Erityistä historian tutkimukseen

tekijä: Marja Liisa Kokko Viimeisin muutos perjantai 17. tammikuuta 2020, 13.26
Tietokantoja, digiarkistot ja tietoa kirjaston erilliskokoelmista

1. Jyväskylän yliopiston kirjaston erityispiirre historian tutkimuksen näkökulmasta

Jyväskylän yliopiston kirjasto on vapaakappalekirjasto, mikä tarkoittaa sitä, että meillä on huomattavan laajat historian tutkimusta hyvin palvelevat aineistot. Tutustu kokoelmiin, kun mietit yhdessä ohjaasi kanssa mahdollista tutkimusaihettasi.
Katso sivulta Historia ja etnologia keskeiset monitieteiset kansalliset ja kansainväliset tietokannat.
Historiantutkija tulee tunnistaa eri aikoina käytettyjä käsitteitä. Esimerkiksi komiteamietintöjä hakiessa on syytä muistaa, että kysymyksessä saattaa olla komitea, komitean, komission, mietintö, mietinnöt, alakomitea, alakomiteain, komiteamietintö jne. Vanhimpien mietintöjen hakuun, käytä apunasi JYKDOKia ja tilaa käyttöösi varastosta eri vuosina julkaistuja teoksia: Luettelo komiteain mietinnöistä ja ehdotuksista.
  • Komiteamietintöjen luettelot (vuoteen 1990 saakka) löytyvät painettuina myös tietopalvelun tiskillä pääkirjaston 1. kerroksessa. Kysy lisää neuvojalta.
Historiatieteiden eritystietokantoja: Hae tietokantoja: Valitse JYKDOKin aloitussivulta Tietokannat ja kirjoita hakuikkunaan history
  • Historical Abstracts (EBSCO): tietokanta sisältää uuden ajan alusta (vuodesta 1450) nykypäivään: aikauslehtiartikkeli-, kirja- ja väitöskirjaviitteitä.Mahdollisuus aikarajaukseen. Asiasanat Indexes - Browse - Subject Term
  • Ebrary: huomaa History -tieteenalakokoelmana
  • Ebsco eBook Collection : kirjoita hakuikkunaan history ja valitse pudotusvalikoista, halutko hakusanan sisältyvän otsikkoon (=Title), abstraktiin, vai onko history Subject (=aihe). Tällä valinnalla on suuri merkitys hakutuloksesi kattavuuteen.
  • Early English Books Online (EEBO); klikkaa linkkiä ja lue tietokannan sisältöä koskeva kuvaus = Näytä kaikki tiedot.
  • Eighteenth Century Collections Online (ECCO); klikkaa linkkiä ja lue tietokannan sisältöä koskeva kuvaus = Näytä kaikki tiedot.
Historiallisia sanomalehtikokoelmia:
  • Jyväskylän yliopiston kirjastossa on mahdollisuus käyttää sanomalehtien historiallisia arkistoja usealla eri tavalla:
    • Mikrofilminä (alkuperäisiä sanomalehtiä ei anneta asiakaskäyttöön, jos mikrofilmin käyttö on mahdollista). Mikrofilmien käyttö tutkimustarkoituksessa on järkevää, koska voit tallentaa aineiston suoraan joko muistitikulle tai U-asemalle. Lista mikrofilmatuista lehdistä.
    • Historiallinen sanomalehtiarkisto (digitoituja lehtiä vuodesta 1771 eteenpäin; huomaa ero vapaasti verkossa saatavilla olevan aineiston ja kirjaston 2.kerroksen digiarkiston kautta luettavissa olevien lehtien välillä). Lue tarkemmin Vanhat sanomalehdet
  • Sanomalehtien historialliset elektroniset tietokannat:
    • Media-arkisto (valikoima suomalaisia sanomalehtiä noin 1990-luvun puolivälistä lähtien; lue tietokannan kuvaus)
    • Kansainvälisiä sanomalehtiarkistoja: Valitse JYKDOKin pääsivulta Tietokannat ja kirjoita hakuikkunaan newapapers: mm. ProQuest Historical Newspapers -sarjat (katso edeltä tietokantojen hakuohje)
    • Kokoelmien kuvaukset kertovat, millaisia ja miltä ajanjaksolta aineistoja on käytettävissä:
      • esim:

ProQuest Historical Newspapers: The New York Times (1851-2009) with Index (1851-1993). This historical newspaper provides genealogists, researchers and scholars with online, easily-searchable first-hand accounts and unparalleled coverage of the politics, society and events of the time. The Historical New York Times with Index (1851-1993) provides search capability using subject terms and topics for focused and targeted results in combination with searchable full text, full page, and article-level images from the Historical New York Times (1851-2007)

2. Tietokantoja ja portaaleja tutkimuksen tueksi:

• Europeana: Europeana-portaalin avulla voi etsiä Euroopan, erityisesti EU-maiden, kirjastojen, museoiden ja arkistojen digitoitua aineistoa. Aineisto palvelussa on peräisin mm. eri EU-maiden kansalliskirjastojen ja arkistolaitoksien kokoelmista. Europeanan kautta löytyy seuraavanlaista aineistoa: kuvia, maalauksia, piirroksia, karttoja, valokuvia ja kuvia museoesineistä. tekstejä: kirjoja, sanomalehtiä, kirjeitä, päiväkirjoja ja arkistodokumentteja,  äänitallenteita, musiikkia ja puhetta fonografisylintereiltä, ääninauhoilta, levyiltä ja radiolähetyksistä, videoita: elokuvia, uutisfilmejä ja televisiolähetyksiä.

• The European Library - Euroopan kansalliskirjastojen yhteisportaali

• British Library

• Venäjän kansalliskirjasto

• Saksan kansalliskirjasto

• Ranskan kansalliskirjasto

• Italian kansalliskirjasto on jakautunut kahteen eli Firenzeen ja Rooman sijoitettuihin kirjastoihin: National Central Library (Florence) (Biblioteca Nazionale Centrale Firenze); National Central Library (Rome) (Biblioteca Nazionale Centrale di Roma)

• Tästä lista kaikista kansalliskirjastoista (Wikipedia)

• Pohjoismaiset kansalliset portaalit (maiden kansalliskirjastot); huomaa, että kansalliskirjoihin on tallennettu runsaasti digitoituja aineistoja (esim. aikakaus- ja sanomalehtiä) Suomen Kansalliskirjaston kokoelmien tavoin (Ks. Mikä on Fennica).

• Historiallisia kuvia:

• Europeanan kuvakokoelmat ko portaalista

• FINNAsta

• Historiallisia tilastosarjoja: Tilastokeskus: http://www.tilastokeskus.fi/uutinen/etsitko-tilastoja-suomen-historian-varhaisilta-vuosilta-apua-uudesta-oppaasta