tekijä: Antti Samuli Vallius Viimeisin muutos torstai 09. syyskuuta 2010, 17.00

Kykladisella taiteella tarkoitetaan esihistoriallista pronssikautista kulttuuria, joka sijaitsi Aigean taidealueella. Kyseinen alue kattaa itäisellä Välimerellä sijaitsevat Kykladien saaret, Kreetan sekä Kreikan Peloponnesoksen niemimaan.

  1. Aika, paikka ja syntykonteksti?

Kykladien taide kukoisti ajanjaksolla n. 2800-1200 eaa. ja sen syntyyn vaikuttaneena tekijänä toimi vauraus, joka perustui vilkkaaseen kaupankäyntiin. Kulttuuriin kuuluvien taide-esineiden  löytöjä on tehty Meloksen, Syroksen, Siphnoksen, Theran, Paroksen, Naxoksen ja Amorgosin saarilta. 

  1. Keskeiset pyrkimykset?

Kykladisen taiteen keskeisistä pyrkimyksistä ei ole selkeää tietoa. Kulttuurille ominaisten veistosten on arveltu liittyneen maagis-uskonnollisiin tarkoituksiin ja näin ollen toimineen kulttihahmoina ja rituaaliesineinä.

  1. Aiheet?

Kykladisen taiteen veistosten keskeisenä aiheena oli naishahmo. Keramiikassa aiheisto perustui lähinnä geometrisiin kuvioihin.

  1. Tyylilliset ja tekniset ominaispiirteet?

Varsinaista kykladista taidetta edustivat naista esittäneet maalatut marmoriveistokset, joiden koko vaihteli muutaman sentin korkuisesta lähes luonnollista kokoa oleviin teoksiin. Veistoksille oli ominaista kaavamaisuus, tyylittely ja pelkistetty geometrisuus. Naishahmojen kasvot kuvattiin naamiomaisiksi ja heidän käsivartensa rinnan alle ristiin. Kykladiset naista esittävät veistokset poikkeavat selkeästi muiden esihistoriallisten kulttuureiden rehevistä naishahmoista. Kulttuurille ominainen keramiikka koostui pääasiallisesti suurten käyttöesineiden ohella yksivärisistä ruukuista, joissa koristelu oli tehty valkoisella tai punaisella geometrisella raaputuskuviolla.

  1. Vaikutteet & esikuvat?

Kykladinen taide sai vaikutteita erityisesti Kreetan minolaiselta kulttuurilta.

  1. Myöhempi merkitys?

Esihelleenisestä sekä esiminolaisesta kulttuurista on löydetty yhteyksiä kykladien taiteeseen.

  1. Arkkitehtuuri?

Kykladien arkkitehtuurista on vähän todisteita. Alueelta on löydetty joitakin jäänteitä kiviarkkitehtuurista kuten esim. hevosenkengän muotoisia linnoituksia.

  1. Keskeiset taiteilijat?

Taiteilijoista ei ole tietoa.

  1. Keskeinen esimerkkiteos?

Kykladisen idolin pää (n. 2000 eaa.).

  1. Historiallisia yhtymäkohtia?

 

        Kirjallisuuslista: