Seikkailukas Simplicissimus

tekijä: Tero-Erik Sakari Tuomala Viimeisin muutos tiistai 15. huhtikuuta 2008, 11.59


H.J.C. Grimmelshausenin Seikkailukas Simplicissimus on tunnetuin saksalainen barokkiajan teos. Se on pikareskiromaani, joka sijoittuu 1600-luvun Saksanmaalle, 30-vuotisen sodan sekaviin oloihin. Levottomasti paikkaa vaihteleva Simplex (Yksinkertainen)  kertoo elämänvaiheistaan eri isäntien palveluksessa. Palveluspoika minä -kertojana mahdollisti alaluokasta käsin hahmottuvan näkökulman saksalaiseen todellisuuteen.

Aikanaan Simplicissimusta pidettiin toisaalta kevyenä  kansankirjallisuutena ja toisaalta romaanista löydettiin moraalista ja henkistä sisältöä. Vasta kiinnostus satiiriin 1800-luvulla nosti teoksen arvostusta. Simplicissimuksen maine onkin sen jälkeen vain kohonnut ja 1900-luvulla kiinnostus satiirista romaania kohtaan on vain kasvanut.

Pikaro-sankareiden tapaan Simplex joutuu lähtemään yksin maailmalle sotilaiden tapettua hänen vanhempansa. Ensimmäiseksi hän kohtaa kristityn erakon, joka opettaa hänelle lukutaidon ja tuolloin harvinaisen kirjoitustaidon sekä ennen kaikkea kristillistä hyvyyttä. Simplex oppii erakolta viattomuutta ja hyväntahtoisen elämänasenteen arvoa. Kun erakko kuolee, Simplex joutuu viattomana kohtaamaan hyvin tylyn maailman. Eri vaiheiden myötä erakon opetuksen merkitys vähitellen selkiytyy hänelle. Yleensä sankari ei muutu eikä kehity pikareskiromaaneissa, hän vain käy läpi mitä kummallisempia elämänvaiheita  Mutta Simplicissimuksessa on nähty jo kehitysromaanin piirteitä