Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Robinson Crusoe

tekijä: bubbeli — Viimeisin muutos maanantai 28. syyskuuta 2009, 12.18


"Robinson Crusoen elämä ja oudon hämmästyttävät seikkailut...hänen itsensä kirjoittamina."
Näin kuuluu kokonaisuudessaan tämä Defoen merkkiteoksen nimi. Tarina toimeliaasta miehestä, joka joutuu autiolle saarelle. Tuota asetelmaa: mies ja asumaton saari on verrattu John Locken filosofiseen teesiin ihmisestä tyhjänä tauluna, tabula rasa, johon ihminen voi vapaasti muokata itsensä. Aseltelmaa on toki pidetty myös taloudellisen menestyshalun kuvana, ja ennenkaikkea kolonialistisen eurooppalaisen kuvana.

crusoe
Ensipainoksen kansilehti (1719)

Robinson Crusoe on kuin reportaasi toimeliaasta ja neuvokkaasta miehestä. Robinson lähtee merille vastoin isänsä tahtoa; pestautuu Afrikkaan lähtevään laivaan, joutuu merirosvojen orjaksi, paettuaan rikastuu plantaasinomistajana. Mutta sitten hänen varustamansa laiva, joka hakee neekeriorjia, haaksirikkoutuu - hän jää ainoana eloon autiolle saarelle.

Hän rakentaa pienen maailmansa apunaan aseet ja työkalut, länsimaisen tekniikan välineistö. Kun Robinson tarvitsee huonekaluja, hän toimii puuseppänä; vaatteita tarvitessaan hän toimii räätälinä; sen lisäksi hän toimii kuin insinööri joka patoaa ja ohjaa vesivirtoja. Crusoe toimii uutteruuden ihanteiden mukaan. Hän kokoaa omaisuutta ja kristillisten puritaanisten ihanteiden mukaan hän elää saarella kokonaiset 28 vuotta. Lopulta hän rakentaa laivan päästäkseen pois yksinäiseltä saarelta.

Seikkailunsa keskivaiheessa Robinson löytää jalanjäljen hiekasta. Tämä kuuluisaksi tullut, toisen ihmisen merkki aiheuttaa sekasorron hänen mielessään.

Ensiksi hän pitää sitä paholaisen tekona. Kuitenkin hän pelastaa tuon uhrattavaksi tuodun nuorukaisen, käännyttää hänet ja ristii Perjantaiksi. Robinson valistaa, sivistää ja jakaa tietoa tälle Perjantaille täysin ylemmyydentuntoisen rationaalin eurooppalaisen henkeen.

On sanottu, että Robinson Crusoen kautta tulee ilmi koko tuolloisen brittiläisen imperiumin unelma. Defoe kirjoitti teoksen siirtokunnasta, joka perustettiin autiolle saarelle. Kolonialististen aatteiden edustajana hän valloitti etelämeren saaren ja sai sen tuottamaan. Hän kouluttaa villistä kannibaalista palvelijan itselleen; englanninkielisen, kristityn ja työteliään ihmisen.

Palattuaan Crusoe on rikas mies plantaasinsa tulojen avulla. Hän perustaa perheen Lontooseen, nauttii rikkaudestaan ja onnestaan.