalla tästä mieleisesi vaihtoehto.


Jos haluat käyttää tyylejä tekstin määrittelyyn saat ne näkyviin ylävalikosta Windows -> Style -> Character Styles tai Paragraph Styles.

 1. Tämä numero merkitsee kuvaketta jota painamalla voit luoda uuden tyylin.

 2. Paragraph tyylistä sinun on mahdollisuus laajemmin määrittää tekstin asettelua ja vaikuttaa näin sen luettavuuteen. Characters tyylin valikko on huomattavasti suppeampi.

Mikäli et halua käyttää tyylejä tekstin asetteluun liittyvät valinnat saat näkyviin ylävalikosta Windows -> Type & Tables -> Character ja Paragraph. Ne saattavat myös olla sinulla jo valmiiksi saatavilla oikeasta sivuvalikosta kirjain kuvakkeen takaa. Kohdasta Paragraph voit vaikuttaa kappaleen asetuksiin.

Kokeile vaihtaa tekemääsi tekstiin fontti ja fonttikoko. Voit halutessasi kokeilla myös tekstin asetteluun liittyviä ominaisuuksia.

Oikean valikon Stroke valikosta voit tehdä asetuksia ääriviivalle. Voit muuttaa viivan paksuutta, tyyliä, sekä päitä. Mikäli valikko ei ole sinulla näkyvissä saat sen näkyviin ylävalikon kohdasta Windows -> Stroke.

Kokeile tehdä muutoksia tekemäsi muodon ääriviivaan tästä valikosta.

Tutustu halutessasi muihin oikean- ja ylävalikon kohtiin


Kuvan lisääminen

Kuvia voit lisätä InDesignissa ylävalikosta File -> Place

Tee haluamasi kaltainen taitto


Tallennus

Adobe InDesign:issa voit tallentaa tiedoston menemällä ylävalikkoon: File -> Save / Tiedosto -> Tallenna. Tällä valinnalla voit tallentaa tiedoston InDesignin omalla tiedostomuodolla ja muokata dokumenttia myöhemmin uudelleen.


Jos haluat tallentaa dokumentin johonkin muuhun muotoon valitse File -> Export / Tiedosto -> Vie ja valitse avautuvasta valikosta haluamasi tiedostomuoto. (Esimerkiksi pdf.)


Tallenna dokumentti pdf-muotoon. Mikäli olet tehnyt dokumenttiin leikkuuvarat aktivoi myös Marks and Bleeds välilehdeltä valinnat: Use Document Bleed Settings ja Crop Marks.


Lisää ohjeita ja tutoriaaleja voit katsoa Adoben sivuilta:

https://helpx.adobe.com/fi/indesign/user-guide.html

https://helpx.adobe.com/indesign/tutorials.html

 

Kurssin vanhoja luentodioja:

Tiedon visualisointi 4.4.2018

Posterikurssin materiaali 4.4.2016 (pdf)

Posterikurssin materiaalit, syksy 2014 (pdf)

Posterikurssin luento 11.2.2013 (pdf)

 

Muut työkalut ja ohjeet

Posterin laatimiseen on useita eri työkaluja.: